Plačte nad cibuľou - uzdraví vás 2013-03-09

Cibuľa (lat. Allium cepa) patrí do čeľade amarylkovitých (lat. Amaryllidaceae). Pôvodná domovina cibuľe nie je presne určená, najviac zdrojov však považuje za jej domovinu strednú Áziu. Tu sa cibuľa pravdepodobne vyvinula z planého druhu cibule (lat. Allium oschaninii). Zložitosť určenia jej pôvodu je daná aj tým, že pre svoje liečebné účinky je známa už veľmi dlhú dobu. Poznali ju už v období sumerskej ríše, v starom Egypte, Indii aj Číne. Dnes je niektorý z mnohých druhov cibuľe známy po celom svete. 

 

Druhy cibule kuchynskej

Na trhu sa vyskytuje veľa druhov kuchynskej cibule. Hlavnými rozlišovacími znakmi sú predovšetkým tvar, ktorý býva najčastejšie guľatý alebo oválny, chuť cibule, obdobie jej pestovania a jej farba - svetlá či červená. 

 

Jarná cibuľa

Jarné cibule sa vysievajú skoro na jar, hovorí sa im aj dlhodenné odrody, pretože k správnemu vývinu potrebujú dlhé letné dni. Niektoré odrody jarnej cibuľky sa pestujú hlavne pre svoje cibule, u iných sa často využíva aj lahodná vňať. V našom e-shope si môžete vybrať z niekoľkých odrôd jarnej cibuľky.  

 

  • Jarná cibuľa Alica, je žltou, skorou odrodou cibuľe, ktorá sa pestuje prevažne z priameho výsevu. Jej cibule sú guľovitého až plocho guľovitého tvaru. Veľkou výhodou je veľmi dobrá skladovateľnosť a vysoká výnosnosť. 
  • Tosca je naopak poloneskorá až neskorá odroda jarnej cibule. Jej cibule sú podlhovastého, oválneho tvaru, sú preto ideálne na krájanie na plátky. Cibuľa Tosca môže dorásť do priemeru až 5 cm pri dĺžke cibule až 12 cm. Prednosťou je pevnosť a veľmi dobrá skladovateľnosť cibuľe. 
  • Karmen je červeným druhom cibuľe, o čom napovedá už samotný názov. Červená je nielen šupka, ale aj dužina. Cibuľu Karmen možno pestovať zo semienok aj zo sadzačiek. Hodí sa pre priamu konzumáciu aj pre skladovanie.

 


Červená cibuľka


 

Pompei je lahôdkovou odrodou jarnej cibuľky. Ide o skorú odrodu, ktorej sa najlepšie darí pri pestovaní z priameho výsevu. Cibuľky sú menšie, elipsovitého tvaru a bielej farby. Dužina cibule je pevná, hodí sa napríklad na sterilizáciu. Veľkosť cibuľe je možné regulovať hustejšími sponami výsevu. 

Stuttgartská cibuľa je tradičná odroda jarnej cibule určená najmä pre pestovanie zo sadeníc. Dužina je bielej farby, chuťovo je veľmi dobrá, vyznačuje sa ostrejšou chuťou. Výnosnosť tejto odrody cibule je veľmi vysoká. Doba skladovateľnosti je pomerne dlhá. 

 

Cibuľa ozimná

Cibuľa ozimná sa vysieva na jeseň a je určená na prezimovanie na záhone. Známymi odrodami sú napríklad Augusta a Hiberna.  

  • Augusta je krátkodenná odroda ozimnej cibule. Je určená na siatie v jeseni a prezimovanie na záhone. Jej dužina je bielej až žltkastej farby. Chuť je jemná, lahodná. Možno ju žať s vňaťou na zväzky alebo klasicky. Úroda je vďaka jesennému výsevu veľmi skoro na jar. Skladovateľnosť tejto odrody ozimnej cibule je krátka. Odroda Hiberna má veľmi podobné vlastnosti.

 


Cibuľa


 

Cibuľa zimná (sadzačka)

Domovinou tohto druhu cibule je Čína, odkiaľ sa postupne rozšírila do Ruska, v 16. storočí aj do Európy. Od klasickej cibule sa líši tým, že jej cibuľky sú drobné, pretiahnutého tvaru a rastú v trsoch. Listy sú krehké a jemné. V kuchyni sa najčastejšie využíva vňať, ktorá je jemnej chuti, s vysokým obsahom vitamínu C. Prednosťou je mrazuvzdornosť a vytrvalosť rastliny. K najznámejším odrodám zimnej cibule patrí Bajkal a Entita.


Bajkal je vytrvalou odrodou zimnej cibule. Pestuje sa pre svoju vňať, je vhodná aj pre zväzkovanie. Výsev sa vykonáva od jari do polovice júla. Úroda je závislá na dobe výsevu. U neskorších výsevov sa prvý zber zelenej vňate vykonáva až v skorej jari nasledujúcu sezónu. 

 

Cibuľa šalotka

Cibuľa šalotka je známa aj pod označením množilka. Využívajú sa jej cibuľky, ktoré majú ostrejšiu chuť aj vňať. Svoje miesto si šalotka získala najmä v ruskej, francúzskej a americkej kuchyni. Pridáva sa do omáčok. Prednosťou je veľmi dlhá trvanlivosť, ktorá môže byť pri dobrom skladovaní až dva roky. 

 

Cibuľa perlovka

Cibuľa perlovka je trošku netypickým druhom cibule. Jej cibuľky sú drobné, lesklé, bielej farby. Nie sú moc trvanlivé, preto sa zvyčajne nakladajú do nálevu. 

 

Zo semien či zo sadzačky?

Cibuľa sa dá vysádzať dvoma spôsobmi - zo semien a zo sadzačky. V našich podmienkach je možné použiť obe alternatívy. Pri výseve zo semien vyrastú menšie cibuľky, ktoré je možné použiť napríklad na nakladanie. Klasické veľké cibule vyrastú iba pri pestovaní zo sadzačky, čo sú malé cibuľky, ktoré boli vypestované v predchádzajúcej sezóne. Nevýhodou pri pestovaní zo sadzačky je kratšia uskladniteľnosť oproti pestovaniu sa semien.


Cibuľu vysievajte na slnečné stanovisko. Pôda by mala byť bohatá na živiny, nesmie však byť priamo vyhnojená maštaľným hnojom. Výsev semien sa vykonáva skoro z jari, ale nesmie byť predčasný, aby silné mrazy nepoškodili čerstvé klíčky cibule. Na klíčenie cibule má veľký vplyv aj dostatok vody v tomto období. Semená po zvlhčení napučia, ale ak nedostanú ďalšiu dávku závlahy, tak už nevyklíčia. Výsev sa vykonáva do hĺbky cca 2 cm, riadky by mali byť vzdialené okolo 30 cm od seba. Pre výsev je možné použiť aj miniparenisko, kde možno lepšie regulovať závlahu a optimálnu teplotu pre klíčenie. Mladé sadenice pravidelne zalievajte, odplevelujte. U vyrastenej sadenice si väčšinou vystačí s dažďovou závlahou a sú takmer bezúdržbové. Zber sa robí začiatkom augusta, keď má asi polovica rastlín poľahnutú vňať. V tejto dobe ich vytiahnite z pôdy a nechajte ich na záhone ešte niekoľko dní ležať, aby sa cibuľa "zatiahla" a vydržali potom dlhšie uskladnené.


Pestovanie zo sadzačky prebieha rovnako. Pre výsadbu vyberte nepoškodené a zdravé cibuľky, ktoré pomocou sádzacieho kolíka vysaďte do pôdy. Optimálna vzdialenosť závisí na konkrétnej odrode, najčastejšie sa používa vzdialenosť cca 10 cm od seba.

 


Kvet cibuľe


 

Zdravie z cibule

Blahodárne účinky cibule sú veľmi rozmanité. Najvýznamnejšou látkou obsiahnutou v cibuli je allicín. Ide o prírodné antibiotikum, ktoré je obsiahnuté aj v cesnaku. Okrem allicínu je cibuľa plná ďalších vitamínov a minerálov. Je bohatým zdrojom kyseliny listovej, vitamínov skupiny B, vitamínu C, E a karoténov. Za zmienku stoja aj obsiahnuté minerály, a to najmä železo, fosfor, síra, zinok, draslík, vápnik, sodík, meď, jód.


Cibuľu možno s úspechom použiť pri liečbe prechladnutia, angíny aj chrípky. Hlavnou liečivou látkou je už spomínaný allicín, ktorý sa dokáže popasovať s príznakmi týchto ochorení. Pri ochorení sa užíva šťava z nakrájanej cibule posypaná cukrom, podobné účinky má aj odvar z cibule (cibuľový čaj). Nádchu možno liečiť jednoduchým vdychovaním výparov z čerstvo nakrájané cibule. Cibuľa má priaznivé účinky aj na žalúdok a črevá. Pomáha udržať zdravú črevnú mikroflóru, zlepšuje chuť do jedla a aj následné trávenie. Užívanie umelo vyrobených liekov sa môžu vyhnúť ľudia s miernejšou formou vysokého krvného tlaku. Silice obsiahnuté v cibuli totiž dokážu veľmi rýchlo znížiť vysoký krvný tlak. Okrem tlaku dokáže cibule znížiť aj hladinu škodlivého cholesterolu a cukru v krvi. Veľmi účinná je cibuľa na ošetrenie bodnutí hmyzom. Čerstvo rozrezaná cibuľa sa priloží na postihnuté miesto, čím dôjde k obmedzeniu opuchu a svrbenia. Cibuľa je navyše prírodným afrodiziakom, pretože zlepšuje prekrvenie pohlavných orgánov a stimuluje tým libido.



Rastlina cibule


 

Ako je to s tým plačom?

Nad krájaním cibule si poplače takmer každý. Dráždivý plyn, ktorý vzniká reakciou cibuľových buniek na kyselinu sulfónoveú sa dostane do kontaktu s očnou rohovkou a to následne vyvolá slzenie. Tohto efektu často využívajú herci v scénach, kde musia plakať. Spomínate predsa na šialene smutnú princeznú.

 

 

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať