Kustovnica - Tajomstvo dlhovekosti z Číny 2013-02-01

Kustovnica čínska (lat. Lycium chinese) je ker z čeľade ľuľkovitých (lat. Solanaceae). Plody kustovnice, rovnako ako celý ker, sú známe aj ako "wolfberry" či "Goji berry". Kustovnica pochádza z Ázie, najviac je rozšírená v južných častiach Číny. Tu rastie v úrodnej pôde himalájskych podhorí. Nie je preto divu, že sa plody stali jednou z obľúbených bylín používaných v tradičnej čínskej medicíne. Číňania blahodarné účinky kustovnice poznajú už veľmi dlhú dobu a dokážu ich náležite využiť. U nás rastie kustovnica cudzia (lat. Lycium barbarom), ktorá sa často vysádza do živých plotov. Divoko rastie okolo koľajových tratí. Bohužiaľ tento druh nemá také blahodarné účinky ako kustovnica čínska.

 

Ako ten zázrak z Číny vyzerá?

Kríky kustovnice čínskej môžu dorásť do výšky až 3 metre. Listy sú vajcovitého až kopijovitého tvaru s dĺžkou okolo 7 cm. Kvety kustovnice majú fialovú farbu, kvitnú od júna do septembra. Plody, pre ktoré sa kustovnica najčastejšie pestuje, sú oranžovočervené podlhovasté bobule, dlhé cca 1 - 2 cm, ktoré dozrievajú od augusta až do októbra, vždy záleží na aktuálnom vývoji počasia.

 


Kustovnica čínska


 

Pestovanie kustovnice čínskej

Pestovanie kríkov kustovnice nie je vôbec zložité. Prednosťou je plná mrazuvzdornosť v našich podmienkach, takže odpadajú starosti so správnym zimováním. Je možné pestovať iba jednu rastlinu, pretože kvety sú obojpohlavné a sú teda samoopelivé. Na kvalitu pôdy nie je kustovnica príliš náročná, dokáže dobre rásť aj v chudobných pôdach. Samozrejme pri zasadení do kvalitnej výživné pôdy bude rásť lepšie a odvďačí sa väčším množstvom plodov. Ideálna je ľahká piesočnato-hlinitá pôda. Kustovnicu čínsku zasaďte na teplejšie slnečné stanovisko. Pri sadení nezabudnite, že jednotlivé vetvy kustovnice sa rozrastajú do šírky, takže v okolí kríky nechajte dostatok miesta. Aby ste obmedzili rast burín pod previsnutými konármi, môžete v okolí kmienku obsypať mulčovacou kôrou. Krík kustovnice možno tvarovať, takže z neho môžete vytvoriť aj peknú dominantu svojej záhrady. Do podoby stromčeka je nutné začať krík kustovnice tvarovať čo najskôr. Základom pre tvarovanie je výber 3 - 5 okolo kmeňa rovnomerne rastúcich konárov. Tieto vetvy vytvorí základ budúcej koruny. Zrezanie vybraných vetví na dĺžku cca 10 -20 cm podporí ďalšie vetvenie. Skrátením konárov dôjde k dočasnej absencii plodov na týchto vetvách, preto sa necháva niekoľko nezkrátených konárov, na ktorých plody dozrejú. V ďalšom roku pestovania je vhodné vybrať najsilnejší výhonok, ktorý bude predĺžením kmeňa. Tento výhon mierne skráťte. Plody budú vyrastať na postranných vetvách, ktorých je vhodné ponechať 4 - 5. Ostatné výhonky odstrihnite, aby sa rastlina zbytočne nevysiľovali. V ďalších rokoch je postup totožný.

 

Vplyv kustovnice čínskej na zdravie

Plody kustovnice čínskej majú blahodarné účinky na ľudské zdravie. Sú dokonca považované za rastlinu predlžujúcu život a spomaľujúcu starnutie. Využívajú sa všetky časti rastliny od koreňov, kôry, listov až po najčastejšie využívané plody. Plody kustovnice čínskej obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálov. Zastúpený je vitamín C, zo skupiny B sú to vitamín B1, B2, B6 a E. Nezanedbateľný je aj obsah aminokyselín, ktorých je dokonca 18 druhov a 21 druhov stopových prvkov, sú to napríklad železo, vápnik, selén a fosfor. Plody kustovnice sú najbohatším zdrojom karotenoidov. Navyše sú silnými antioxidantmi, ktoré dokážu neutralizovať voľné radikály, čím sa zabraňuje poškodzovaniu buniek a starnutiu organizmu. Konzumácia plodov kustovnice posilňuje imunitu, znižuje krvný tlak a zlepšuje zrak. Kustovnicu ocenia najmä muži stredného veku, pretože pôsobí ako afrodiziakum. Konzumáciou plodov kustovnice je možné urýchliť liečbu kašľa aj znížiť riziko rakoviny. Pitím čaju z plodov kustovnice podporíte zdravú funkciu pečene a obličiek, dochádza tiež k stimulácii tvorby bielych a červených krviniek. Ľudia majúci závraty a trpiaci hučaním v ušiach môžu kustovnicu užívať na zmiernenie svojich ťažkostí.

 


Kustovnica čínska


 

Ako plody kustovnice upravovať?

Plody kustovnice čínskej je možné konzumovať v surovom aj sušenom stave. Ich chuť je sladko-kyslá. Najviac sa podobá brusniciam, jablkám a šípkam. Plody kustovnice možno použiť rovnako ako hrozienka pri príprave sladkých jedál. Často sa miešajú s cereáliami a konzumuje sa spolu s jogurtom. Chutnú desiatu vytvoríte zmiešaním ovsených vločiek, kustovnice, orieškov, mandlí a hrozienok. Pre osladenie je najzdravší prírodný trstinový cukor. Kustovnica sa však dá upiecť aj s kuraťom a ďalšími druhmi mäsa.

 

Aké množstvo plodov kustovnice je možné konzumovať?

Hoci sa jedná o takmer zázračnú rastlinu, je vhodné plody kustovnice konzumovať s mierou. Nežiaduce účinky z predávkovania síce neboli potvrdené, ale u citlivejších jedincov môže dôjsť k problémom so zažívaním. Väčšie množstvo kustovnice by sa nemalo jesť pred spaním, pretože by to mohlo zapríčiniť nespavosť. Primeranou dávkou pre dospelých, ktorá zaistí dostatočný prísun vitamínov a minerálov sú cca dve hrste čerstvých bobúľ. Deti staršie desiatich rokov môžu zjesť denne rovnaké množstvo. Mladším deťom bude stačiť polovičná dávka - tj jedna hŕstka čerstvých bobúľ. Plody kustovnice nedávajte deťom mladším ako rok a pol. Priaznivé účinky kustovnice sú väčšinou viditeľné po už niekoľkých týždňoch užívania.

 


Goji na tanieri


 

Niečo pod zub 


Jablčný dezert - pre 4 maškrtné jazýčky si pripravte:

50 g sušených plodov kustovnice

75 dkg jabĺk

1 vanilkový puding

1 téglik smotany na šľahanie

detské piškóty

škoricu

citrónovú kôru

trstinový cukor (popr. cukor)

 

Ako sa jablkový dezert pripravuje?

Ako sa jablkový dezert pripravuje? Najskôr ošúpte jablká, rozkrájajte ich a zbavte ich jadierok, potom ich spoločne so škoricou a citrónovou kôrou uvarte do zmäknutia. Podľa chuti pridajte cukor. Po uvarení z jabĺk zlejte prebytočnú šťavu. Šťavu nevylievajte, ba naopak, nechajte ju vychladnúť, použijete ju miesto mlieka pre prípravu pudingu. Puding pripravte zvyčajným spôsobom, akurát namiesto mlieka použite pripravenú šťavu. Do pudingu pridajte uvarené jablká a kustovnicu a ešte krátko povarte. Hotový puding vlejte do misiek vyložených piškótami. Pochúťku môžete ozdobiť šľahačkou, pár plodmi kustovnice a lístkami mäty. Pokrm predsa musí dobre chutiť aj vyzerať. 

 

Dobrú chuť!

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať