Pestujeme bylinky: Trebuľka rastie ako z vody 2012-12-11

Trebuľka má vôňu petržlenu

 

Trebuľka voňavá (lat. Anthriscus cerefolium) patrí k nenáročným bylinkám, ktoré veľmi rýchlo rastú. Nápadne sa podobá petržlenu, nielen svojou vôňou, ale i vzhľadom. V minulosti bola veľmi obľúbenou pôstnou bylinkou, konzumovala sa napr. na Zelený Štvrtok. Je charakteristickou bylinou francúzskej kuchyne.

 

Rastlinka trebuľky pochádza z juhovýchodnej Európy a Malej Ázie. Vo svojej domovine rastie voľne na pahorkatinách alebo v nížinách, v krovinách, pri plotoch, prípadne v agátových lesoch. Ľudia ju používali ako koreninu v staroveku, Gréci a Rimania si ňou ochucovali polievky. Stala sa známou vďaka spisom kláštornej medicíny. Spomína ju Lorschský liekopis, ktorý odporúča používanie trebuľkovej masti na opuchy a vredy. Franský mních Walahfrid Strabo o nej napísal, že: „Ak rozprestiera trebuľka voňavá, táto macedónska bylinka, neduživé konáriky, môže vytvárať v početných okolíkoch len malé semená, rok čo rok však utišuje zbedačených ľudí svojimi bohatými darmi. Je to jednoduchý prostriedok, vždy poruke, a nechýba mu ani sila utíšiť potôčik krvi rinúci sa telom. Aj keď telo trápia ťaživé bolesti, nebude jeho obklad neúspešný." Neskôr ju bylinkári považovali za hrejivú a vysúšajúcu bylinku, ktorá pomáha pri horúčke, pri poruchách trávenia, či zvracaní. Trebuľka je teda jedna z nepostrádateľných byliniek a korenín.



Trebuľku poznáme pod ľudovým názvom trebuľka.V češtine používame jej názov kerblík. Môžeme ju pestovať v bylinkovej záhrade alebo v kvetináči v interiéri. 

 

Ako vypestovať trebuľku

 

Trebuľka voňavá (lat. Anthriscus cerefolium) je jednoročná bylina, ktorá dorastá do výšky 25 – 40cm. Radíme ju do čeľade mrkvovitých (lat. Apiaceae). Pestujeme ju zo semien, ktoré vyklíčia veľmi rýchlo. Rastlinka trebuľky neznáša presádzanie. Keďže je odolná voči chladu môžeme ju sadiť v nižších polohách na stanovisko už v marci, do vzájomnej vzdialenosti 25cm, avšak nočné teploty nesmú klesnúť pod 7°C. Stonka trebuľky je tenká, jemne zbrázdená, ktorá sa smerom nahor rozvetvuje. Má svetlozelené čipkované listy, ktoré majú na vrchnej i rubnej strane výraznú žilovú štruktúru a štetinky. Svojím výzorom nápadne pripomínajú papraď. Na konci stonky vyrastajú drobné biele kvietky v okolíkoch, ktoré kvitnú už od apríla do júla. Semená trebuľky sú tmavohnedé, dlhé a úzke zhruba 6mm veľké. Počas teplých letných dní semená rýchlo dozrievajú. Rastlinku trebuľky pestujeme v ľahkej dobre presušenej pôde, na stanovišti v miernom tieni, napr. pod listnatými stromami. Na prudkom slnku vybieha veľmi skoro do kvetu a stráca pôvodnú farbu a chuť. Má rada dostatok vody, preto ju často polievame. Trebuľku pestujeme bez ohľadu na ročné obdobie, v zime nám môže nahradiť petržlenovú vňať.


 


Zbierame listy trebuľky tesne pred kvitnutím, prípadne keď rastlinka dosiahne veľkosť 10 cm. Pri zbere sa odporúča používať rukavice. Pozbieranú vňať buď mrazíme alebo ju používame vždy čerstvú, sušená totiž stráca vôňu a chuť.

 

Trebuľka detoxikuje a lieči

 

 

Trebuľka voňavá obsahuje flavonidy, horčiny, glykozidy, éterický olej, vitamín C, železo, magnézium, karotén a ďalšie látky.

 

Rastlinka trebuľky sa používa na podporu trávenia, zlepšuje krvný obeh, detoxikuje pečeň, žlčník, obličky, zvyšuje prekrvenie obličiek a pomáha pri chronických hnačkách a vysokom krvnom tlaku. Regeneruje ľudské telo v pôstnom období a počas detoxikácie organizmu. 



Pripravujeme čaj z trebuľky, ktorý pripravíme tak, že do 250 ml vriacej vody pridáme niekoľko čerstvých lístkov a necháme lúhovať 15 minút. Maximálna denná dávka je 5g vňate. Pri liečbe trebuľkou pijeme veľa čistej vody. Čaj môžeme použiť aj na obklady očí, vďaka ktorým poľaví bolesť očí. 

 

 

 

Trebuľka je petržlenom v kuchyni

 

Trebuľku používame v kuchyni ako koreninu, pretože má príjemnú vôňu a korenistosladkú chuť, ktorou pripomína aníz. Býva súčasťou polievok, zeleninových jedál a omáčok; hodí sa k pečeným zemiakom, rybám, či hydine a jahňacine. Je súčasťou zeleninových šalátov, bylinkového masla a jedál pripravených z vajec. Pridávame ju aj k iným bylinkám, aby sme zvýšili ich arómu. Trebuľka je spolu s petržlenom, pažítkou a estragónom súčasťou známej francúzskej zmesi fines herbes. Zmes saturejky pridávame do pokrmov tesne pred dokončením, aby nestratila svoju chuť a arómu. Pripravujeme z nej aj trebuľkový ocot. 



 

Tip

 

Trebuľka voňavá (lat. Anthriscus cerefolium) je známou liečivou a kuchynskou rastlinkou. Je nenáročná na pestovanie, rastie veľmi rýchlo, najlepšie v tieni v ľahkej pôde. Pestujeme ju v interiéri v črepníku alebo ako súčasť bylinkovej záhrady. Napomáha pri tráviacich ťažkostiach, regeneruje a detoxikuje telo počas diét a pôstu. Trebuľka je účinnou náhradou petržlenu a je súčasťou známej francúzskej koreninovej zmesi fines herbes. Na jar je vhodným zdrojom vitamínu C; zmiešaním trebuľky s tvarohom pripravíme chutnú a zdravú dobrotu pre deti.  Vo forme odvaru ju môžeme použiť na vyčistenie pleti a vyhladenie vrások. 

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať