Sladká zelenina - hrášok 2013-03-11

Hrach siaty (lat. Pisum sativum) - sa pestuje kvôli sladkým a chutným plodom, ktoré obsahujú veľa vitamínov. Patrí do čeľade bôbovité a je najrozšírenejšou ekonomicky významnou zeleninou. Pôvodom je z východného Stredomoria. Pestuje sa doma na záhone, ale aj na veľkých poliach, kde môže uhynúť a po orbe pôsobiť ako tzv. zelené hnojenie. Plody - struky - obsahujú šťavnaté dužinaté semená - známe pod názvom hrášok. Hrach je jednoročná, popínavá rastlina. Kvitne od mája do októbra. Nie je náročný na pôdu.


Hrášok - obsahuje dôležité minerálne látky. Vápnik, horčík, fosfor a draslík. Viete ako vzniká sladkosť u plodov? Možno si ešte pamätáte zo školy, že zelené rastliny z oxidu uhličitého a vody vytvárajú za pomoci slnečného žiarenia sacharidy (cukry). Proces fotosyntézy je pomerne zložitý. Pre záhradkárov je však najdôležitejší výsledok - sladké látky sa ukladajú do semien (plodov). Sladkou chuťou zeleniny bývame prekvapení. Napr. u hrozna a čerešní ani nič iné nečakáme.


Aký bude obsah sacharidov v plodoch je vo veľkej miere závislé na odrode. Spoznáte to už v názve odrody, môže obsahovať aj anglické slová ako sweet alebo sugar. Medzi sladkú zeleninu patrí aj napr. melón alebo cukrová kukurica alebo tekvica.


Pri pestovaní sladkej zeleniny, hrá dôležitú úlohu čas. Čím viac slnečných dní, tým viac cukru a tým väčšia sladkosť. Hrášok preto vysejte čo najskôr na záhon ako to len bude možné. Potom bývajú výnosy aj chuťové vlastnosti optimálne. Rozhodujúcou pre sladkosť je tiež doba zberu. Čím viac sú plody zrelé, tým sa časť cukru mení na škrob. To platí aj pri dlhodobejšom skladovaní.

 


Kvet hráchu siateho


 

Pestujeme sladkú zeleninu

Hrach cukrový - vysievame čo najskôr. Optimálny je marec až začiatok apríla. Zberáme celé struky cca 3 týždne po odkvitnutí. Hrášok ihneď spotrebujeme, alebo zamrazíme.


Hrach siaty - výsev vykonávame na začiatku apríla, najneskôr do konca apríla. Zberáme asi 2-3 týždne po odkvitnutí. Hrášok ihneď konzumujeme, príp. nakladáme, či môžeme zamraziť.


Sladká tekvica - predpestujeme zač. marca, vysievame na záhon v máji. Cukrové tekvice bývajú citlivé na mráz. Zberáme najneskôr v októbri, optimálne v auguste. Tekvicu naložíme, zavaríme, použijeme do sladkých múčnikov.


Čerstvo otrhaný hrach sa lahodnou chuťou vyrovná jahodám alebo čerešniam. Len včasné výsevy poskytujú vysoké úrody. Nezabudnite na hrášok a už sa pripravte na jeho včasný výsev.


Hrach je nenáročný na pôdu - darí sa mu v ľahkých hlinitých pôdach. Neutrálneho pH, okolo 6,5. Pôdu dobre porýľujte už na jeseň. Na jar okopte a prevzdušnite. Neprihnojujte agresívne kompostom alebo maštaľným hnojom. Pôda by mala byť čistá, nezaplevelená. Výsev vykonávame skoro na jar, kedy teplota dosiahne 10 °C, ak je teplota nižšia, je klíčenie pomalšie:

 

  • na konci marca
  • začiatkom apríla

 

Vysievame do druhej až tretej rady záhonu. Vysievame do riadkov od seba vzdialených 15-30 cm. Hrach má hypogeické klíčenie, preto musí mať hlbší výsev. Semená sadíme po jednom kuse cca 4-6 cm od seba. Sejeme do hĺbky 5-7 cm. Rastliny vysievame do pruhov, a min. do dvoch radov, aby sa pri vzraste o seba opierali. Môžeme im tiež pripraviť podporu. A to tak, že po stranách záhonu zapichneme latky, či vyššie kolíky, aspoň 60 cm a natiahneme 3 rady povrazov. Môžete použiť aj pletivo, či pevné konáre. Nízke typy hrachu oporu nepotrebujú.


Vzídený hrášok dobre znáša aj ranné mrazíky do -6 °C. Hrach je chladnomilný, prospieva pri teplotách 13-18 °C. Prehnané sucho hrachu nesvedčí. Nenechajte pôdu úplne vyschnúť. Zálievka nemusí byť pravidelná, pozor na premokrenie.


Prihnojujeme draselnými či fosforečnými hnojivami. Zo škodcov hrachu sú najvýznamnejšie vošky - voška hrachová, ktorú pri väčšom výskyte ničíme postrekom Pirimor (prípravok).


Zber prebieha podľa zrelosti hrášku, od konca júna do polovice júla. Odporúčame vysadiť niekoľko druhov odrôd a predĺžiť si tak zber až na 4 týždne. Napr. odrody - veľkoplodá - RADIM - k tomu skorá a stredne skorá. Ak chceme vysievať len jednu odrodu, vysejeme vždy riadok a ďalší riadok po týždni až dvoch týždňoch. Takto postupujeme od marca do apríla. Môžeme takto vysievať až cca. 10 týždňov pred prípadnými mrazmi, aby struky stihli dozrieť.

 


Plody hrachu siateho


 

Hrach obsahuje cukry, ktoré dodajú nášmu telu okamžitú energiu a vlákninu, ktorá pomáha nášmu zažívaniu. Je zdrojom vitamínu C, beta karoténu, vitamínov skupiny B, ktoré nám pomáhajú udržať zdravú pleť a vlasy.


Strukoviny sa pestujú pre svoje plody. Struky plné sladkých semien, bok struku je zviazaný švom, ktorý sa pri prezretí roztvorí. Strukoviny boli pestované hlavne pre svoje nenahraditeľné nutričné ​​vlastnosti a v histórii veľakrát nahradili konzumáciu mäsa. Varíme napr. hrachovú polievku, hrachovú kašu. Hrášok nakladáme v octovom alebo slanom náleve. Je súčasťou tradičnej zmesi do zemiakového šalátu. Používa sa do rizota, polievok, ktoré farebne oživia a na sterilizovanie a zaváranie.


Hrach siaty, alias hrášok je bezpochyby plodina, ktorú musíte zasiať. čerstvo odtrhnutým plodom sa zavďačíte celej rodine, najmä deťom. Pre jeho lahodnú sladkú chuť a obsiahnuté vitamíny.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať