Zeler zabezpečí dámam štíhlu líniu a pánom potenciu 2013-05-10

 Zeler (lat. Apium graveolens) patrí medzi koreňové zeleniny. Ľudstvo ho pestuje a využíva už od staroveku, pôvodne pochádza z Ázie. Pestujeme ho z vopred predpestovaných priesad. Využívame vňať i buľvy zeleru. Vňať ako i semená zeleru sú súčasťou stredomorskej, balkánskej a anglickej kuchyne. Zeler je jednou zo zložiek grilovacích zmesí a zmesí určených na pečenie.


Predchodcom zeleru je zeler bahenný

 

Už odpradávna ľudia poznali a používali zeler, hlavne jeho odrodu zeler bahenný (lat. Apium graveolens L. var. silvestris), ktorý divo rástol v bahnitých pôdach obsahujúcich soli v oblasti Stredomoria.

Ako korenie zeler používali už starí Egypťania i Rimania. Staroveké národy ho využívali aj ako prírodné afrodiziakum a jeho listy dopĺňali do smútočných kytíc. Zeler spomína aj Homér vo svojom diele Oddysea, kde víťazov ovenčovali práve týmto druhom zeleniny. Do našich zemepisných šírok prišiel v rannom stredoveku pravdepodobne z Talianska. Prvú zmienku o pestovaní zeleru a používaní jeho koreňov na Slovensku pochádza zo 16.storočia. Na území Slovenska sa zeler buľvový začal pestovať až v 19. storočí ako i v celej strednej Európe. V Čechách používame na označenie zeleru výraz celer.


 Rastlina zeleru.


Vo svojom herbári ho spomína mestský lekár Lonicerus z Frankfurtu nad Mohanom v roku 1564, kde zeler odporúča „na zaháňanie melanchólie, proti bolestiam pečene a sleziny a tiež k získaniu zdravej farby pokožky.“

 

 

Ako vypestovať zdravý zeler

 

Zeler pestujeme ako hlavnú plodinu po plodovej zelenine, obilninách alebo strukovinách. Ide o dvojročnú rastlinu, ktorá je veľmi citlivá na chlad, preto ho vysádzame na záhon až od polovice mája. Jeho včasnejšia výsadba by mohla spôsobiť javorizácia zeleru ako i môže vybehnúť do kvetu. Za normálnych okolností vykvitne až druhý rok od výsadby.

 

Pestujeme ho z priesad, ktoré si predpestujeme v pareniskách. Semená zeleru vysádzame koncom februára alebo v priebehu marca. Vypestovanie vhodnej priesady trvá 75-90dní. Záhon s priesadami pravidelne odburiňujeme, primerane zalievame a pravidelne vetráme. Priesady zeleru s 2-3 pravými lístkami vysádzame na záhon do sponu 25x30cm a to tak, že sa srdiečko nesmie zasypať, teda koreňový krčok musí vyčnievať. Umiestňujeme ho do hlinitých alebo hlinitopiesočnatých pôd s dostatkom humusu a vlhkosti. Zeler je náročný na minerálny obsah pôdy – musí mať dostatok dusíka, fosforu a draslíka. Preto je vhodné miesto pred výsadbou zeleru dobre prehnojiť kvalitným kompostom alebo dobre uležaným hnojom. Rastlinka zeleru má rada tienisté záhony, nie suché a slnečné miesta. Zeler je koreňovou zeleninou s dlhým vegetačným obdobím 180 -250 dní.


Prierez zelerovou stonkou.


Z chorôb zeler postihuje hubovité ochorenie septoriáza. Sú pre ňu charakteristické žlté až žltohnedé škvrny, ktoré sú olemované chlorotickou zónou.

 

 

Druhy zeleru a ich pestovanie

 

Zeler buľvový

Zeler buľvový (lat. Apium graveolens L. var. rapaceum) patrí medzi dvojročné zeleniny z čeľade zelerovité (lat. Apiaceae). V našich podmienkach pestujme zeler ako jednoročnú zeleninu. Pestujeme ho zo semien, ktoré je vhodné si vopred predpestovať v parenisku. Klíčenie semien trvá 2-3 týždne, vypestovanie priesad trvá približne 75–90 dní.  Malé priesady zeleru s 2-3 pravými lístkami umiestňujeme na záhon v priebehu mája do sponu 20x25cm. Pri pestovaní zeleru dbáme na hĺbku vysádzania, do pôdy ho umiestňujeme po koreňový krčok, nie však hlbšie než rástol v parenisku.

 

Koreň zeleru buľvového zbierame v priebehu októbra počas suchého počasia. Vňať zeleru orežeme, jeho buľvu očistíme od zeminy, skrátime korenene a uskladníme na kopu, aby bol zeler chránený pred namŕzaním. Takto môžeme korene uskladniť zhruba 2 – 3 mesiace. Zeler je vhodné uskladniť vo vlhkom prostredí (pri vlhkosti 90 -95%)  a pri teplote 0 až  + 2 stupne.

 

Zeler stopkový

Zeler stopkový (lat. Apium graveolens L. var. dulce) sa prevažne pestuje v západnej Európe a v Amerike. Má rovnaký pôvod ako zeler buľvový. Zeler stopkový má rád teplé polohy, nie veľmi suché. Sadíme ho do hlinitopiesočnatej pôdy, ktorá je výživná a dobre premokrená. Semená stopkového zeleru sadíme v marci a priamo na záhon ho vysádzame v máji alebo sejeme v polovici apríla a vysádzame začiatkom júna. Rastlinky zeleru stopkového sadíme na záhon do sponu 50x30cm, na malých plochách môžeme zeler sadiť do sponu 25x25 cm, čím sa stopky dobre vybielia. Počas vegetačného obdobia rastlinky zeleru stopkového kypríme, pravidelne zavlažujeme a prípadne prihnojujeme.

 

Na konci augusta jeho listy zaväzujeme ľahko v dolnej časti rastliny, v hornej časti pevne. Následne počas 10-dňového intervalu ho dvakrát priorávame. Zhruba o mesiac až 5 týždňov zeler stopkový zbierame odrezaním celé rastliny, prípadne aj s časťou koreňa. Z prvého výsevu vykonávame zber v septembri a z druhého výsevu v októbri až novembri. Potom ich ukladáme ľahko do debien.

 

Zeler listový

Zeler listový (lat. Apium graveolens L. var. secalinum) je zo všetkých foriem zeleru najmenej rozšírený. Najviac je rozšírené jeho pestovanie v Holandsku a Francúzsku. Má rovnaké pestovateľské nároky ako zeler buľvový. Zeler listový vysádzame koncom marca do sponu 40x30cm. Pre jeho rast a vývoj je dôležitý dostatok vlahy a živín v pôde. Listy zeleru listového môžu v priaznivých podmienkach narásť až do výšky 60cm.L Jeho buľva býva malá a husto obrastená bočnými koreňmi.

 

Neskoro na jeseň sa rastlinky vyorú alebo vyryjú. Vňať zeleru listového zrezávame 2-3 cm nad srdiečkami, ktoré však netreba poškodiť. Pri jeho pestovaní z 1 m2 získame 4-5 kg vňate, ktorú môžeme vysušiť a neskôr využiť ako korenie do polievky. Buľvy listového zeleru po zbere naložíme do debien do pivnice.

 

Vňať listového zeleru obsahuje apiól, čo je aromatická silica, vitamín B, karotén a z minerálnych látok fosfor a vápnik.

 

 

 

Konzumácia zeleru vám zabezpečí štíhlu líniu a imunitu

 

Buľva zeleru obsahuje85% vody, 1% bielkovín, 10% glycidov a 1,5% vlákniny. Je pre neho charakteristický vysoký obsah vitamínov radu B – hlavne vitamín B1, B2, ďalej vitamín PPvitamín C. Z minerálnych látok obsahuje sodík, draslík, horčík, vápnik  kyselinu fosforečnú. 


Buľva zeleru.


 Zeler je súčasťou redukčných diét, lebo 100g zeleru obsahuje len 19 Kcal.



Zeler má močopudné a detoxikačné účinky. Je prírodným diuretikom, ktoré podporuje tvorbu moču, vďaka čomu očisťuje aj pohybový aparát, v ktorom rozpúšťa usadeniny. Preto je zeler vhodný na pravidelné užívanie pre ľudí trpiacich reumatizmom, artritídou alebo dnou. Zeler zároveň posilňuje chuť do jedla aj stimuláciou tvorby žlče, zlepšuje funkciu žalúdka, znižuje hladinu cukru v krvi ako i krvný tlak. Vďaka vysokému obsahu vitamínov radu B blahodárne pôsobí na vlasy, nechty ako i na kožu. Treba však dávať pozor nato, aby náš jedálny lístok nebol jednostranný, lebo veľká konzumácia zeleru môže rozvrátiť vnútornú rovnováhu v tele. V ľudovom liečiteľstve sa používa zeler na zvýšenie mužskej potencie.

 

Surový zeler používame na prípravu šalátov, omáčok, majonéz a štiav; varený je súčasťou polievok alebo ho môžeme opiecť. Za najzdravší sa považuje v surovej forme.

 

Zelerový olej nás osvieži a zbaví únavy

 

Zelerové semienka môžeme využiť aj na prípravu zelerového oleja, ktorý je určený hlavne na aromaterapiu. Charakteristická zelerová vôňa slúžila pôvodne rastlinke ako ochrana pred plesňami a baktériami. Vôňa zelerového oleja vás zbaví únavy, podporí koncentráciu organizmu, čím zabráni únave. Zelerový olej je vhodné aj konzumovať, 3x denne 1-2 kvapky priadáme napr. do pečiva alebo chleba.

 

TIP

 

Niečo pod zub zo zeleru

 

Zelerové tyčinky

Na prípravu zelerových tyčiniek potrebujeme:

100g zeleru

150g polohrubej múky

150g margarínu

150g eidamského syr

150g strúhanky

1 vajce

soľ

 

Zeler a eidamský syr si nastrúhame na jemné kúsky. Do zmesi pridáme múku, margarín, strúhanku, soľ a vypracujeme cesto. Potom cesto vyvaľkáme na tenko, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom. Z cesta vyrežeme  tyčinky a v rúre upečieme do zlata. Vychladené podávame ako pochúťku napr. k sledovaniu TV.

 




 

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať