Zázvor - ako pestovať bájny koreň 2013-01-15

Zázvor bengálsky (lat. Zingiber Rubens) je jednou z odrôd zázvoru lekárskeho, ktorý pozná ľudstvo už 3000 rokov. 


Používa sa jeho dužinatý koreň čerstvý alebo sušený. Je obľúbeným korením, ktoré v našej kuchyni pridávame do jedál  a nápojov a je charakteristickou koreninou jedál juhovýchodnej Ázie. Zázvor má prenikavú vôňu a je súčasťou zmesi kari korenia. Pre zázvor je charakteristický aj názov ďumbier.


 

Odrody delíme podla spôsobu spracovania na:


    • čierný nelúpaný,  tzv. barbadoský zázvor


    • bielý lúpaný, tzv. bengálsky zázvor

 

 

Krajinou pôvodu zázvoru je južná Ázia, konkrétne z pohorie východných Himálají v Indii, kde sa v minulosti používal v indickej gastronómii a ľudovom liečiteľstve. Ľudia ho poznali už v staroveku, kedy ho nazývali panacea, teda liek od všetkých chorôb. V sanskrite zázvor nazývame višvabhésadž; univerzálna medicína. V stredoveku bol úspešným liekom na liečbu moru. Do Európy sa zázvor rozšíril zásluhou arabských obchodníkov a španielskych objaviteľov. Počas stredoveku bol dôležitou komoditou v obchodovaní s koreninami medzi národmi. V Anglicku sa dodnes vyrába práve zo zázvoru veľmi známe zázvorové pivo.

 

Je charakteristické nízkym obsahom alkoholu, takže ho v Anglicku pijú aj deti. K dnešnému spopularizovaniu tohto nápoja prispela aj svetoznáma spisovateľka J.K.Rowlingová, ktorá postave Harryho Pottera dala piť toto pivo.

 

Zázvorové koláčiky alebo keksíky sú typickou pochutinou Švédov.

 


 

Plantáž s rastlinami zázvoru.

 

 

 

Dodnes môžeme nájsť voľne rastúci zázvor v tropických pralesoch Ázie. K najväčším dnešným producentom zázvoru patrí Ázia a India, no pestujú ho aj Afrike, severnej časti Austrálie a v karibskej oblasti (napr. na Hawaji).

 

Najkvalitnejší zázvor na svete pochádza z Jamajky.V našich podmienkach ho môžeme vypestovať zo semien aj ako črepníkovú rastlinu. Zázvor bengálsky ako jedna z mála odrôd zázvoru toleruje chladné zimy. Pestovanie zázvoru nie je náročné.

 

Ako pestovať zázvor

 

Zázvor bengálsky (lat. Zingiber Rubens) je trváca rastlina, ktorá dorastá do výšky až 1,2-1,5m. Patrí do čeľade zázvorovité. Rastlinka je veľmi dekoratívna a má vzhľad trávy. Zázvorštíhle podlhovasté tmavozelené listy. Vytvára mäsité, uzlovité a parohovito rozkonárené podzemky.

 

Jeho semená sadíme do bežného záhradníckeho substrátu, ktorý by mal byť mierne kyslý (6-6,5 pH) a doprajeme im dostatok svetla. Semená začínajú klíčiť a vyháňať prvé výhonky do 2-3 týždňov. Rastlinka zázvoru obľubuje svetlé stanovištia -doprajme jej slnečného žiarenia aspoň 5 hodín denne; v niektorých prípadoch polotieň Vyžaduje si dostatočnú a pravidelnú zálievku.

 

Treba však dávať pozor na preliatie rastlinky zázvoru, inak nebude kvitnúť. Počas leta kvitne ojedinelými žltými kvetmi obalenými hustými tvrdými listami nachádzajúcimi sa na vrchole stonky. Kvety zázvoru sú nápadne podobné orchideám a objavujú sa postupne nad povrchom alebo pod pôdou zhruba mesiac po nástupe pukov. Počas jesene nadzemná časť rastlinky zvädne a je možné zbierať úrodu; vybrať koreň zázvoru.

 

 

Puk zázvoru.

 

 

Zázvor ako všeliek


Svetlohnedý zázvorový koreň je právom považovaný za účinný všeliek. Blahodárne pôsobí na tráviacu sústavu, zlepšuje pohyby žalúdka, zmierňuje kŕče v tráviacom trakte, podporuje produkciu žlče a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zázvor pôsobí preventívne pri chrípkových ochoreniach, pri črevných virózach a zabraňuje kôrnateniu ciev.

 

Má antiseptické účinky, preto má schopnosť eliminovať v ľudskom organizme mnohé baktérie a vírusy. Pomáha aj pri nevoľnostiach, ktoré sú spôsobené cestovaním (kinetóze) ako i pri tehotenstve. Dokonca niektoré štúdie poukazujú na to, že výťažky zo zázvoru spomaľujú vznik nádorových ochorení. Zázvor uvoľňuje bolesti hlavy, napätie a rôzne stavy úzkosti. Celkovo zázvor povzbudzuje metabolizmus a obranyschopnosť organizmu.

 

Koreň zázvoru obsahuje 2% éterického oleja, 4% prchavých aromatických silíc, 5% fenolických derivátov a ďalšie látky. V 100g zázvoru sa nachádza až 400mg draslíka.

 

 

Koreň rastliny so zvädnutou stonkou.

 

 

Pri tráviacich ťažkostiach sa odporúča skonzumovať 2 čajové lyžičky čerstvo nastrúhaného zázvoru denne. Pri kinetóze treba zjesť 2g zázvoru každé 4 hodiny, až kým ťažkosti nepominú. Pri dlhodobej migréne sa môže užívať až 20g zázvoru denne pri artritíde (zápalových kĺbových ochoreniach) až 50g denne.

 

Je vhodné jeho pravidelné užívanie u ľudí, ktorí majú intelektuálnu prácu. Avšak jeho konzumácia má byť striedma, inak spôsobí nežiaduce účinky ako pálenie záhy, či nevoľnosť. Neodporúča sa jeho konzumácia pre deti do 3 rokov.

 

 

Čerstvý či sušený zázvor patrí do kuchyne

 

Čerstvý zázvor má ostrú a sladšiu chuť s nádychom citrónu. Na prípravu pokrmov sa používa prevažne sušený zázvor, kde sa 1 čajová lyžica sušeného zázvoru rovná jednej polievkovej lyžici čerstvého zázvoru.

 

Používa sa na dochutenie sladkých, ale i slaných jedál. Pridávame ho do kompótov, koláčov, cukroviniek- typických zázvorníkov a marinád. Zázvor je súčasťou pokrmov pripravených z hovädzieho, jahňacieho mäsa a zeleninových šalátov. Používame ho aj na nakladanie uhoriek a zaváranie tekvice.

 

Výnimočnú vôňu a chuť dodá zázvor ryži, kečupu, a sójovej omáčke. V mnohých domácnostiach sa používa ľudový čínsky recept – zázvor skombinovaný s cesnakom. Táto zmes sa používa na prípravu jedál z rýb a morských plodov, pretože neutralizuje ich typický pach.

 

 

Koreň zázvoru.

 

 

Vyrába sa aj kondenzovaný zázvor, ktorý vydrží síce dlhšie, ale nenahradí typickú vôňu zázvoru a efekt čerstvého zázvoru.  Mladý zázvor zbavený horkých látok, povarený a obalený v cukre sú obľúbenou anglickou pochúťkou.

 

Zázvor vás v zime zahreje

 

Klasický zázvorový čaj, ktorý posilní a osvieži náš organizmus pripravíme tak, že zázvor nastrúhame najemno (1čajovú lyžičku) a zalejeme ho 250 ml vriacej vody. Zmes necháme lúhovať 10 minút. Následne do zmesi pridáme trochu čerstvej mäty alebo medovky a po ďalších 10 minútach zmes scedíme, pridáme lyžičku medu a rez citrónu. Zázvorový čaj rozvonia celú miestnosť korenistou vôňou.

 

 

 

Zázvor na indickom trhu.

 

 

V zimnom období  je niekedy potrebné prehriať celé telo a na to je vhodný  horúci zázvorový nápoj. Na jeho prípravu potrebujeme čerstvo nastrúhaný koreň zázvoru 2-3cm dlhý, ktorý necháme lúhovať v 1l vriacej vody  cca 15 minút. Takto pripravený zázvorový nápoj dochutíme podľa potreby citrónom a medom. Na zvýraznenie a ozvláštnenie jeho arómy pridáme do nápoja škoricu, klinčeky, pomarančovú kôru a aníz.

 

Tip

 

Skúste si aj vy vypestovať túto cudzokrajnú odrodu zázvoru vo svojom domove. Zázvor bengálsky (lat. Zingiber Rubens) pochádzajúci z Himálají, preto oživí váš domov netradičnou atmosférou ďalekých krajín. Rastlinka zázvoru je veľmi dekoratívna a má vzhľad trávy. Pestujeme ho zo semien na slnečnom stanovišti a doprajeme mu dostatok zálievky. Kvitne atypickými žltými kvietkami počas leta.

 

Na jeseň nadzemná časť rastlinky zázvoru schne a a môžeme vykopať koreň zázvoru. V 100g zázvoru sa nachádza až 400mg draslíka. Má liečivé účinky, pôsobí antibakteriálne, aj proti zvracaniu, tlmí bolesť hlavy a obmedzuje úzkostné stavy. Je obľúbeným orientálnym korením a je súčasťou kari korenia.


 

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať