Domáca káva – prečo nie? 2012-08-17

 

 

Kávovník arabský

Vôňu čerstvej kávy poznáme všetci, mnohí z nás si ju dokážu vychutnať niekoľkokrát denne a pri tom relaxovať. Len málokto vie, že kávu si môžeme vypestovať aj v domácich podmienkach, v črepníku vo svojom byte. Kávovník arabský je totiž nenáročná rastlina na pestovanie a podmienky.

 

Pôvod kávovníka a legenda o ňom

Jeho pôvodnou domovinou je východná Afrika, konkrétne Etiópia a jej provincia Kaffa. Pôvodní obyvatelia poznali účinky kávy a žuli jej zrná, čím dokázali povzbudiť svoje telo a dušu. Jedna zo známych legiend o káve pochádza z roku 900 pr.Kr. Habešský pastier kôz zaznamenal, že jeho zvieratá sú živšie a čipernejšie, keď spasú červené plody neznámeho zeleného kríka. Zvedavosť ho priviedla k tomu, že sám ochutnal tieto plody a spozoroval na sebe ich povzbudivé účinky. So svojím poznaním sa zveril opátovi neďalekého kláštora, ktorý semená hodil do ohňa, lebo ich považoval za pôsobenie diabla na človeka. Lahodná a intenzívna vôňa, ktorá vznikla pálením zŕn ho prinútila k tomu, aby zo zvyšných zŕn uvaril odvar. Neskôr počas dlhých nočných meditácií pomáhal tento odvar mníchom zahnať únavu.



Na prelome 15.- 16.storočia sa káva začala šíriť ďalej do sveta – z Jemenu smerovala do Árábie, kde Arabi pred svetom dlho tajili prípravu tohto povzbudivého nápoja. V roku 1516 vznikli v Istanbule prvé kaviarne. Prvý botanik, ktorý kávu poznal bol Talian Prospero Alpini, ktorý s ňou prišiel do kontaktu v Egypte v roku 1584. Do Európy sa káva  rozšírila v 17. storočí. Za zmienku stojí vytvorenie kaviarne v Benátkach v roku 1645 a v Paríži v roku 1670. Holanďania založili kávové plantáže na Cejlóne už v roku 1699, neskôr v Indii a na Jáve. Francúzi previezli kávu cez Atlantický oceán do Mexika a Brazílie.

 

V pôvodných podmienkach kávovník vyrastá do výšky až 3m a vyskytuje sa v horách v nadmorskej výške 1500 – 1800 m.n.m., kde je väčší rozdiel medzi teplotami cez deň a v noci (dôležité pre jeho rast je vytváranie rosy), vďaka čomu je rastlinka odolnejšia voči škodcom, ktoré ju napádajú. K spopularizovaniu kávy došlo až v 19.storočí. Dnes sú najväčšími vývozcami kávy Brazília, Kolumbia, Mexiko a India.

  

 

Ako pestovať kávovník?

Ide o stále zelený ker, ktorý dorastá do výšky 2-3m. Pestujeme ho zo semien v bežnom záhradníckom substráte s prídavkom rašeliny na tienistých miestach, pôda však nesmie obsahovať vápnik. Semená pred výsevom stratifikujeme v miktorénovom sáčku v chladničke a vysievame do pôdy do hĺbky 1,5 -2cm. Vyklíčia do  piatich týždňov. Môžeme ho vypestovať aj z odrezkov dospelých rastliniek a to tak, že z odrezkov odstránime spodné listy a vrchné zmenšíme o polovicu až dve tretiny. Následne ich napicháme do pripraveného substrátu, udržujeme stálu vlhkosť a teplotu od 24-26 ̊C. Menšie rastlinky zalievame menej, lebo ich korene sú veľmi citlivé na hnilobu.



Dospelé rastlinky zalievame vtedy, keď listy začínajú vädnúť a to tak, že odstátu vodu nalejeme do misky pod kvetináčom a po ubehnutí 30minút zbytkovú vodu vylejeme. Počas vegetácie, keď rastlinka vytvára kvety a plody je potrebná bohatšia zálievka. Ideálna teplota na jeho rast je okolo 24 ̊C. V zimnom období (od októbra) ho umiestňujeme na miesta s teplotou od 15-18 ̊C a obmedzíme jeho závlahu. Vysychanie kávovníkových listov spôsobuje neprimeraná a nepravidelná zálievka, stanovisko s priamym slnečným pôsobením a prievan. Počas vegetácie ho hnojíme 1x za dva týždne. Kávovník zaštipujeme, čím podporujeme jeho rozkonárovanie a zahusťovanie. Počas leta môže byť rastlinka umiestnená na balkón na tienisté a pred vetrom chránené miesto.



Mladé rastlinky presádzame každy rok na jar do čerstvej pôdy, staršie rastlinky v niekoľkoročných intervaloch. V roku, keď rastlinku nepresádzame, je potrebné vymeniť aspoň vrchnú vrstvu pôdy. Pri jeho presádzaní vyberáme veľkosť kvetináčov nasledovne: malé rastlinky umiestňujeme do kvetináča väčšieho o 2cm od pôvodného a staršie rastliny do kvetináča o 3cm väčšieho ako bol pôvodný. Kávovník je náchylný na hubovité a bakteriálne choroby podobne ako iné citrusové rastliny, napadnuté časti mechanicky odstraňujeme.



Až v treťom roku od výsadby, keď rastlinka dosahuje veľkosť 1m, začína kávovník rodiť. Okolo šiesteho roka začína mať priemerné výnosy. V prípade, že má rastlinka ideálne podmienky, môžu na nej byť kvety aj plody zároveň. Jeho kvety sú biele s jazmínovou vôňou  a kvitnú v júli-auguste. Plody sú čerešňovo červenej farby, veľkosti egreša a dozrievajú až o 6-9mesiacov – väčšinou v zimných mesiacoch. Obsahujú 2 semená, ktoré na seba priliehajú. Z rastlinky oberáme červené plody, ktorých šupka je jedlá. Semená najskôr vysušíme, potom na panvici na miernom ohni v priebehu 20minút opražíme. Takto pripravíme náš každodenný lahodný povzbudzujúci nápoj. Kávovník sa v optimálnych podmienkach dožíva až 30rokov.



Plody kávovníka arabskéhom majú najkvalitnejšie zrnká kávy na svete. Kávovník vytvorí vo vašom byte krásny zelený dekoratívny ker s červenými plodmi.



Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať