Rukola - najobľúbenejšie listová zelenina 2012-02-06

Snažíte sa byť voči svojmu zdraviu zodpovední? Pokúšate sa nemlsat a zaraďovať do svojho jedálnička stále častejšie zeleninu, ovocie a ďalšie prospešné potraviny? Základom vitality a neochvejné ľudskej stability je obranyschopnosť. To ako je naše telo vyzbrojené proti nežiadúcim okolitým vplyvom určuje, ako často sa bez povšimnutia vysporiadame s najrôznejšími vírusy.


Rukola je jednou z popredných položiek na ceste za plnohodnotným životom plného sily a bezodnej energie.

 

 

Odkiaľ sa rukola vzala?

Táto zelená kráska pochádza z Apeninského polostrova a získala si milióny pravidelných konzumentov. V českej vlasti sa pomaly dostáva do širšieho podvedomia a to je jedine dobre. Ak ste rukolu ešte neokúsili, tak to môžete teraz napraviť. Pre svoju špecificky štipľavú chuť ide o nezameniteľný druh kapustovité rastliny, ktorá našla svoje uplatnenie ako prísada do mnohých šalátov.

 

Za pradávnych čias sa využívala aj v oblasti intímnych chvíľok ako sexuálny stimulátor. Vo svojom domácom talianskom prostredí na nej nedajú dopustiť a zdobia nejednu testovú placku za druhou. Svoje miesto si získala aj vo francúzskej alebo gréckej kuchyni.

 

Rukola môže na prvý pohľad pripomínať lístie nám známych púpav. U nás je k dostaniu v každom väčšom obchodnom reťazci, bohužiaľ za mnohonásobne vyššiu cenu, než v južných štátoch. Najlacnejšie a zároveň najchutnejšie rukoly docielite vlastným vypestovaním.

 

Skúste si ju zasadiť doma v ktorúkoľvek ročnú dobu a vzíde vám krásna rastlina plná vitamínov a minerálov. V rukoly sa nachádzajú veľmi prospešné látky, ktoré náš ľudský organizmus potrebuje.

 


 

 

 

Rukola ako prevencia proti rakovine

Rukola je zelenina príbuzná brokolicu, ředkvičkám, keli alebo kaleráb, ktoré tiež patrí do čeľade kapustovitých.

 

Táto skupina zeleniny je bohatá na isothyokyanáty s antikancerogenními účinky. Pojedaním tejto vynikajúce pochutiny znižujete výskyt rakoviny a preventívne chránite svoje telo pred napadnutím. Ak porovnáme rukolu s ostatnou listovou zeleninou, tak ide o absolútneho víťaza v porovnaní obsahu vitamínu C a beta karoténu.

 

Dokonca sa odporúča jej konzumácia s príchodom jari, pretože priaznivo pôsobí na psychický stav a únavu tela. Ak sa u vás vyskytnú zažívacie ťažkosti, skúste ochutnať odvar z koreňa a zbaviť sa tak tohto neduhu veľmi príjemnou formou.

 

Prečisťuje krv a zbavuje pečeň toxických látok.

 

Zaraďte do svojho jedálnička kúsok prírodné esencie a odrazí sa to na zlepšenie zdravotného stavu. Vážte si svojho tela a spoznajte mocnú silu rukoly. Ozdobte si rukolou šalát a vychutnajte si tú slastnú chuť. Najlepšie chutí čerstvo odtrhnutá.

 

 

Jemná pikantná chuť

Rukola sa nedá s ničím pomýliť. Má typicky pálčivú príchuť. Nemalo by sa to s ňou preháňať. Skôr ju používajte ako malé spestrenie šalátovej misy. Ak sa s rukolou zoznamujte, tak začínajte pozvoľna a pomaly zvyšujte množstvo.

 

Síce ide o šalátovú zeleninu, ale to neznamená, že sa nenájdu ďalšie jedlá, ktoré po rukoly priamo volajú. Pridajte si ju do rizota alebo cestovín a spoznajte ďalšiu dimenziu nových chutí. Pre deti je v surové, čerstvo odtrhnuté podobe nevhodná. Pripravte ju podobne ako špenát a môžete ju bezstarostne podávať aj tým najmenším stravníkom:)

 

 

Pestovanie

Skúste si túto krásnu rastlinu vypestovať doma a spoznajte chuť čerstvo odtrhnuté. Nenechajte sa o tento jedinečný gurmánsky zážitok pripraviť a zasaďte stredozemná zeleninu ešte dnes.

 

Pripravte ju piesčité ílové podložia, v ktorej sa jej bude dariť zo všetkého najlepšie. Vonku ju môžete visieť od apríla do septembra. Nie, že by nemala rada vodu, ale buďte opatrní, aby ste ju zbytočne nepřelévali. Snažte sa im jasne vytýčiť smer a stávkujte je bezvýhradne do riadkov s 15 cm rozostupom.

 

Semená môžete staviť do pouhopouhé centimetrové hĺbky. Do šalátu si Odtrhnite mladé a čerstvé listy, tie staršie si nasus a používajte ako sypké korenie.

 

 

Skvelé typy z kuchyne


      • Šťouchané zemiaky - Vďaka na hrubo nasekané rukoly a kúsku masla môžete vytvoriť úplne unikátny zemiakovú prílohu ku kačici alebo pečenému králikovi. Pridajte ešte lyžicu olivového oleja a nebude to mať chybu

 

      • Karfiolová polievka - Ak máte radi Karfiolová polievka a doprajete si jej výdatnú chuť, tak ju obohaťte o niekoľko rukolových lístkov. Karfiol a rukola sa skvele dopĺňajú. Vhoďte ju do hrnca až na koniec a už nevarte.

 

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať