Lesné jahody na záhrade 2013-01-13

Lesné jahody sa v záhrade nestratia

 

Jahoda mesačná (lat. Fragaria vesca semperflorens) je odroda jahody obyčajnej alebo jahody lesnej a ktorú poznáme aj z detských rozprávok. Z astrologického hľadiska sú lesné jahody zasvätené planéte Venuši. Jahody boli už v minulosti inšpiráciou napr. pre Shakespearovho Othella, ktorý svojej Desdemone daroval šatku vyšívanú práve jahodami. Na základe ľudových povier a príbehov ešte dnes v Bavorsku dávajú košík plný jahôd medzi kravské rohy, aby škriatkovia kravu obdarili mliekom. V Laponsku pripravujú typický vianočný puding, tak, že do sobieho mlieka pridávajú jahody v kombinácii s čučoriedkami. Jahoda mesačná ako odroda lesnej jahody bola prvýkrát vypestovaná v roku 1910v  zámockom záhradníctve v Puttbuse.

 



Rastlinka jahody lesnej sa vyskytuje na chladných lesných miestach, na rúbaniskách, na slnečných miestach a pod. Lesné jahody známe nielen ako mesačné, ale i zahraničnej literatúre vedené ako alpínske a alpské môžeme pestovať v črepníku a dokonca v interiéri. V našich zemepisných šírkach sú súčasťou domácich záhrad a záhrad pri chatách. Okrem úžitku z listov a plodov je rastlinka jahody lesnej i ozdobnou kvetinových záhonov a skaliek. Pestovanie lesných jahôd nie je náročné, rastlinka vytvára najkvalitnejšie plody v prvom roku rastu.

 

Ako pestujeme lesné jahody

Jahoda lesná alebo mesačná (lat. Fragaria vesca semperflorens) je trváca bylina. Patrí do čeľade ružovité (lat. Rosaceae). Pestujeme ju zo semien, ktoré si najprv predpestujeme v parenisku v priebehu februára až apríla. Semená jahody sadíme plytko a prekryjeme ich len tenkou ľahkou vrstvou zeminy, následne ich ešte prekryjeme papierom. Klíčia pri teplote 18-20°C. Kým rastlinka vytvorí aspoň tri pravé lístky ubehne zhruba 10 týždňov. Predpestované sadenice jahody umiestňujeme na stanovište do vlhkej, výživnej hlinitej pôdy v priebehu  mája – júna do vzájomnej vzdialenosti 30cm. Rastlinka jahody vytvára krátke drevnaté poplazy s množstvom výhonkov. Z podzemku vyrastajú dlhostopkaté trojpočetné listy s výraznou žilnatinou zúbkovaným okrajom. Stonka jahody je okrúhla, vrúbkovaná, jemne chlpatá a má zelenú alebo červenkastú farbu. Rastlinka vytvára na konci asi 10-25 cm byle biele kvietky so žltým stredom usporiadané do strapcov. Kvety jahody mesačnej začínajú kvitnúť v niektorých prípadoch už v máji a kvitnú celé leto až do neskorej jesene. Na konci stonky vyrastá neskôr plod, ktorý je červenej alebo ružovočervenej farby. Plody sú drobné a majú kužeľovitý tvar.


list jahod


Zbierame mladé listy bez stopiek ako i plody jahody. Listy dokonale vysušíme v sušiarni, v dobre vetranej miestnosti alebo pri teplote do 40°C, dávame však pozor, aby nám listy nezačali vädnúť, pretože vytvárajú toxín, ktorý inak sušením mizne. Listy majú vysoký obsah vitamínu C a vysušené sú mierne horké a nevoňajú. Lesné jahody sú najchutnejším lesným ale i záhradným bobuľovitým ovocím. Zbierame len dozreté plody jahody lesnej, ktoré používame na okamžitú spotrebu alebo ich môžeme zmraziť. Z plodov môžeme pripraviť džemy, pridávame ich do koláčov, sirupov, či likérov.

 

Lesné jahody sú chutné a zdravé

Usušené listy jahody obsahujú silicu, triesloviny, cukor, vitamín C, soli a ďalšie látky. Zmes má sťahujúce a zvieravé účinky a pripravujeme z nej bylinkový čaj. Listy rozširujú cievy, znižuje krvný tlak pri hypertónii, spomaľuje rytmus srdca, zosilňuje sťahy maternicového svalstva a zároveň podporujú látkovú výmenu. Čaj pripravený z jahodových listov má močopudný ako i protizápalový účinokpôsobí proti kožným vyrážkam. Pomleté listy jahody lesnej môžeme použiť aj na dochutenie mäsa.



 

Čerstvý plod jahody obsahuje 9% fruktózy a glukózy, kyselinu citrónovú, kyselinu jablčnú, triesloviny, pektíny, antokyánové zlúčeniny, flavóny, vitamíny skupiny B a C, karotén, éterický olej, aromatické estery, soli fosforu a mikroprvky ako meď, železo, mangán, chróm a ďalšie látky. Užívanie plodov jahody sa odporúča pri močových kameňoch, ateroskleróze, hystérii, žalúdočných a dvanástnikových vredoch ako i pri dne.



 


V ľudovom liečiteľstve sa používajú listy jahody pri nachladnutí, bolestiach hlavy, hemoroidoch a pri liečbe rán formou obkladov. Plody pridané do nápoja pomáhajú znížiť horúčku.

 

Odvar z listov jahody lesnej pripravíme tak, že 2 polievkové lyžice nadrobno nasekaných listov zalejeme 500ml vriacej vody. Zmes varíme cca 3 minúty, odstavíme ju a necháme lúhovať ďalších 20 minút. Takto pripravený odvar scedíme a užívame 3xdenne v množstve 100ml štvrť hodinu pred jedlom. Môžeme ho užívať aj preventívne.

 


Tip

Jahodu mesačnú ako odrodu jahody lesnej pestujeme v záhradách a črepníkoch. Darí sa jej na tienistých ale i slnečných miestach vo vlhkej hlinitej pôde. Pestujeme ju zo semien, ktoré si vopred predpestujeme. Kvitne drobnými bielymi kvietkami so žltým stredom a vytvára drobné tmavočervené kužeľovité plody, ktoré sú chutné a osviežujúce. Zlisované plody jahôd sa používajú aj na odstránenie zubného kameňa alebo povlakov v ústnej dutine. Necháme pôsobiť cca 5 minút, potom opláchneme teplou vodou s pridaním sódy bikarbóny. Plody jahody lesnej môžeme použiť aj na hojenie miernych popálenín po nadmernom slnení a to tak, že jahody nakrájame na tenké plátky  a priložíme ich na umytú pokožku tváre. Šťava z lesnej jahody nám slúži aj na zosvetlenie pieh.

 

Pre potreby štvorčlennej rodiny je vhodné vysadiť 100 sadeníc lesnej jahody.



Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať