Ako na morenie cesnaku 2013-01-26

Český cesnak sa skoro stal nedostatkovým tovarom. Vodnaté klinčeky bez chuti zaplavili obchody, teraz sa však záhradkári vracajú k pestovaniu českého cesnaku (českej kvality). Pestovanie cesnaku nie je nič ťažkého. Poradíme vám ako na morenie cesnaku, aby sadba bola zdravá a rast cesnaku pokračoval ako má. Cesnak kuchynský (lat. Allium sativum) - je rastlina, ktorej svedčia slnečné záhony, hlinitopiesočnatá pôda s dostatkom živín a vzdušné stanovisko. Základom úspechu je použiť vždy zdravú sadbu. Keď kupujeme uznanú sadbu, vždy požadujeme osvedčenie. Bez certifikátu sa môže stať, že len zakúpime predražený cesnak. Strúčiky určené k výsadbe je vhodné namoriť proti hubovým chorobám. Ak máme podozrenie na napadnutie sadby škodcami, cesnak nevysádzame, ani po morení, ale zlikvidujeme. Cesnak je vhodné vysadiť na ten istý záhon po 4-5 rokoch. Na menších záhradkách to nie je až tak možné. Ak je cesnak zdravý, nie je sa čoho obávať, ak ale napadla cesnak biela pleseň, Nevysádzajte cesnak na rovnaké miesto 8-10 rokov.

Pôdu pred výsadbou dobre porýľujte do väčšej hĺbky a nechajte min. týždeň uležať. Ak sa v pôde vyskytujú choroby, pôdu prevápnite.

 


český cesnak


 

Morenie cesnaku

Na morenie cesnaku a jeho aplikovanie a výsadbu sa názory rôznia, jedno však zostáva rovnaké. Cesnak sa morí v priebehu vegetácie, aj počas skladovania. Morenie má priaznivý vplyv na zvýšenie výnosu a zdravotný stav cesnaku. Najmä tak cesnak uchránime pred hubami Fusarium spp., Bortys spp., Penicillium spp., Sclerotium cepivorum, príp. aj Helmithosporium Allie.

 

Postup pri morení cesnaku 1.

Zdravé nepoškodené strúčiky oddelíme od seba a ihneď máčame v pripravenej suspenzii po dobu 20 minút a hneď potom vysadíme. Na morenie môžeme použiť tieto prípravky: Rovral Auaflo a Sulko. Ak si nachystáme moriaci roztok, použijeme ho ihneď, neskladujeme a nepoužívame na druhý deň alebo neskôr.

 

Postup pri morení cesnaku 2.

Cesnak nemoríme priamo pred výsadbou. Cesnakové strúčiky si namoríme v roztoku Sulky už v septembri cca na 6 - 12 hodín. Potom ich necháme uschnúť cca. 12 hodín na vzdušnom mieste. Suspenziu nepoužívame dvakrát po sebe.

 

Potom strúčiky vysadíme. Sadíme vždy iba zdravé strúčiky. Odporúčame nevysádzať cesnak presne v septembri, ale počkať si, až bude teplota trvale pod 9 °C alebo okolo 15.10, najneskôr do konca októbra. Pôda bude už zabezpečná pred hubovými chorobami. Neskorší termín ako v septembri nám zaručí väčšiu úrodu pri zbere. Na jar teplotu treba strážiť a vysadiť až bude cca. 3 deň v marci 10 °C, kedy už pôda začína rozmŕzať. Názory sa na termín výsadby rôznia. Vyskúšajte osvedčené metódy a uvidíte, čo bude vyhovovať vám.

Namorené strúčiky vysádzajte tak, že ich zatlačte prstom do hĺbky 5-8 cm. Strúčiky vysádzajte vypuklou stranou v smere riadku. V rade po 10-tich centimetroch. Riadky by od seba mali byť vzdialené 35 cm.

Pýtate sa, čo sa stane, keď cesnak nenamoríte? Ak ich vysádzate úplne prvýkrát na záhon, kde sa ešte predtým cesnak nikdy nepestoval, môže vzísť. Ak ale bol na záhonoch už cesnak pestovaný, určite ho námorte a neriskujte tak uhnitie úrody a zmarenie vašej práce.

 


český cesnak


 

Zdravie v cesnaku

Zdravý cesnak je naozaj veľkým zdrojom vitamínov v našej strave. Nájdu sa takí, ktorí si dajú jeden strúčik cesnaku denne na imunitu. A robia správne. Cesnak je ľudovým všeliekom, ale aj uznávaným potravinovým doplnkom. Je bohatým zdrojom vitamínu A, B, C. Obsahuje selén, vápnik, jód. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu a podporuje trávenie. Znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Prospieva srdcu a prečisťuje cievy. Pôsobí tiež proti nadúvaniu a kôrnateniu tepien. Ničí parazity v črevách. V kombinácii s medom sa užíva pri prechladnutí a chrípke.

Použitie v kuchyni je všestranné, od typicky českej kuchyne, až po ľahké šaláty a dressingy stredomorskej kuchyne. Hojne sa používa v ázijských pokrmoch a je základom francúzskej kuchyne. Cesnak pridávame do marinád na grilované mäso, zemiaky, omáčky, polievky, zemiakové placky, nátierky. Pridaním cesnaku neskazíte žiadny pokrm. Sušený sa dá použiť ako korenie. Naložený v olivovom oleji ako pochúťka.

Viete spraviť cesnakovú omáčku, napr. k pečenému zajacovi? Skúste jednu rýchlu chutnú: na zápražkou z masla a múky, priliať hrnček osolenej vody do toho 6 strúčikov cesnaku alebo viac podľa chuti, priviesť rýchlo k varu, aby sa cesnak neprevaril. Potom pridať smotanu s múkou (omáčka bude krásne biela), alebo svetlú hotovú zápražku a je to. Podávajte s varenými zemiakmi.

od semínka po sekačku

o čom sa písalo

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať