Varená kukurica z vlastnej záhrady 2013-01-28

Kukurica (lat. Zea) patrí do čeľade lipnicovitých (lat. Poaceae). Ku konzumácii je najvhodnejšia kukurica cukrová (lat. Zea mays), ktorá je jednou z foriem kukurice siatej. Kukurica je známa cez 2500 rokov. Do Európy sa dostala na prelome 15. a 16. storočia zo svojej domoviny, z Ameriky. Kukurica sladká bola vyšľachtená neskôr, je známa až od 18. storočia. Kukurica sladká sa pestuje pre zrná, ktorá sa zberá v tzv. mliečnej zrelosti (pred dozretím). Sú vyšľachtené aj odrody okrasné napr. kukurica jahodová a odrody pukancovej vhodné pre výrobu popcornu.

 

Pestované kultivary kukurice sladkej

  • Golden Bantam je neskorá až poloneskorá odroda cukrovej kukurice so stredným vzrastom. Najlepšie sa jej darí v hlbokých hlinitopiesočnatých pôdach, ktoré rastline dokážu poskytnúť dostatok vlahy. Klasy sú vhodné k priamemu konzumu. Zberá sa v štádiu mliečnej zrelosti, v tejto dobe je zrno mäkké a sladké. Pri dozrievaní klesá obsah sacharózy a klasy už nie sú tak chutné.
  • Andrea F1 je stredne neskorým hybridom kukurice sladkej vhodným pre priamy konzum, mraziarenské aj konzervárenské spracovanie. Rastlina je stredne vysoká, klas je valcovitý, dobre uzavretý s obalovými listami. Zrná sú veľmi kvalitné, svetlo žltej farby.
  • Tauris F1 je veľmi skorou hybridnou odrodou kukurice sladkej vhodnou na priamy konzum, mrazenie aj konzerváciu. Klasy sú kužeľovitého tvaru, zrná sú kvalitné, žltej farby. Výťažnosť tejto odrody je vysoká. Rastlina dorastá do výšky cca 145 cm.
  • Kukurica cukrová na nakladanie je odrodou kukurice sladké určenej pre zber nedozretých klasov vo voskovo mliečnej zrelosti. Klasy sa nakladajú celé, podobne ako uhorky.
  • Ramondia F1 je odrodou vhodnou pre priamu spotrebu, mrazenie aj konzerváciu. Klasy sa zberajú vo voskovo mliečnej zrelosti. V chladnejších oblastiach je vhodné predpestovanie mladých rastlín.
  • Kukurica pukancová - Jantár je veľmi úrodným neskorým hybridom pukancovej kukurice. Darí sa mu skôr v teplých oblastiach. Rastlina je vyššieho vzrastu s jednou až dvoma odnožami. Zrná sú guľovitého tvaru, stredne veľké, oranžovej farby.
  • Kukurica "jahodová" je okrasnú odrodou vhodnou najmä na sušenie. Klasy sú menšie, vajcovité a majú nezvyčajnú hlboko červenú farbu klasu. Tvarom aj farbou tak pripomínajú jahody. Kukurica jahodová sa pestuje rovnako ako bežné druhy kukurice, akurát výsev sa robí neskôr.

 


Nedozretý klas kukuruce


 

Pestovanie kukurice

Pestovanie kukurice nie je ťažké. Semená vysejte v apríli priamo na pripravený záhon. Keďže sú kukurice mohutná rastliny, je potrebné dodržať pestovateľský spon minimálne 40 x 40 cm. Vysievať môžete aj do riadkov vzdialených cca 50 cm od seba, vzdialenosť semien v riadku musí byť minimálne 25 cm. Semienka môžete vysievať po dvoch a po vyklíčení ich vyjednotiť. Najvhodnejším stanovišťom pre kukurice sú miesta s dostatkom slnka. Na pôdu nemá kukurica zvláštne nároky. Výdatnou zálievkou v období vegetácie podporíte vývin mohutných klasov a šťavnatých zŕn. Väčšina odrôd sladkých kukuríc sa žne v tzv. mliečnej zrelosti, kedy sú zrná ešte mäkké. Chuťové vlastnosti zŕn sú v tejto dobe najlepšie.

 

Využitie kukurice a jej liečivé účinky

Zrná kukurice obsahujú veľké množstvo vitamínov skupiny B, najmä B1 (tiamín), B3 (biotín) B5 (kyselina pantoténová) a B9 (kyselina listová). Z minerálnych látok sú v kukurici zastúpené železo, horčík, selén, zinok, a mangán. Zrná kukurice sú bohatým zdrojom vlákniny, bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Kukurica môže slúžiť ako zdroj energie pre celý organizmus, zrná sú totiž tvorené z veľkej časti glukózou. Kukuricu je preto vhodné konzumovať pri strese a v situáciách, keď potrebujeme rýchlo dodať energiu mozgu. Zrná kukurice sú veľmi sýte a ich priaznivé účinky sa dostavujú veľmi rýchlo. Okrem pozitívneho vplyvu na nervovú sústavu a vitalitu pomáha kukurica posilňovať srdce, podporuje krvotvorbu, udržuje hormonálnu rovnováhu, má pozitívny vplyv na plodnosť, zvyšuje pohlavnú výkonnosť a podporuje látkovú výmenu. Oddávna sa verí aj v omladzujúce účinky kukuričných klasov.

Využitie kukurice je veľmi široké a vždy záleží na konkrétnom druhu kukurice. Kukurica sladká sa využíva pre priamu spotrebu aj pre zmrazenie a konzervovanie, zo zrelých zŕn sa vyrába kukuričná múka, kukuričný škrob alebo kukuričný olej. Kukurica siata sa pestuje ako potrava pre dobytok. Z pukancovej kukurice sa vyrába popcorn. Okrasné druhy kukurice slúžia k dekoratívnym účelom, rovnako ako kukuričné ​​šúpolia, z ktorého šikovné ruky dokážu vytvoriť nádherné postavičky.

 

Uvarte si kukuricu z vlastných zdrojov

Na 4 porcie si pripravte:

  • 4 olúpané klasy sladkej kukurice (najlepšie v mliečnej zrelosti)
  • 2 lyžice soli
  • 3 - 4 l vody
  • kúsok masla na potretie kukuríc

 

Ako postupovať???

Olúpané kukuričné ​​klasy vložte do vhodného hrnca a zalejte ich vodou tak, aby boli úplne ponorené. Vodu posoľte a dajte variť. Pri varení čas od času skontrolujte, či je kukurica stále celá pod vodou, prípadne do hrnca dolejte horúcu vodu. Klasy varte do zmäknutia cca 20 minút. Dĺžka varenia závisí na konkrétnom druhu kukurice a štádiu zrelosti. Až sú kukurice uvarené, vyberte ich z vody a potrite ich maslom. Pred konzumáciou ich zo všetkých strán mierne osoľte. Varené kukurice najlepšie chutia ihneď po uvarení. Pre lepšiu manipuláciu môžete klasy napichnúť na hrubšie špajle.

 


Klasy usušenej kukurice


 

Tip pre labužníkov

Kukurice skvele chutia aj grilované - stačí ich potrieť olejom zmiešaným s grilovacím korením a ugrilovať.

o čom sa písalo

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať