Pestujeme bylinky v kuchyni 2013-01-21

Začína obdobie predpestovania a voňavé bylinky vypestované v kuchyni sú ideálny prostriedok pre zvýšený obsah vitamínov v pestrej diétnej strave. Bylinky vypestované priamo v kuchyni sú ihneď po ruke pri varení a sú vždy zaručene čerstvé.

 

 

 

 

Rozhodujete sa akú bylinku vysadiť?

Vyberte si podľa toho čo najradšej varíte. Určite nesmie chýbať ligurček na dochutenie polievok, petržlenová vňať, pažítka, bazalka a rukola na cestoviny a do paradajkovej polievky, koriander pre ázijskú a vietnamskú kuchyňu, majorán do marinád, kôpor na omáčku, tzatziky, na lososa či do nakladanej kapusty, tymián, badián, rozmarín, saturejka, pamajorán pre taliansku a francúzsku kuchyňu, žerucha na chlieb s maslom, mäta a medovka pre voňavý čaj ... a levanduľa nielen pre potešenie oka a taktiež trebuľka, valeriána, šalvia ..., že nemáte tak veľký parapet ? Nevadí. Niektoré bylinky môžu byť v kvetináči pestované spolu, dá sa využiť aj kaskádový hrniec na bylinky. 

Pre bohatú úrodu a bohaté vitamíny je dobré si pred sadením zistiť, aké bylinky sa môžu pestovať spolu, aké majú nároky na pôdu a na zálievku, či jedna nie je príliš bujná, aby neutláčala tú druhú, aby ste stihli bylinky zberať a spracovať. 

 


Bylinky v kuchyni


 

Všeobecné pravidlá pre pestovanie byliniek v kuchyni, na parapete

  • bylinky zasadené v kvetináči, majú menej substrátu, ktorý rýchlejšie vysychá. Zálievku vždy doprajte bylinkám pravidelnú, pokojne každý deň. Bylinky je vhodné aj rosiť.
  • bylinky by mali mať dostatok svetla, doprajte im aspoň časť miesta na okennom parapete
  • bylinky prospievajú v teplote okolo 15-20 °C
  • nepoužívajte príliš veľa hnojív
  • bylinky pracujú s vami, občas sa s nimi porozprávajte a pochváľte ich ako pekne rastú

 


Pestovanie byliniek v kvetináči


 

Ako správne bylinky vysádzať

Najvhodnejší čas na výsev byliniek je február. Bylinky zo semienka pri pestovaní v byte na parapete však môžeme pestovať po celý rok. Vyberieme si vhodný kvetináč. Ten by mal byť skôr hlinený ako plastový. Ak preferujeme plastové, potom zvoľte zavlažovací kvetináč. Na dno kvetináča dáme hlinené črepy, úlomky tehál alebo kamienky a hrubý štrk. Pridáme zeminu - substrát zmiešaný s kompostom a pieskom. Substrát by mal byť priepustný, ľahký. Necháme si rezervu cca. 2 cm od horného okraja kvetináča. Rozprestrieme semienka, nemusí ich byť príliš, stačí 8-10 ks. Semienka ľahko pritlačte a zasypte cca 1 cm vysokou vrstvou zeminy. Ak vzídu všetky semienka, presaďte ich rovnomerne po kvetináči. Zálievka je dôležitá pravidelná, radšej rosenie pôdy (zahmlievanie).

Pre bylinky je ideálnym stanoviskom okno situované na juh alebo na západ, aby mali slnečné lúče aspoň 6 hodín denne. Zálievku vykonávajte pravidelne ráno, alebo večer, najlepšie odstátou vodou. Bylinky neprelievajte, aby im neuhnily korienky, citlivé na preliatie sú: bazalka, pažítka, petržlen či mäta. Hnojenie neodporúčame, prihnojenie môže byť napr. slabým výluhom zo žihľavy a púpavy. Miesto hnojenia odporúčame u viacročných byliniek raz za rok presadiť do čerstvého substrátu. Bylinky pestujeme pre ich sviežu chuť a vôňu, ktorá je najlepšia u mladých rastliniek. Pokojne rok a viac staršie rastlinky celé odstráňte, spotrebujte a vysaďte nové. Nebuďte smutní, ak vám niektoré z byliniek odchádzajú, jedná sa o jednoročné bylinky (koriander, kôpor alebo bazalka) a je potrebné ich po roku vysadiť znova.

Najznámejšie bylinky vhodné na parapet sú - bazalka (vyskúšajte rôzne odrody bazalky, od červených lístkov po kučeravé alebo citrónové), oregano (česky pamajorán), tymián, pažítka, koriander, šalvia, rozmarín, mäta, majorán a kôpor.

V jednom truhlíku sa dobre znášajú: petržlenová vňať, pažítka, materina dúška, pamajorán a šalvia. V druhom môžete mať: aníz, kôpor, koriander, fialka a fenikel. V treťom rôzne druhy bazalky. Spolu sa dobre znesú: bazalka, saturejka, majorán, trebuľka, žerucha, kôpor. Ak chcete sadiť po dvojiciach, dajte dohromady kôpor a koriander, bazalku s trebuľkou, alebo petržlenovú vňať s feniklom. Rastliny náročnejšie na priestor, ktoré môžu utláčať okolité bylinky sú: pamajorán, šalvia, mäta, tymián a borák. Bylinky pestované doma na parapete nemávajú tendenciu prerastať, bývajú skôr drobnejšie a vytiahnuté na svetlo.

 

Ako bylinky zberať

Najskôr cca. 6 týždňov po vysadení. Zbierame čerstvé výhonky, alebo len lístočky byliniek. U byliniek je najvhodnejšie ich zberať pred kvitnutím. Bazalku nenechajte vykvitnúť, pri kvitnutí môžu byť lístky horké. Zaštipujte teda pri zbieraní výhony tak, aby bazalka nevykvitla. Majoránku a materinu dúšku pestujte tak, že odstrihnite celú rastlinku tesne nad zemou pred jej obdobím kvitnutia. Rastlinka veľmi skoro vyrastie. Mäte pri zberaní zaštipujeme len konce, aby rastlinka zosilnela, zbierame lístky.

Ak máte väčšiu úrodu byliniek, môžete ich usušiť, ale odporúčame radšej bylinky nastrihať a zamraziť samostatne v sáčku. Kôpor možno zavariť v sladkokyslom náleve.

Najľahšie a najrýchlejšie rastie žerucha, je to najvhodnejšia bylinka aj pre začínajúcich bylinkárov aj pre siatie a žatvu byliniek s deťmi. Je vhodná do nátierok a na chleba s maslom. Semienka vysejeme na tácku s buničinou, vatičkou a po 3 až 7 dňoch zberáme bylinky 4-6 cm vysoké. Deti sa pri vysievaní a zberaní zabavia a získajú tak správny vzťah k bylinkám a ich používaní v kuchyni. Od žeruchy je len krôčik k bylinkovej záhradke na parapete. Chuť čerstvých byliniek si zamilujete a kúsok zelene príjemne oživia interiér kuchyne.

od semínka po sekačku

o čom sa písalo

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať