Čajovník doma aj na záhrade 2012-12-12

Čajovník čínsky (lat. Camellia sinensis, skôr tiež Thea sinensis) je stálozeleným kríkom z čeľade čajovníkovitých (lat. Theaceae). Domovinou čajovníka je južná a juhovýchodná Čína, Vietnam, Laos, Barma a India. Tu sa táto rastlina pestuje na rozľahlých plantážach až do nadmorskej výšky cca 2000 mnm. O čajovníkoch pestovaných vo vyšších nadmorských výškach sa tvrdí, že ich lístky sú kvalitnejšie ako tie ostatné.

Prvé písomné zmienky o čaji a pestovaní čajovníka pochádza z 3. storočia nášho letopočtu. Legendy však čajovník ospevujú už o mnoho skôr, ešte v dobe pred naším letopočtom. Obľuba čaju sa rýchlo rozšírila po celom svete, ľudia oceňovali najmä jeho výnimočnú chuť a blahodárné účinky. Čajovník sa teda začal pestovať aj inde ako vo svojej domovine. V súčasnosti sa rozsiahle čajové plantáže nachádzajú aj v Japonsku, Indonézii, v oblasti Kaukazu, na Cejlóne. Pestovanie čajovník však nie je len výsadou Ázie, pestuje sa aj v Európe - v Gruzínsku a na Azorských ostrovoch. Ďalej je čajovník pestovaný na Jáve, Sumatre a v južnej Afrike.

 

Pestovanie čajovníka na plantážach

Čajovník sa pestuje ako ker alebo strom, častejšie je pestovaný vo forme kríka, pretože z malých rastlín sa pohodlnejšie zbierajú lístky. Čajovníky pestované na plantážach vo vyšších nadmorských výškach majú síce menšie listy aj celkové olistenie je chudobnejšie, ale práve tieto listy sú podstatne kvalitnejšie ako ostatné. Mladé čajovníky sa získavajú zo semien alebo odrezkami. Semená sa vysievajú do špeciálnych parenísk z ktorých sa cca po pol roku presádzajú na plantáže. Asi po dvoch rokoch sa kríky prvýkrát strihajú, aby sa rozvetvili a nerástli príliš do výšky. V troch rokoch sú rastliny čajovníka pripravené na prvú úrodu. Z čajovníkov pestovaných pre získanie čaju vyššej kvality sa lístky zbierajú neskôr.

Rastlina čajovníka je schopná produkovať kvalitné lístky cca 30 rokov. Doba zberu je závislá na druhu čajovníka a na mieste pestovania. Väčšinou sa prispôsobuje zrážkam. Zber prebieha niekoľkokrát do roka. Lístky pre čaj nižšej triedy sa zberajú aj 30 x ročne, pre vysoko kvalitné čaje sa lístky zberajú len 3 - 4 krát do roka. Kvalita úrody kolíše, prvý zber býva najkvalitnejší. Pestovatelia majú úrody presne načasované, stanovené termíny striktne dodržiavajú. Zber sa vykonáva vo väčšine krajín ručným zberom (trhaním alebo strihaním nožnicami). Najmä v Japonsku sa pre zvýšenie efektivity zberu začali používať špeciálne strihacie stroje.

 



 

Viete, že?

Po zbere sa lístky spracovávajú a podľa stupňa fermentácie z nich vznikne niektorý druh čaju - biely, zelený, žltý alebo čierny). Všetky tieto druhy čaju sú vyrábané z jedinej rastliny - z čajovníka čínskeho.

 

Typy čaju podľa stupňa fermentácie lístkov čajovníka

  • Čierne čaje prešli úplným procesom fermentácie, preto majú tmavú farbu, sú chuťovo veľmi výrazné a hutné. Číňania tento druh čaju nazývajú červený, podľa farby nálevu. Pravým čiernym čajom je pre Číňanov iba viacnásobne fermentovaný čaj Pu Erh. Čierny čaj je obľúbený po celom svete, najmä v Európe.

 

  • Zelené čaje sú úplne nefermentované, pretože ihneď po zbere a ľahkom zavädnutí lístkov sa tepelne zničia enzýmy, ktoré fermentáciu spôsobujú. Tento typ čaju je veľmi obľúbený a často tiež vyrábaný v Číne a v Japonsku. Zelené čaje sú chuťovo jemné, nálev z nich má zelenú až žltozelenú farbu.

 

  • Žlté čaje sa podobajú zeleným. Hlavným rozdielom vo výrobe tohto druhu čaju je v pomalom sušení. Pri sušení prebehne dodatočná fermentácia. Aj chuťovo sú žlté čaje veľmi podobné čajom zeleným. Aj v Číne sa žltý čaj vyrába veľmi zriedka, preto sa s ním u nás moc často nestretneme.

 

  • Biele čaje na rozdiel od iných druhov neprechádzajú tepelným spracovaním, čím si zachovávajú väčšinu svojich pôvodných látok. Pre získanie bieleho čaju sa zbierajú iba najmladšie lístky a vrcholové púčiky. Zozbierané lístky sa nechajú zvädnúť a potom sa rovno sušia. Biele čaje sa vyrábajú takmer výhradne v čínskej provincii Fujian a patria k najjemnejším.

 



 

Botanický popis čajovníka čínskeho

Čajovník čínsky je stálozeleným kríkom dorastajúcim vo voľnej prírode až 8 metrov. Na plantážach sa zastrihávaním udržuje menší, maximálne do dvoch metrov výšky. Listy čajovníka sú kožovité, striedavo zrastené, kopijovitého tvaru so zubatými okrajmi. Spodná strana listu je porastená jemnými bielymi chĺpkami, ktoré sú najlepšie viditeľné na tzv. tipsoch, čo sú ešte nerozvinuté púčiky listov. Kvety čajovníka majú bielu alebo ružovkastú farbu a vzdialene pripomínajú kvety našich čerešní. Každý kvet má 5 - 9 korunných lístkov vyrastajúcich jednotlivo alebo po 2 - 3 v úžľabí listov. Kvety čajovníka sú cudzopasné. Po opelení sa z kvetov vyvinie trojpúzdra kapsula, v ktorej sú 3 guľovité, hnedé, lesklé semená.

 

Výsev semien

Rastliny čajovníka si vypestujete zo semien, ktoré sú pomerne tvrdé, preto sa vykonáva stratifikácia semien formou mechanického poškodenia tvrdej šupky a následné máčanie vo vode. Tvrdé šupky jemne narušte nožom a takto pripravené ich vložte do vodného kúpeľa o teplote okolo 20 °C. Ideálna dĺžka máčania sú 2 - 3 dni. Druhým spôsobom stratifikácie je uloženie mierne narušených semien do vlhkej rašeliny pri teplote okolo 6 - 8 °C. Potom semienka vysejte do pripraveného výsevného zariadenia.

Vhodným substrátom je rašelina s nižším obsahom vápnika. Pri klíčení by sa mala teplota pohybovať medzi 20 - 25 °C, substrát by mal byť po celú dobu vlhký. Optimálne teploty a vlhkosti dosiahnete použitím špeciálneho minipareniska. Výsevné zariadenia presuňte na polotienisté stanovisko. Vzídené rastlinky pomaly prispôsobujte na bežné podmienky. Substrát aj naďalej udržujte vlhký, nesmiete ho však premočiť, pretože by mohlo dôjsť ku hnitiu koreňov a zničeniu celej rastliny. V závislosti na rýchlosti rastu, semenáčiky vo vhodnú chvíľu presaďte do jednotlivých kvetináčov. Ak budete chcieť pestovať čajovník vo vonkajšom prostredí, počkajte s tým do doby, až budú mladé rastliny dostatočne silné, aby prečkali zimu (väčšinou trojročné semenáče). Pri výške okolo 12 cm môžete rastlinu prvýkrát zaštepiť, aby sa začala vetviť a tvoriť rozložitý ker.

 

Pestovanie čajovníka v byte

Čajovník môžete pestovať vo vnútorných aj vonkajších podmienkach. Vždy ho umiestnite na polotienisté stanovisko. Čajovníku sa darí v hlinito-piesčitom substráte s prídavkom rašeliny, rastie aj v čistej rašeline (kyslý substrát). Dávajte si pozor, aby ste rastlinu nezasadili do substrátu s vyšším obsahom vápnika! V ňom by totiž rastlina veľmi rýchlo uhynula. Aj pri hnojení čítajte pozorne zloženie, aby ste rastlinu nevedome nezásobovali látkou, ktorú čajovník neznáša. Rastlinám pestovaným v byte doprajte počas sezóny pobyt na čerstvom vzduchu, veľmi to ocení. Čajovníky dostatočne zalievajte a prihnojujte. S blížiacou sa jeseňou pomaly obmedzujte hnojenie aj zálievku. V septembri rastlinu premiestnite na zimné stanovisko, ktoré by malo byť dostatočne svetlé, ale bez dopadu priamych slnečných lúčov. Ideálna teplota pre zimovanie je okolo 10 °C. Pri týchto podmienkach čiastočne obmedzte zálievku, ak je prostredie suché, môžete rastlinu občas porosiť vodou. Počas sezóny rastlinu občas zaštepujte, aby ste podporili košatenie rastliny a udržali ju v požadovanej výške. Radikálnejší rez sa robí raz ročne, buď na konci zimy alebo v dobe sucha. Čajovníky pestované v črepníkoch každoročne na jar presaďte, snažte sa neporušiť koreňový bal, rastlina to zle znáša a po necitlivom zásahu často zhadzuje listy. Listy našťastie čoskoro znova vyrastú. Čajovník v našich podmienkach najčastejšie napádajú puklice a roztoče.

 

Pestovanie čajovníka na záhrade

Pre pestovaný čajovník na záhrade si vyberte pravé čínske čajovníky, pretože tie sú odolnejšie ako ostatné kultivary. Tieto čajovníky sú odolné voči mrazu do cca - 18 °C. Troj až štvor-ročné semenáče vysaďte na pritienené stanovisko do kyslého substrátu. V lete rastliny hojne zalievajte, dbajte na to, aby ste ich nepremočili. Rast podporíte občasným pohnojením. Ku koncu sezóny s hnojením prestaňte, aby čajovníku stihli dozrieť pletivá a pripravil sa tak na zimu. Najväčším problémom pri prezimovaní je silné kolísanie teplôt s častým rozmrzáním a zamŕzaním. Pred zimou musíte rastliny zazimovať. Ku koreňom čajovníka priložte slamu či opadané lístie, nadzemnú časť prikryte ochranou fóliou určenou pre prezimovanie rastlín. V chladných oblastiach je možné vytvoriť čajovníku špeciálne nízke pareniska, ktoré možno zakryť a uchrániť tak rastlinu pred prílišným mrazom. Najspoľahlivejšie dobre zazimované čajovníky ochráni dostatočne silná snehová perina. Ak mráz poškodí konce vetiev, nie je to žiadna tragédia, ker na jar vyrastie znovu z častí, ktoré prežili. Zimovanie čajovníka vo vonkajšom prostredí má svoje úskalia a úspech je závislý od priebehu zimy. Istejšie je teda jeho zimovanie v chlade vo vnútornom prostredí.

 

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať