Pestujeme bylinky: Jastrabina pre diabetikov 2013-01-10

Jastrabina alebo „prírodný inzulín“

 

Jastrabina lekárska (lat. Galega officinalis) je bylinka, ktorá znižuje hodnotu cukru v krvi, preto sa používa na podpornú liečbu diabetu II. stupňa, hlavne u detí v počiatočnom štádiu tejto choroby dokáže znížiť hodnotu cukru v krvi na normálnu hodnotu. Vňať z nej pôsobí potopudne, podporuje tvorbu materského mlieka, pomáha pri detských horúčkovitých ochoreniach lieči pokožku. Rastlinka jastrabiny je vďaka svojim strapcovitým kvetom a dekoratívnym listom vhodná na pestovanie vo Vašej okrasnej záhrade.

 

Krajinou pôvodu jastrabiny je južná Európa i západná Ázia, kde sa dodnes aj vyskytuje. V minulosti okolo roku 1600 sa používala ako liečivá bylinka na liečbu chorôb ako mor, horúčka a rozličné detské choroby. Liečivú látku galegín, ktorá znižuje hodnotu cukru v krvi, v nej objavil v roku 1914 Dr. Tauret. V našich zemepisných šírkach ju voľne rastúcu nenájdeme, preto ju cielene pestujeme zo semien. Vyskytuje sa voľne na lúkach, pasienkoch, na brehoch riek, či vo vlhkých lesoch v južnej Európe a v západnej Ázii. V minulosti ju vo Švajčiarsku a ďalších krajinách pestovali ako krmivo.



Medzi jej ľudové názvy patrí jastrabí hrach, jastrabina liečivá, kozia ruta a štedrovec liečivý.  V češtine používame jej názov jestřabina lekářska. Jej latinský názov pochádza z gréčtiny a znamená prinášajúci mlieko.

 

Ako vypestovať jastrabinu

 

Jastrabina lekárska (lat. Galega officinalis) je trváva bylina, ktorá dorastá do výšky 40 – 110 cm. Patrí do čeľade bôbovité (lat. Fabaceae). Má hrubý viachlavový podzemok, z ktorého vyrastá niekoľko dutých bylí. Stonka jastrabiny je dutá, pozdĺžne ryhovaná a holá.  Na byliach vyrastajú zložené, pérovité listy, ktoré majú kopijovitý alebo elipsovitý tvar ukončený ostňou veľkosti 15-50 mm. Jastrabina kvitne fialovomodrými alebo bielymi kvetmi, ktoré sú zoskupené do strapcovitých súkvetí v priebehu júla a augusta. Kvety majú veľa peľu, ale sú chudobné na medovinu. Po odkvitnutí kvetov sa na rastline vytvára 2-5cm struk, ktorý je viacsemenný. Rastlinku jastrabiny pestujeme zo semien, ktoré sadíme do zamokrenej hlinito-íľovitej pôdy obohatenej humusom, vápnikom a dusíkom na jar, lebo jesenný výsev by mohol počas tuhej zimy vymrznúť. Pre svoj vývin jastrabina potrebuje teplé a slnečné miesto ako i dostatok vlahy. Je mrazuvzdorná a obľubuje daždivé počasie. Rastie rýchlo, ale neznáša prudké zmeny počas svojho rastu,  ako striedanie tepla a zimy v dôsledku čoho rastlinka redne.



Zbierame vňať  a semená jastrabiny niekoľkokrát do roka. Nedrevnaté vrcholky rastlinky orezávame najlepšie v poobedňajších hodinách (okolo 14:00h) v dĺžke zhruba 10-20cm. Následne vňať sušíme vo vetraných priestoroch v snopoch, prípadne pri umelom teple pri maximálnej teplote 50  ̊C. Semená jastrabiny zbierame, keď sú už úplne zrelé v priebehu augusta. Ich využitie je na priemyselnú izoláciu najmä kvôli látke galegín, ktorú obsahujú.

 

Jastrabina podporuje liečbu diabetu

 

V prírodnej medicíne sa rastlinka jastrabiny používa ako diuretikum, laktagogum, antidiabetikum, ako i pri horúčkovitých detských ochoreniach, vyrážkach ako sú osýpky a šarlach a pri epilepsii. Pôsobí aj ako mierne laxatívum, pomáha pri zápche a blahodárne pôsobí na činnosť hrubého čreva. Látku galegín tzv. prírodný inzulín, ktorú obsahuje, radíme do skupiny glukogínov. Súčasné užívanie perorálnych antidiabetík a galegínu spôsobuje to, že je dostačujúce užívanie nižších dávok antidiabetík. Vďaka galegínu celkovo podporuje metabolizmus v organizme a posilňuje jeho imunitný systém. V súčasnosti je trend pridávať extrakt z jastrabiny do mastí, ktoré sa používajú pri rôznych kožných defektoch a neoplastických operáciách. Masť z jastrabiny lieči aj mokrý ekzém. Rastlinka jastrabiny má horkastotrpkú chuť.



Rastlina jastrabiny obsahuje galegín, galuteolín, guanidín, flavónový glykozid, triesloviny, horčiny, sapomíny a ďalšie látky.

 

Z vňate jastrabiny pripravujeme zápar. Do 250ml vriacej vody pridáme 1-2 kávové lyžičky. Takto prirpavenú zmes necháme lúhovať 10 minút. Potom ju scedíme a podávame vždy čerstvý zápar, ktorý pijeme 2-3x denne. Jastrabina sa používa sa aj ako súčasť rôznych čajových zmesí. Vňať jastrabiny kombinujeme najčastejšie s fenyklom ako i s listom borievky, koreňom a listami púpavy, vňaťou žihľavy a koreňom lopúcha. V kombinácii s fenyklom zvyšuje tvorbu materského mlieka a s ďalšími bylinkami zmierňuje diabetes.

 

Tip

 

Pre dojčiace mamičky je vhodné pitie nasledujúcich čajových zmesí, ktoré obsahujú aj jastrabinu lekársku a slúžia na podporu dojčenia, ako i na zvýšenie tvorby materského mlieka počas laktačných kríz.

  1. Zmes 25g jastrabiny lekárskej, rovnakého množstva železníka lekárskeho, a zlatobyle obyčajnej, 20g anízových a fenyklových  semien a nakoniec 10g bobkových listov
  2. Zmes 30g jastrabiny lekárskej, 20g plodov koriandra siateho, 20g kôpru a semien fenykla
  3. Zmes rovnakého množstva týchto bylín: jastrabiny lekárskej, vňate žihľavy dvojdomej, semená anízu, rasce a koreň kostihoja  

 

Čaj pripravíme tak, že 2 čajové lyžičky zalejeme 600ml vriacej vody. Zmes lúhujeme 10minút a následne scedíme. Čaj pijeme pol hodinu pred hlavným jedlom a hodinu po hlavnom jedle aj 6x denne v množstve 100ml.


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať