Pestujeme bylinky: Yzop lekársky 2012-12-14

Svätá rastlina yzop

 

Yzop lekársky (lat. Hyssopus officinalis) je v prvom rade bylinkou a až následne koreninou. V minulosti bol používaný na liečbu malomocných, ako i pri kašli a chorobách dýchacích ciest. Má korenistú chuť a arómu. V arabských krajinách sa z rastlinky yzopu pripravuje nápoj šerbet.

 

Yzop je známy z minulosti ako kostolná bylina. Používal sa na očistu kostolov a na očistenie chorých na malocenstvo. Spomína ho Biblia v žalme 51:„Očistite ma yzopom a budem čistý.“Hovorí o ňom aj  Nový zákon, kde Ježišovi pred smrťou priložili na pery špongiu namočenú v kyslom víne a octe napichnutú práve na trstinu yzopu. Avšak sú pochybnosti, či v zmienkach v Biblii sa jednalo o dnes známy yzop, alebo skôr o druh šalvie alebo oregana. Neskôr vedci zistili, že na listoch yzopu sa našli stopy plesne, produkujúcej penicilín, ktorá pôsobila ako ochrana pre malomocných. V 1.storočí sa z yzopu vyrábalo víno hyssopites, ktoré vo svojom diele opísal rímsky učenec Plinius. V staroveku ho Gréci užívali na očistenie posvätných miest. Vo svojom diele ho spomína aj grécky lekár Hyppokrates, ktorý odporúčal jeho užívanie pri kašli a zápale priedušiek. Do Európy doniesli rastlinku yzopu benediktínski mnísi a dochucovali ňou likéry. Spomína ho aj Mattioli vo svojom herbári:je to záhradná bylina, má množstvo ratolestí a vetvičiek o dĺžke poldruha topánky, vyrastajúcich odspodu až nahor pekným, zeleným predĺženým a tuhým listom, vôňa ľúbivá, chuť peprová a trochu horká.“ V domácnostiach ho ľudia vešali v malých snopoch v dome preto, aby bol ich príbytok chránený pred zlodejmi a zlými duchmi.  Ako posvätná bylinka bol yzop použitý aj k vysväteniu Westministerského opátstva.



Jeho domovinou je východné Stredomorie a stredná Ázia, kde rastie voľne v prírode na rumoviskách, vápenatých skalách stepiach a v priekopách. Yzop lekársky je určený na pestovanie v bylinkovej záhrade, v čase kvitnutia je veľmi dekoratívny napr. na skalke alebo v trvalkovom záhone, dokonca môžeme z neho zakladať živý plot. Pre pestovanie živého plota ho vysádzame do 20 cm sponu, pravidelne ho zostrihávame a tvarujeme, aby sa rozkošatil. Je vhodné jeho pestovanie aj v črepníku.

 

Latinský názov yzopa pochádza z gréckeho slova hyssopos, čo v preklade znamená svätá rastlina. Používame jeho ľudový názov izop, izopek, ižop, hysos, iburský koreň, ľanovec, vízop, bylina poslednej pomoci, kláštorný yzop, či hyzop. V Čechách poznáme jeho názov yzop lékařský.

 

Pestujeme izop v bylinkovej záhrade

 

Yzop lekársky (lat. Hyssopus officinalis) je vždyzelený trváci poloker, ktorý dorastá do výšky 45 – 120 cm. Radíme ho do čeľade hluchavkovité (lat. Laminaceae). Celá rastlinka má príjemnú gáfrovitú vôňu. Yzop obľubuje slnečné stanovištia chránené pred vetrom a ľahké, dobre priepustné vápenaté pôdy. Nemá rád premokrené pôdy. Pestujeme ho zo semien, ktoré sadíme do pareniska v priebehu marca – apríla. Mladé rastlinky yzopu s troma pravými lístkami vysádzame na záhon do vzájomnej vzdialenosti 45cm v priebehu mája – júna. Na samotný záhon nepredpestované semená vysádzame v priebehu apríla – júla. Je vhodné jeho pestovanie v blízkosti kapusty, lebo odháňa jej škodcu mlynárika kapustného. Blahodárne pôsobí na rastlinku viniča, vďaka yzopu totiž hojnejšie rodí. Rastlina yzopu má zelenú štvorcovú stonku, ktorá sa smerom nahor rozvetvuje. Na nej vyrastajúKvitne sýtomodrými pyskovitými kvetmi tvoriacimi klasy od júna do septembra. Vytvára hnedočervené trojuholníkové plody - tvrdky.



Zbierame vňať a kvety (kvitnúce vrcholky) yzopu tesne pred kvitnutím, odrezky by mali mať zhruba 30cm. Tmavozelené lístky zbierame podľa potreby. Zostrihávame ho prvýkrát na jar a potom po odkvitnutí. Pri druhom zbere sú najcennejšie nové výhonky. Pozbieranú zmes sušíme pri maximálnej teplote 35 °C. Zmes schne veľmi pomaly. Uskladňujeme ju v dobre uzavretých nádobách a na tmavom mieste.

 

Yzop lieči pľúca a pomáha pri kašli

 

Yzop lekársky pôsobí antisepticky a preto ho používame pri zápalových ochoreniach hrdla, pri katare priedušiek, chronických ochoreniach priedušiek, zápale pľúc a uľavuje kašľu. Napomáha pri zlom trávení, podporuje chuť do jedla a stabilizuje krvný tlak. Treba však byť obozretný, pri  držaní akejkoľvek diéty, lebo pri pití yzopu zjeme dvakrát toľko, akoby sme zjedli za normálnych okolností. Yzop pôsobí podobne ako šalvia  pri nočnom a chorobnom potení. Pridávame ho aj do obkladov na preležaniny a rôzne typy rán. Môžeme ním ošetriť miesta bodnutia hmyzom. Pôsobí posilňujúco na zdravie starých ľudí a pôsobí aj ako mierne preháňadlo.  Nie je však určený pre tehotné a dojčiace ženy.

 

Rastlinka yzopu obsahuje éterický olej (ktorý sa skladá z pinénu, kamfénu, pinokamfénu), triesloviny, flavónové glykozidy, hesperidín, diospín, hysopín a ďalšie látky. Čerstvé lístky obsahujú v 100 gramoch až 170 gramov vitamínu C.



Pripravujeme z neho čaj, ktorý pripravíme z 1-2 kávových lyžičiek čerstvých alebo sušených lístkov, ktoré zalejem 250ml vriacej vody. Necháme lúhovať 10 minút a potom čaj scedíme. Pijeme čerstvý aj 3 x denne.

 

Na uvoľnenie hlienov a podporu odkašliavania môžeme z rastlinky yzopu pripraviť yzopový sirup. Kvety yzopu v množstve 30g hodíme do 250ml vriacej vody a varíme pol minúty. Takto pripravenú zmes necháme lúhovať 4 hodiny, potom ju scedíme a pridáme 500g medu. Zmes varíme na miernom ohni dovtedy, kým nemá konzistenciu sirupu. Yzopový sirup skladujeme v chladničke v dobre uzavretej a tmavej nádobe.

 

Listy a kvety yzopu môžu byť súčasťou vonných zmesí, ako i živých a sušených kytíc, ktoré oživí.   

 

Yzop v kuchyni

 

Rastlinka yzopu má korenistú arómu a horkastú chuť. Yzop používame pri príprave polievok, omáčok, strukovín,  mastných bravčových jedál, zveriny, jahňaciny, ako i rýb. Tvorí súčasť rôznych koreninových zmesí. Je charakteristickým korením francúzskej kuchyne, kde dochucuje najmä omáčky a zeleninové šaláty. Je aromatický, preto ho používame v malých dávkach, v maximálnom množstve 1 kávová lyžička na osobu.



Tip

 

Yzop lekársky (lat. Hyssopus officinalis) je ušľachtilou medonosnou bylinou a veľmi aromatickou koreninou. Ide o vždyzelený ker vhodný na pestovanie v záhradách, ale i v črepníkoch. Pestujeme ho zo semien v parenisku alebo z priameho výsevu na záhone. Kvitne krásnymi modrofialovými kvetmi, preto je veľmi podobný saturejke záhradnej. Jeho liečivé vlastnosti využívame na liečbu ochorení dýchacích ciest, pri kašli, astme a pri kataroch dýchacích ciest a zápaloch močového ústrojenstva. Môžeme ním aj kloktať pri ochoreniach ústnej dutiny a zápale mandlí. V Japonsku vedci zistili, že by mal pozitívne pôsobiť aj pri nádorových ochoreniach. V kuchyni yzop využívame na ochutenie čerstvých paradajok a uhoriek, môžeme ním ochutiť tvaroh alebo pripraviť bylinkové maslo. Je súčasť bylinkových likérov. V ľudovom liečiteľstve ho ľudia používali na prípravu odvaru, ktorý slúžil na odstránenie všísušené kytice kládli na poličky a na podlahu ako prevenciu proti hmyzu. V Oriente ho ľudia využívajú ako najlepší prostriedok, ktorý navodí harmóniu elementov Jing a Jang. Yzop pridávame aj do pokrmov pre dobytok.


 


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať