Kiwano - šťavnatý predchodca melónu 2012-12-10

Kiwano (lat. Cucumis metuliferus) je rastlinou z čeľade tekvicovitých (lat. Cucurbitaeae). Kiwano je teda príbuzné napr. uhorke siatej (lat. Cucumis sativus) a melónu cukrovému (lat. Cucumis melo). Kiwano je považované za predchodcu všetkých ostatných melónov. Domovinou Kiwano je africká púšť Kalahari. Postupom času bolo jeho pestovanie pre komerčné účely rozšírené na Nový Zéland, do Izraela, Kalifornie, Austrálie a do Čile. V súčasnej dobe si získava čoraz väčšiu obľubu aj medzi drobnými pestovateľmi na celom svete. Kiwano si môžete vypestovať aj v našich klimatických podmienkach. Lepšie sa mu darí v skleníku, ale keď ho vysadíte na záveternej časti záhradky, plodov sa dočkáte tiež. Názov "Kiwano" je vlastne obchodnou značkou, ktorá sa vo svete ujala a dnes sa používa ako bežný názov tejto rastliny. Autormi pomenovania "Kiwano" boli manželia Morris z Nového Zélandu, ktorých rastlina veľmi zaujala a rozhodli sa ju pestovať pre komerčné účely. Kiwano má veľa alternatívnych názvov, najčastejšie sa možno stretnúť s týmito: "Rohatý melón", "Africká rohatá uhorka", "melani", "divoká uhorka" a "anglická paradajka". V Afrike túto rastlinu nazývajú "gaka" či "gakachika".

 

Vyzerá to ako uhorka, ale uhorka to nie je ... Čo to je? ... Kiwano.

Kiwano sa, rovnako ako jeho príbuzná uhorka siata, radí medzi zeleninu. Kiwano je jednoročnou, rýchlo rastúcou lianou. Môže dorásť až do dĺžky niekoľkých metrov. Lodyhy sa opôr prichytávajú svojimi úponkami. Listy aj byle sú porastené jemnými chĺpkami. Kvety Kiwana sú sýto žlté, obojpohlavné, veľké okolo 2 - 3 cm v priemere. Rovnako ako u uhoriek sa u Kiwana objavujú za kvetmi samčími kvety samičie, ktoré sa po opelení premenia na plody. Plody Kiwana dorastajú do dĺžky cca 12 cm a šírky okolo 6 - 7 cm. Plody sú vajcovitého tvaru, riedko pokryté tŕňmi vyrastajúcimi z oplodia. Pri dozrievaní sa farba plodu mení od zelenej až po oranžovú. Dužina zrelého plodu je sladkokyslá, zrôsolovatenej konzistencie. Dužina je rozdelená do niekoľkých komôr. V sýto zelenej dužine sa nachádzajú biele semená. Rastlina svojím vzhľadom veľmi pripomína uhorku.

 



 

Pestovanie Kiwana

Kiwano potrebuje podobné podmienky pre pestovanie ako uhorky. Lepšie sa mu darí v skleníku či fóliovníku, ale z predpestovaných priesad si Kiwano môžete vypestovať aj na záhone. Kiwano má rado kyprú pôdu bohatú na živiny. Miluje dostatok slnka a vody. Ak sa ho rozhodnete pestovať vonku, umiestnite ho na záveternú stranu. Na vonkajšie stanovisko vysádzajte predpestované rastliny v čase, keď už teplota neklesá pod 15 °C. V chránených priestoroch môžete Kiwano vysadiť už omnoho skôr. Keďže sa jedná o popínavú, lianovitú rastúcu rastlinu, nezabudnite jej poskytnúť oporu, po ktorej sa môže ťahať. Vhodná je tyč či špeciálna sieť. Aby sa rastliny zbytočne nevysiľovali, zaštipnite ich pri dĺžke cca 1,5 metra - vždy záleží na tom, koľko plodov už rastlina vytvorila. V skleníku môže Kiwano občas trpieť plesňovými ochoreniami. Prevenciou je dobré odvetrávanie, otrhávánie napadnutých listov a postrek proti plesniam. Plody Kiwana sa zberajú cca od začiatku septembra, keď začnú oranžovieť. Pri zbere postupujte opatrne, pretože plody majú ostré tŕne, ktoré by mohli poraniť nielen vaše ruky, ale aj ostatné plody, ktoré by sa potom rýchlo kazili. Neporušené plody vďaka silnej šupke vydržia pri správnom skladovaní v chladnejšom prostredí až niekoľko mesiacov.

 

Tip

Ak budete pestovať viac rastlín Kiwana, vysádzajte ich cca v 80 cm rozostupoch, pretože sa bohato vetvia a rozrastajú.

 



 

Predpestovanie Kiwana zo semien

V našich podmienkach je vhodnejšie si sadenice Kiwana predpestovať, aby ste stihli zožať plody skôr, než prídu prvé mrazíky, ktoré rastlinu spália. Semená vysievajte do kvetináčov alebo špeciálnych misiek už koncom februára. Pred výsevom je dobré semená namočiť na 24 hodín do teplej vody. Pre výsev použite rovnaký substrát ako pre predpestovanie uhoriek. Po výseve udržujte vo výsevnom zariadení stálu teplotu a vlhkosť. Mladým semenáčikom doprajte dostatok svetla. Po zosilnení ich prepikírujte a koncom mája ich vysaďte. Do teplých skleníkov môžete Kiwano vysievať priamo, najlepšie v čase, kedy tu teploty neklesajú pod 15 °C.

 

Využitie Kiwana

Kiwano sa využíva najmä v kuchyni. Konzumujú sa jeho plody. Chuť Kiwano je nezvyklá, exotická. Každému pripomína niečo iné, najčastejšie sa jedná o kivi, melón, banán a uhorku. Plody sa najčastejšie konzumujú čerstvé. Nakrájané plátky sú ozdobou každého taniera. Kiwano sa hodí do rôznych šalátov. Výborne chutí v sladkých aj slaných pokrmoch. Kiwano sa môže pridať do marmelády. Dužina sa dá vymačkať a použiť ako džús. Kiwano je vhodnou potravinou pri redukčných diétach. Sto gramov tejto zeleniny obsahuje len cca 25 kcal. Kiwano je zdrojom draslíka, horčíka, vitamínu C, A a vlákniny.

 

Zaujímavosť na záver

Vo svete sa pestovanie Kiwana rozšírilo pomerne nedávno, ale domorodí obyvatelia Afriky ho poznajú už viac ako 3000 rokov. V domovine rastie pri cestách, na okrajoch roklín aj na neplodných a opustených pláňach. Divoko rastúce rastliny síce nemajú tak výrazné plody, napriek tomu sú veľmi chutné.

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať