Netradičná zelenina - čakanka 2013-03-22

Čakanka šalátová - je jednoročná zelenina, nazývaná taktiež čakanka, príbuzná priemyselnej čakanky. Čakanka koreňová bola pestovaná v minulosti pre koreň, ktorý bol náhradou kávy, zvané cigorka. Pôvodná rastlina tohto druhu čakanka obyčajná, je u nás všeobecne známa. Rastie divo na medziach a okolo ciest. Kvitne drobnými modrými kvietkami. Čakanka listová (lat. Cichorium endivia) je listová dvojročná zelenina, vytvárajúca v prvom roku repovitý koreň a listovú ružicu. Tento druh čakanky patrí do čeľade astrovité. Čakanku pestujeme pre tzv. čakankové puky. Tieto puky v dnešnej dobe bežne zoženieme vo všetkých supermarketoch a sú chutnou prísadou do zeleninových šalátov. Vypestovanie čertvých pukov na vlastnom záhone je veľmi jednoduché.

 


Čakanka obyčajná


 

 

Pestovanie čakanky

Pestovanie čakanky šalátovej nie je vôbec zložité, ako to na prvý pohľad vyzerá. Má význam aj pre majiteľov malých záhradiek. Rýchlenie čakanky je tiež jednoduché. Môžete teda mať po celú zimu zásobu čerstvého šalátu.

Na pestovanie si môžeme vybrať z týchto druhov čekanek:

  • čakanka hlávková červená
  • čakanka na rýchlenie
  • čakanka listová, šalátová

 

Čakankové korene môžeme rýchliť na vhodnom, tmavom mieste. Môže to byť napríklad v nepotrebnom sude, ale aj v starom vedre. To napokon môže skúsiť každý milovník čakanky a mať tak prísun cenných vitamínov z čerstvej zeleniny aj v zimnom období.


Čakanka nie je nijako náročná na pôdu. Najlepšiu úrodu dáva v pôdach vhodných pre pestovanie mrkvy a repy. Pôda by teda mala byť hlboká, dobre prerytá a prekyprená, mierne hlinitopiesočnatá. Udržiavaná bez agresívnej buriny. Dobre zásobená živinami a obsahujúca vápno. Na pestovanie čakanky nie je vhodná pôda piesčitá, príliš suchá alebo premočená.


Pri výseve čakanky vyčkajte, až sa oteplí. Neodporúča sa skorý výsev. Pre letnú spotrebu vysievajte čakanku v apríli / máji, pre zimnú spotrebu vysievajte čakanku v júni. Čakanku nevysievame príliš skoro na záhon z toho dôvodu, aby nám nekvitla. Čakanku vysievame buď priamo na záhon určenia, alebo na výsevný záhon. Z ktorého potom čakanku presádzame do riadkov, od seba vzdialených 15 cm. Čakanke dodávame pravidelnú závlahu. Zber koreňov na rýchlenie podobných repe nastáva na konci septembra. Korene vyrýpneme vidlami. po vyrytí je dobré nechať korene čakanky pár dní na záhone, prikrytých proti mrazu. Korene sa očistia od hliny a odrežú sa listy 2-3 cm nad vrchom koreňa, pričom však chránime listy srdca. Keby bolo srdce čakanky poranené, boli korene bezcenné. Korene sa potom nechajú vyschnúť. Čím je koreň čakanky silnejší, tým je krajší aj puk a list. Korene sa potom ukladajú najlepšie do pivnice, do mierne vlhkého piesku. Zakladajú sa tesne jeden vedľa druhého, kolmo. Najvhodnejšia teplota v pivnici je 0-7 ° C.


Takto rýchlené čakanky sú najprirodzenejším procesom. Pri tomto spôsobe pestovania máte dostatok vitamínov v zimnom období od decembra do apríla. Šetríte energiu a čas. Puky sa dajú vypestovať na relatívne malom priestore. A tiež odpadá riziko zvýšeného obsahu dusičnanov z nedostatku slnečného žiarenia v zime.


Zber čakankových pukov začína, keď preniknú prvou vrstvou zeminy nanesenej na koreňoch. Buďto sypkej zeminy, alebo vrstvy piesku. Každý koreň obsahuje toľko sily, že vyživí dorastajúce listy po dobu troch týždňov. Môžeme teda žať listy a tak nám čakanka vydrží dlhšie. Takto vypestované čakankové puky majú jemnú chuť. Rýchlenie čakanky v tmavých miestnostiach sa nazýva bielenie alebo tiež etiolizácia. Horkosť čakanky nie je na škodu, práve táto chuť zvyšuje jej odolnosť proti chorobám a mrazuvzdornosť. Horkosť pukov sa môže prejaviť u čakanky pestovanej na záhonoch.

 

Ako postupovať pri rýchlení čakanky vo vedre:

  • korene čakanky naskladajte do vedra tesne vedľa seba
  • korene zrežte na rovnakú výšku
  • najoptimálnejšia veľkosť čakankových koreňov pre rýchlenie je dĺžka koreňa 25-30 cm pri priemere čakankovej hlavy 4 cm
  • zalejte vodou do cca 2/3 vedra, alebo inej nádoby, ktorú použijete
  • vodou nesmiete preliať konce koreňov čakanky, majte napaměti aj pri dolievaní vody do vedra
  • vedro zakryte cez držadlo čiernou nepriehľadnou fóliou
  • udržujte teplotu okolo 18 °C
  • puky dorastú za 3-4 týždne. Puky odrežte a použite. Potom koreňe zkompostujte

 

Čakanka sa dá zúžitkovať na dva spôsoby, využiteje listy aj korene. Veľkovýrobní pestovatelia a distribútori pestujú čakankové puky vo veľkých halách, v ktorých sú korene umiestnené v niekoľkých poschodiach vo vaniach naplnených platňovým roztokom. Najväčšími pestovateľmi čakanky sú Belgičania a Francúzi. Zozbierané čakankové puky udržujeme pred spotrebou v čiernej nepriehľadnej fólii, aby nezhorkli.

 


Zozberaná čakanka obyčajná


 

 

Čakanka v kuchyni

Podľa odrody sa čakanka upravuje v kuchyni ako šalát alebo ako karfiol. K príprave je dobré pripomenúť, že listy čakanky je vhodné pred konečnou úpravou namočiť na pol hodiny do vody. Môžeme ju tiež upravovať dusenú s holandskou omáčkou, obdobne ako špargľu. Čakankou obohatený šalát je samozrejme lahôdkou. Šalát môžeme pripravovať s klasickými sladkokyslými zálievkami, aj napr. jogurtovými zálievkami a zálievkami s majolkou.


Čakanka obsahuje vysoké množstvo vitamínov a minerálov, tiež kyselinu listovú, vitamíny C, A a K a vlákninu. Čakanka povzbudzuje chuť k jedlu a priaznivo ovplyvňuje črevnú peristaltiku. Jemne horkastá chuť čakanky zlepšuje trávenie a funkciu žlčníka.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať