Cezmína - symbol Vianoc a maté 2013-01-20

Cezmína (lat. Illex) je rod z čeľade cesmínovitých (lat. Aquifoliaceae). Cezmíny sú vždyzelené alebo opadavé kry, ktoré rastú na všetkých kontinentoch. Niektoré druhy sú pestované ako okrasné dreviny. Vo voľnej prírode v Česku cezmína nerastie. Lístky cezmíny sú tuhé, okraje môžu byť ostnaté alebo úplne hladké. U niektorých druhov listy opadávajú. Kvety cezmíny sú najčastejšie usporiadané vo zväzkoch. Plodom cezmíny je guľovitá dužina kôstkovice, ktoré obsahuje 4-6 semien. Zrelé plody sú červené, hnedé, čierne, výnimočne zelené. Cezmína je svojím vzhľadom a tvárnosťou využívaná k tvorbe smútočných a vianočných (adventných) vencov. Jej lesklé zelené listy a červené plody v sebe obsahujú základné farby tradičných Vianoc. Na svete existuje asi 600 druhov cezmín. Vo voľnej prírode dorastajú do výšky až 5 m, dobre znáša rez, takže si ju môžeme udržiavať vo výške, ktorá je nám príjemná, a ktorú chceme. Z cezmíny môžeme vytvoriť aj živý plot, ktorý svojimi tŕňmi odradí nechcených návštevníkov. Plody cezmíny vydržia na rastline od septembra do marca, živý plot môže byť teda dostatočne dekoratívny aj v jesenných mesiacoch. Cezmína dá záhrade v zime pocit nostalgie a Vianoc. Cezmína je dlhoveká rastlina, vegetuje aj tristo rokov. Plody aj listy cezmíny sú jedovaté, až na jednu výnimku a tou je cezmína paraguajská. Cezmína paraguajská, je čestným zástupcom tohto rodu, má ako dekoratívne využitie, tak z jej listov môžeme pripraviť povzbudzujúci nápoj maté.



Cezmína paraguayská


 

Cezmína paraguajská (lat. Ilex paraguariensis) je vždyzelený strom pochádzajúci z Južnej Ameriky, kde sa jej darí v lesoch a na brehoch potokov. Prospieva na tienistých stanovištiach, odklonených od priameho vetra. V prírode dorastá až do výšky 20 m. Listy sú vajcovitého tvaru s vrúbkovaným okrajom, listy dorastajú do dĺžky max. 5 cm.

 

Pestovanie cezmíny

Cezmína je na pestovanie nenáročná rastlina. Prospieva v bohato vyživenej a kyslej pôde. Cezmínu môžete vysadiť priamo do rašeliny. Vyberte jej tienisté stanovisko alebo polotieň. Pomerne dobre znáša letné suchá, v zime by nemala byť vystavená ostrému slnku.

Zimné obdobie zvláda cezmína dobre. K rastline na zimu prisypte mulčovaciu kôru, alebo zateplite netkanou textíliou. Pred príchodom mrazov ju doprajte výraznejšiu zálievku.

Ako docieliť toho aby rastlina kvitla a stále sa zelenala a rozrastala? Ak sa na rastline objaví vetva bez kvetov, radšej ju odstrihneme. Pre kvety a plody je potrebné vysadiť samčie a samičie rastliny. Medzi nimi môže byť vzdialenosť aj 20m.

 

Tip na vianoce v tradične netradičnom kabátiku

Cezmínu, či už čerstvo odtrhnutú alebo usušenú, nastrihajte na krátke vetvičky s dvoma až štyrmi lístkami, vždy aby obsahovali aj červené plody. Zlatými, zelenými, či červenými stuhami pripevnite na konce konárov vianočného stromčeka, zospodu opatrite príp. viazacím drôtikom. Pre sviatočnejší vzhľad listov môžeme aplikovať lesk. Pre šikovnejšie ruky a hlavu plnú nápadov nemusíme popisovať tvorbu vianočných vencov, kedy si z cezmíny pripravíme základ a môžeme dozdobiť šiškami, stuhami, a nezabudneme adventné sviečky, na ktoré môžeme tavnou pištoľou alebo lepidlom nalepiť plody cezmíny. Cezmínou môžeme ozdobiť nielen sviatočný stôl, ale aj vstup do domu. Cezmína bude vždy symbolom Vianoc, pripomenie nám ten nostalgický čas darčekov a rodinnej pohody, kedy vonku mrzne a padá sneh a do tepla nás ťahá vôňa koláčov a očakávania.

 


Cezmína paraguayská


 

Maté

Maté je nápoj pripravovaný z lístkov cezmíny paraguajskej (lat. Ilex paraguariensis), ktorý je veľmi obľúbený v Južnej Amerike. Cezmína papaguayská sa pestuje hlavne na území Argentíny, Čile, Uruguaja a Paraguaja. Nápoj z cezmíny maté má výrazné povzbudzujúce účinky. Obsahuje alkaloid kofeín, minerálne látky horčík, vápnik, fosfor, draslík, železo a kremík. Tiež vitamíny A, B, C, E, betakarotén a antioxidanty. Maté podporuje funkciu obličiek, posilňuje imunitný systém, pomáha udržiavať optimálnu hladinu cukru a zlepšuje látkovú výmenu. Zaháňa aj pocit hladu. V dnešnej dobe sa využíva aj v redukčných diétach.

Maté sa podľa tradície podáva v nádobe z vydlabanej tekvice, z ktorej sa usrkuje slamkou z bambusu. Juhoameričania popíjajú maté v akúkoľvek dennú alebo nočnú dobu, zmiešané s limonádou alebo džúsom.

 

Príprava maté

Nádobu, v ktorej budete nápoj pripravovať naplňte sypkým maté asi do polovice, príp. do troch štvrtín. Nádoba by mala ísť uzavrieť pomocou rúk a premiešať. Keď to budete mať riadne premiešané, postavte nádobu na stranu, a zalejte prvýkrát trochou studenej vody, aby horúca voda maté nesparila, do nádoby vsuňte slámku, a zalejte horúcou vodou o teplote cca 80 °C (nie vriacej). Maté sa necedí, pije sa pomocou slámky. Nápoj môžeme ochutiť medom, cukrom, citrónom.

o čom sa písalo

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať