Inšpirujte sa bylinkami vhodnými do tieňa 2013-01-20

Máte tienistú časť záhrady, alebo záhon pri dome a chceli by ste ju dobre využiť a zúžitkovať. Môžete samozrejme vysadiť trvalky, ale vhodnejšie sú bylinky, ktoré vám odporúčame a poradíme ako ich zasadiť a vypestovať. Bylinky sú dôležitou zložkou v zdravom stravovaní. Príliš nesoliť je nielen trend v zdravom varení, ale hlavne zdraviu veľmi prospešná vec. Skúste obmedziť solenie a vypestovať si rôzne chute v rôznych bylinkách a dať tak pripravovaným pokrmom nový smer.

 

Bylinky patria k rastlinám, z ktorých sa môžeme potešiť najviac. Ich listy a kvety napĺňajú vzduch krásnou vôňou. Zasadením byliniek k sebe ľahko spojíte krásu a úžitok.

Bylinky na mäso, na marinádu, do zemiakov, do šalátov, do polievok, na čaj, receptov je veľa a obyčajné kura môže na zmesi korenín z vlastnej záhradky alebo z parapetu príjemne prekvapiť. A čaj s vetvičkou materinej dúšky, alebo mätový z medom, je nielen lacnejší ako kupovaný, ale viete, že nie je nijako chemicky upravovaný, a že pijete len čisto čaj z čerstvo nazbieraných voňavých lístkov. Z byliniek si tiež môžete urobiť náplň do voňavých potpouri, do skríň k oblečeniu, do auta, pre radosť, alebo vankúšikov pre voňavý spánok.

Môžeme teda bylinky do tieňa vysadiť? Určite. Niektoré druhy majú tieň, či polotieň radi, iné z nedostatku slniečka nevyrastú toľko ako na slnku. Vyberme teda spolu vhodné bylinky, ktoré vám urobia radosť aj na zatienenom parapete alebo odklonenom záhone, či zatienené záhradné múriky. Väčšina byliniek vyžaduje priepustnú pôdu. V tienistých miestach môže byť pôda vlhkejšia a ťažšia, preto sa nebojte kúsok zeminy odkryť a nahradiť sypkým substrátom, či zeminu obohatiť štrkom.

 


Bylinky a tieň


 

Bylinky vhodné do tieňa:

Aby záhon pekne vyzeral, môžeme vopred rozvrhnúť, ako bylinky vysadíme. Určíme si stred, okraj a bylinky pre výplň záhonu. Môžeme bylinky nasadiť aj podľa farieb (odtieňov zelenej, kvetov) a pekne záhon naaranžovať. Na okraj je vhodná napr. pažítka, oregano, aníz, majorán, mäta alebo petržlen. Na výplň záhonu šalvia, kôpor, citrónový tymian, strieborný citrónový tymian, trebuľka, materina dúška. A na stred záhona rozmarín, valeriána, ligurček, šalvia. Tento istý postup môžeme použiť aj na výsev do kvetináča, či iné nádoby určené na výsadbu byliniek. Budú ozdobou každého balkóna, zvlášť keď sa vám podarí pekne kaskádovitý tvar, od najvyššej bylinky po previsnutú.

Najvhodnejšia na založenie záhona, či vysadenie do truhlíka je jar. Byliniek nemusíme vždy vysiať celý sáčok na jedno miesto, ale môžeme si časť vysiať na záhon a časť do truhlíka za okno. Bylinky sú citlivé na mráz, vysievajte preto až začiatkom mája, alebo si ich vypestujte v skleníku. Ak niektorú bylinku zožnete bezo zvyšku, môžete na záhon osádzať ďalšie až do jesene. Do stredu záhona sa oplatí vysadiť bylinky, ktoré prezimujú. Bylinky z krajnej časti záhona ako napr. pažítku radšej na zimu pozberajte a uchovajte doma.

Veľkosť záhonu zvoľte podľa množstva bylín, ktoré chcete vysadiť. Počítajte s tým, že v tieni a polotieni nevyrastú bylinky do svojej normálnej výšky, budú vždy trošku drobnejšie. Pokiaľ sa nejedná priamo o druhy do polotieňa.

Pôda obohatená o kompost je vhodná pre mätu, borák, saturejku, petržlen, pažítku, kôpor, estragón, trebuľku, naopak prevzdušnená zemina s prídavkom štrku je vhodná pre majoránku, pamajorán, tymián alebo levanduľu.

Bylinky v polotieni zalievame s ohľadom na vlhkosť pôdy, rozhodne ich neprelievame. Môžeme ich prihnojovať, vždy ku koreňom, najlepšie tekutým hnojivom. Bylinky pravidelne kontrolujte, aby ich nenapadli škodcovia. Ak sa zemina udusí, alebo vyplaví, doplňte ju a ľahko prekyprite. Bylinky v tieni vyžadujú viac pozornosti, doprajte im ju.

Zber - u byliniek zberáme lístky alebo celé vetvičky. Bylinky počas krátkeho času znovu vyrastú.

Prezimovanie - jednoročné druhy pred zimou odstrihnite a koreňový bal zkompostujte. Na viacročné druhy naneste silnejšiu vrstvu mulčovadla. Rozmarín vyberte a nechajte prezimovať v kvetináči. 

Ostrihané lístky sušíme, uchováme tak bylinky v suchom stave pre ďalšie použitie, alebo zamrazíme v sáčkoch. Bylinky sú po vytiahnutí ako čerstvé.

 


Rozmarín lekársky


 

Rozmarín lekársky (lat. Rosmarinus officinalis) - je vždyzelený ker, jeho modrozelené ihlicovité listy vydávajú silnú korenistú vôňu. Je vhodný pod mäso a do marinád. Tiež do vonných potpouri. Rozmarín neznesie príliš vlhkú pôdu a preliatie.

Šalvia lekárska (lat. Salvia officinalis) - je veľmi pôvabná rastlinka s nápadnými žlto-panašovanými listami. Skrášli každý záhon či parapet. Šalvia má dezinfekčné účinky, vhodná na čaj proti bolesti hrdla, alebo na výplachy ústnej dutiny pri bolestiach zubov.

Mäta pieporná (lat.Mentha piperita) - trváca bylinka, ktorá ak sa jej dobre darí obrastie rýchlo celý záhon. Je vhodná na prípravu osviežujúceho čaju, Odtrhnite šesť listov na malú kanvičku, premasírujte ich v dlani a zalejte horúcou vodou. Ochuťte medom. Je to nezabudnuteľný zážitok z vlastného čaju, ktorý stále dorastá. Lahodnú čerstvú chuť si zamilujete. Z mäty pripravíte tiež dobré mochito.

 


Mäta pieporná


 

Materina dúška (lat.Thymus) - čiže tymián je vonná bylinka. Jedná sa o nízky krík. Jedna vetvička tymiánu rozvonia každú šálku čaju.


Ligurček (lat. Levisticum officinale) - je trváca rastlina, dochutí každú polievku - má typickú chuť maggi. Ligurček znesie vlhkejšiu pôdu.


Dobromyl - oregano (lat. Origanum vulgare) - má svetlo ružové kvety a intenzívne voňajúce listy, ktoré sa výborne hodia k mäsu a do omáčok. Je súčasťou provensálského korenia, stačí prisadiť saturejku, bobkový list, tymián a môžete si namiešať korene zo svojej vlastnej záhradky. Kurča na provensálskom korení má výbornú ľahkú chuť. Každý rok znova obrastie.


Majorán záhradný (lat. Majorana) - rastie veľmi bujne. Drobné zelené lístky sa vyznačujú sladko korenistou chuťou. Používa sa do omáčok, pod mäso. Česnačka s vlastnou majoránkou má výrazne silnejšie chuť.


Saturejka (lat. Satureia hortensis) - je nízka letnička, má zelené listy zašpicateného tvaru. Je vhodná na prípravu mletého mäsa, uplatní sa v balkánskej kuchyni, na posypanie zemiakov, šalátov, syrov, rýb.


Trebuľka (lat. Anthriscus cerefolium) - nenáročná bylinka, ktorej vyhovuje tienisté stanovisko. U trebuľky odrezávame kvety, aby nám rastlina dlhšie vydržala a dlhšie sme mohli žať listy. Chuťovo je trebuľka medzi anízom a petržlenovou vňaťou. Vhodný pre francúzsku kuchyňu, na prípravu mäsa a rýb. Výrazné aróma sa sušením stráca, vhodnejšie je trebuľku zamraziť.

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať