Paradajky a domáci kečup 2012-02-05

Varíme s paradajkami

Rajské jabĺčka sa už od nepamäti stala neoddeliteľnou súčasťou modernej kuchyne. Krásne vôňu čerstvo utrženého paradajky sa hlboko zaryje do vašej pamäti a úplne si vás získa. Ide o veľmi významnú zeleninu, ktorá je priamo nabitá vitamínmi a látkami prospešnými ľudskému organizmu.

Prvé historické zmienky o červenom plodu prekypujúcim lahodnou šťavou prichádzajú z Peru. Ovšem, že vtedy vyzerala úplne inak, ako ich poznáme zo súčasnosti. Domorodí obyvatelia je postupným šľachtením priviedli ku známemu okrúhlemu tvaru. Po objavení veľkých amerických plání mohla byť prvá paradajky privezená do Európy. Ihneď sa stala hitom a začala sa rozvážať do všetkých kútov krajín sveta. Ich využitie v kuchyni je veľmi rozmanité a objavujú sa v stovkách receptov a to nielen ako príjemný doplnok letného šalátu alebo príloha k rybe.

 

 

 

Paradajky sú dobrou prevenciou proti chorobám

Zakomponujte tieto životodarné plody do svojho jedálnička so zvýšeným dôrazom na kvantitu, najlepšie sú z vlastnej záhradky a minimalizujte riziko ochorenia civilizačné morou - rakovinou. Veľký zdroj vitamínov B, E a K spoločne s ďalšími minerálnymi látkami robia z tejto zeleniny veľkého bojovníka. Pravidelnou konzumáciou si spevníte cievy a prečistíte pečeň. Ide o najúčinnejší liek na opicu, ktorý ste kedy driemali v rukách. Až vám bude zase po ranu nevoľno, tak sa do neho s odvahou zahryznite a nechajte nevoľnosť odplávať prvom trajektom

 

Najlepšie sú za studena

Rozmanitosť spočíva v širokom zábere využitie. Mnohí si vybavíte babičkinu záhradku a jej ponuky na odtrhnutie čerstvého. Krásna vôňa a lahodná chuť prekypujúci vodnatú dužinou. Paradajky sa veľmi často používajú do najrôznejších šalátov, či už zakápnuté olivovým olejom, alebo zmiešaná s majonézou. Šopský šalát je taktiež notoricky známy ako balkánsky syr v Grécku. A čo takto pitie pre skutočných chlapov, ktoré sa skladá z paradajkovej šťavy, vodky a tabasca.

Varíme s paradajkami

Neexistuje spôsob, ktorý by paradajkám neprospelo.Ale. Môžete ich grilovať, piecť, variť či plniť. Medzi klasiku a obľúbené variácie stále patrí lečo, alebo zmes zeleniny zabalená v omeletě. Jedno z najčastejších a zároveň mimoriadne chutný pokrm patrí paradajková omáčka s domácim žemľovou knedľou. V Taliansku ju používajú do osviežujúci polievky Minestrone s cestovinou, ale mnohí z vás si doma určite trúfnu aj na Gaspacho. Ten kto má gurmánsku latku nastavenú vyššie, určite ocenia paradajkovej čatní. Vďaka nízkemu obsahu kalórií si z neho môžete vyrobiť veľmi chutné a diétne jedlo. Na tieto plody sa vymýšľajú veľa receptov a každý z nich je svojím spôsobom výnimočný. Nenechajte túto zeleninu v pozadí svojho jedálnička a snažte sa, čo najviac konzumovať plody z raja. Vaše telo sa vám za to odvďačí svojou dlhovekosťou.

 

Vyrobte si domáci kečup

Už vás nebaví tie správy o chémiu, pesticídoch, konzervačných látkach a boh vie čoho ešte? Vyrobte si doma čisto prírodný kečup, po ktorom zostane len vylízaná hrniec a červené tváričky vašich ratolestí. Okúste domáci kečup a zmeníte názor v prospech nekupovaného produktu. Ak si ho pripravíte doma, tak si budete istí, čo konzumujete a hlavne ochránite svoje deti, ktorý kečup zbožňujú.

Potrebujeme

10kg čerstvých paradajok, 1kg cukru, 4 lyžice mletej papriky, tri štvrte litra octu, 1kg cibule, 1kg jabĺk, 1liter vody. 18 guličiek nového korenia, 50 guličiek čierneho korenia, 4 lyžice soli, 10 bobkových listov, 10 klinčekov, 1 škorica celá, 4 lyžičky škorice mletej.

Ako na to?

Paradajky riadne prepláchnite pod tečúcou vodou a zbavte ich prípadných nečistôt. Vložte všetky do hrnca, zalejte litrom vody a rozšťouchejte. Pridajte ocot a cukor. S cukrovou položkou si pohrajte a postupne ochutnávajte, treba ho spotrebujete menej, pretože každý má kečup rád inak sladký. Jablká na štvrtky, rovnako tak i cibuľu spolu s korením pridajte do hrnca. Jediné, čo sa pred záverečným mixovaním vyberá je celá škorica. Varte na miernom ohni, až desať hodín av priebehu niekoľkokrát mixujte. V cieľovej rovinke rajského maratónu na vás čaká lahodný kečup. Vyrobte si domáci kečup aj vy a spoznajte ako chutí ten naozajstný. Žiadna firma vám nepripraví, ani z polovice tak chutný. Ak budete mať paradajky vlastné, tak nie je o čom hovoriť.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať