Ucho Judášovo 2013-03-21

Je huba, ktorá sa teraz dostáva do popredia. Je veľmi popolárna a zaujímavá. Vďaka svojmu exotickému vzhľadu spestrí každý pokrm a čoskoro sa objaví aj v českej kuchyňi. Typické je však zatiaľ pre kuchyňu čínsku. Ucho Judášovo je pravým menom Boltcovka, či Boltcovitka béžová (lat. Auricularia auricula-Júda syn.: Hirneola auricula-Júda) vo voľnej prírode je to huba veľmi rozšírená. Je jedlá. Patrí medzi stopko - výtrusé huby. Rastie prevažne na bazových konároch. Jej plodničky môžete nájsť až do zimy na odumretých vetvičkách bazy čiernej alebo iných listnáčov. V prírode sa Judášovo ucho vyskytuje od marca do novembra po výdatných dažďoch. Huba u nás rastie veľmi hojne. Ak je mierna zima, rastie aj v zime. Práve vlhká jeseň a mierna zima vytvára dobré podmienky pre rast týchto húb. Huby zozbierané vo voľnej prírode v zime sú zdravšie, bez červov. Kto nie je dobrým zberateľom húb, má obavy aby si nepriniesol inú špongiu ako zamýšľal, môže si jedlé a chutné huby vypestovať a to nielen Judášovo ucho.


Huby sú neoddeliteľnou súčasťou našej živej prírody. Ich pestovanie je v posledných desaťročiach tiež jedným z dôležitých odvetví poľnohospodárskej výroby. Pestovanie napr. hlivy ustricovej je úplne bežné aj pre domáce využitie. Plodnice, ktoré si sami vypestujeme bývajú cca. 3x väčšie ako tie, ktoré rastú vo voľnej prírode. Klasická plodnica ucha Judášovho je veľká 2-12 cm a jej hrúbka je 0,1-0,3 cm. Tvar je miskovitý (mladšie huby), potom rôzne pokrútený, škeblovitý a v neposlednej rade podobný ľudskému uchu. Judášovo ucho je bokom prirastené k podkladu (vetvy, substrát). Plodnice rastú spravidla v skupinách vedľa seba a nad sebou. Za vlhkého počasia je huba pružná až želatinová, za sucha tvrdá až rohovito tvrdá. Vlhkom sa vždy jej prirodzená podoba obnoví. Vnútorná strana huby je hladká, lesklá, žilkovaná. Je pokrytá výtrusorodými rúškami. Farba huby je škoricová až červenohnedá. V starobe býva poprášená na bielo od výtruskovitého prachu. Vonkajšia strana huby je jemne zamatovo plstnatá až zrnito drsná. farba žlotohnedá až sivobiela. Dužina huby je rôsolovitá, chrupavkovitá. Má nevýraznú chuť a vôňu.


Už od praveku boli huby neoddeliteľnou súčasťou jedálnička. 5000 rokov stará múmia ľadového muža Oetziho mala pri sebe sušené huby. Huby boli známe aj v starom Egypte. Kedy Egypťania verili v ich posvätnú moc. Najstaršie písomné zmienky o hubách pochádzajú zo starej Indie. Huby sprevádza človeka po celý čas jeho pôsobenia na zemi.

 


Ucho Judášovo parazitujúce na kmeni stromu


 

 

Pestovanie Judášovho ucha - návod

 

Čo na pestovanie potrebujeme?

  • drvenú slamu
  • piliny listnatých stromov
  • semená ucha Judášovho
  • varné sáčky, napr. na prípravu tlačenky

 

Drvenú slamu, naozaj na jemno, piliny ponoríme na 24 hodín do vody a zľahka máčame. Aby sa slama alebo ostatný materiál, ktorý si vyberiete na pestovanie naozaj dobre nasiakli, môžete ich spočiatku zaliať horúcou vodou. Druhý deň necháme slamu odkvapkať a nasypeme do sáčkov a zaviažeme. Vrecká plníme asi z 2/3, aby v nich zostalo miesto na sadbu. Uzavreté vrecká vložíme do väčšieho hrnca s vodou a povaríme cca. 1 hodinu. Ak budeme naplnené sáčky variť v zaváracom hrnci (tzn. v pare), necháme ich tam cca.1, 5 hodiny. Pri varení by sa nemali sáčky seba príliš dotýkať. Potom necháme sáčky vychladnúť. Pripravíme si sadbu.


Vybranú sadbu judášovho ucha si v sáčku pretrepeme. Pracujeme v čistom prostredí. Pred sadbou si pripravené vrecká pozrieme, aby neobsahovali plesne. Ak je sáčok čistý, nasypeme do neho sadbu. Vrecko neuzatvárame na pevno. Najlepšie, keď si nachystáte z vaty valček a cez ten sáčok zaviažete motúzom. Vatový valček umožní sadbe dýchať. Naplnené sáčky uložíme na miesto, kde bude teplota 25 °C, môže byť tmavá, aj svetlá miestnosť. Podhubie sa v sáčku kompletne vytvorí cca. po troch týždňoch. Prerastie celým substrátom. Vrecká buď úplne odstránime - substrát sa spojí po vytvorení podhubia do pevného bloku - alebo len vrecká prerežeme. Substrát uložíme na teplé miesto. Najvyššie plodí pri teplotách 25-30 °C. Ak máte skleník, fóliovník alebo parenisko môžete podhubie umiestniť tam. Ak špongiu pestujete doma, môžete použiť väčší zavárací pohár, staré akvárium, alebo v miske postavenej na tácke s vodou a prikrytou fóliou. Aby huba plodila musí mať dostatok svetla, nie však priame žiarenie.


Nezberáme zelené, riasami prerastené huby. Výnimočne sa môže objaviť v bielej forme.


Zberáme zdravé pekne tvarované plodnice húb. Huby pred sušením zbavíme zvyškov kôry a substrátu a stvrdnutých častí. Po usušení je huba čiernej farby.


Judášovo ucho môžete tiež pestovať v prirodzených podmienkach. Vhodnejšie je, ak máte skleník alebo fóliovník. Vzhľadom k udržaniu potrebnej teploty pre rast plodníc. Kmene a konáre bazy čiernej narežeme na dĺžku 1 m. Do takto pripravených kmeňov vyvŕtame otvory s priemerom 15 mm s hĺbkou 20 mm vo vzdialenosti asi 10 cm od seba na dvoch protiľahlých stranách kmeňa. Tieto otvory vyplníme sadbou a zalejeme roztaveným parafínom. Kmene uložíme k prerastenému podhubiu do skleníka alebo fóliovníka (optimálna teplota je 28 °C) a dbáme na dostatočnú vlhkosť. Doba prerastania podhubia je 30 až 40 dní. Kmene je potrebné chrániť pred vyschnutím vlhčením a v našich podmienkach pred väčšími mrazmi. Kmene plodia podľa kvality dreva 3-6 rokov. Plodnice potrebujú k svojmu rastu svetlo a vysokú vzdušnú vlhkosť. Ak sa plodnice neotvárajú, znamená to, že kultúra má nedostatok svetla alebo je neodvetraná.

 


Pokrm pripravený aj z judášovho ucha


 

Liečivé účinky

Judášovo ucho sa najskôr používalo na obklady, pri zápaloch hrdla alebo očí. Neskôr sa z tejto huby začali vyrábať krémy proti vráskam. Špongiu konzumujte pri zažívacích problémoch, bolestiach brucha a žalúdka. Látky obsiahnuté v tejto hube pomáhajú upravovať krvný tlak - pôsobí preventívne proti kôrnateniu ciev, trombóze, tým aj infarktu a čistí krv. Pomáha pri liečbe hemoroidov. Judášovo ucho sa užíva na podporu imunity, pri rekonvalescencii a po pôrode.


Judášovo ucho obsahuje aj množstvo minerálnych látok - vápnik, draslík, fosfor, horčík, sodík. Tieto látky nielenže podporujú obranyschopnosť tela, ale aj zlepšujú kvalitu vlasov, nechtov a pleti a pozitívne ovplyvňujú funkciu vnútorných orgánov. Judášovo ucho obsahuje aj antioxidanty - látky pohlcujúce voľné radikály - ktoré pomáhajú s celkovým čistením tela. Huba tiež obsahuje mnoho bioaktívnych látok, najmä rôzne polysacharidy, napríklad beta-Dglukány. Tieto polysacharidy znižujú hladinu cholesterolu, triglyceridov a lipidov v krvi.


Z Judášovho ucha si môžeme pripraviť vývar - nápoj proti kôrnateniu ciev a vysokému tlaku - necháme máčať 3 g sušenej huby cez noc v 0,5 l vody. Ďalší deň všetko zahrievame na miernom ohni 1 až 2 hodiny, a potom pijeme každý večer po 1 až 2 šálkach odvaru. Pri krvácaní hemoroidov a krvi v moči sa odporúča dusiť 7 až 8 g sušené huby s 15 g cukru v 0,5 l vody po dobu 1 až 2 hodín a získaný vývar vypiť v dvoch denných dávkach.

 


Judášovo ucho v kuchyni

S Judášovým uchom sa asi najčastejšie stretneme v čínskej kuchyni. Judášovo ucho si pred pridaním do pokrmov očistíme a krátko povaríme (10-20 minút) vo vode. Až potom pridávame do jedla. Vývar z tejto huby môžeme ďalej použiť do omáčok či polievok alebo vypiť ako čaj. Ak si hubu vopred usušíme - pred pridaním do pokrmov ju vopred necháme napučať vo vode 1-2 hodiny pred ďalším spracovaním. Opäť povaríme 20 minút. Môžeme nakrájať na menšie kúsky. Táto huba nezafarbuje pokrmy, to je jej výhoda. Recept! - klasika z čínskej reštaurácie, ktorá chutí asi každému. Kuracie mäso nakrájame a opečieme na panvici. Pridáme sójovú omáčku a korenie. Vopred povarené alebo namočené Judášovo ucho vytlačíme a pridáme k mäsu s cibuľkou a bambusovými výhonkami (zakúpite v pohári alebo plechovke, bežne k dostaniu). Všetko podlejeme vývarom, alebo vodou s bujónom a necháte prejsť varom. Ľahko zahustíme škrobovou múčkou a krátko povarte. Podávame s ryžou. Chutné, rýchle z vlastnoručne vypestovanej a zberanej huby.


Judášovo ucho môžete tiež zavariť v octovom náleve.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať