Čierny koreň alebo Hadomor španielsky 2013-06-15

Hadomor španielsky (lat. Scorzonera hispanica) známy tiež ako čierny koreň je koreňovou zeleninou z čeľade astrovité. Meno hadí koreň je odvodené z ľudovej povesti, ktorá hovorí, že ak sa vloží hadovi do úst kúsok koreňa tejto rastliny, tak had zahynie. Hadomor španielsky pochádza z južnej Európy a Blízkeho východu. Centrom, odkiaľ sa čierny koreň rozšíril bolo Španielsko. Táto koreňová zelenina sa vo väčšom množstve začala používať až v 16. storočí, kedy ju jedli hlavne keltské a germánske národy, pretože verili, že má priaznivé účinky proti moru a hadiemu jedu. Dnes je čierny koreň rozšírený po celej Európe aj Ázii. Na tak rozsiahlom území ho možno pestovať vďaka tomu, že je veľmi odolný proti mrazu. Najväčšími producentami hadieho koreňa sú Francúzsko, Belgicko a Holandsko.

 

Ako vyzerá rastlina hadomoru španielskeho?

Hadí koreň je ako mnoho iných rastlín predmetom šľachtenia. Vyšľachtené odrody čierneho koreňa môžu dosiahnuť dĺžku až 40 cm a priemerom cca 4 cm. Korene svojím vzhľadom pripomínajú mrkvu alebo petržlen, odlišná je najmä farba - temne čierna, ako už napovedá samotný názov. Povrch koreňa pokrývajú jemné prúžky a drobné korienky. Dužina čierneho koreňa je snehovo bielej farby. Z poškodených koreňov vyteká hustá biela šťava tzv. "latex", ktorý čoskoro zaschne. Podľa tvaru listov sa rozlišujú tri základné odrody čierneho koreňa. Široké listy v tvare elipsy má odroda Latifolia, podlhovasté listy kopijovitého tvaru patria odrode Glastifolia a čiarkovité listy má odroda Strictifolia. Stonka dorastajúca do výšky až 120 cm vyrastá z koreňa v druhom roku pestovania. Hadí koreň kvitne žltými kvetmi, ktoré kvitnú v júli a v auguste. Kvety vydávajú príjemnú vôňu. Semená dozrievajú koncom augusta a počas septembra.

 

Pestovanie čierneho chrenuhadí mord španělský

Semená čierneho koreňa sa vďaka dlhej vegetačnej dobe vysievajú čo najskôr na jar, najlepšie už v priebehu februára alebo marca. Vysieva sa do hĺbky cca 2 - 3 cm v riadkoch vzdialených od seba približne 30 - 40 cm. Druhá možnosť výsevu nastáva začiatkom augusta, ak budete čierny koreň pestovať ako ozimnú zeleninu. Žať potom budete na jar ďalšieho roku. Po vzídení sa mladé rastliny presadia na vzdialenosť 8 - 10 cm, aby mali jednotlivé korene dostatok priestoru pre svoj ​​rast. Čierny koreň je na pestovanie celkom nenáročný. Pre bohatú úrodu ho pestujte na slnečnom stanovisku alebo v polotieni, v dobre priepustnej hlinito-piesočnatej pôde bez väčšieho množstva kameňov. Ideálne je tiež dostatočné množstvo živín v pôde, ktoré však nesmú byť dodané priamym hnojením maštaľným hnojom. Čierny koreň neznáša prihnojovanie dusíkatými hnojivami. Mnoho dusíka má za následok horkosť koreňov a hubovitosť dužiny. Pôda pre pestovanie by mala byť dostatočne vlhká, nesmie byť premočená. Počas vegetácie je možné čierny koreň prihnojiť hnojivom vhodným pre koreňovú zeleninu. Nadmerné hnojenie nie je dobré, pretože by čierny koreň mohol rýchlo vykvitnúť.

 

Zber a skladovanie čierneho koreňa

Čierny koreň sa musí žať veľmi opatrne, aby nedošlo k poškodeniu koreňov, ktoré sú veľmi krehké. Osvedčilo sa vyhĺbenie hlbokej brázdy pozdĺž riadku a vyvrátenie čiernych koreňov do tejto brázdy z druhej strany. Zber sa vykonáva podľa doby výsevu. Z jarného výsevu sa čierny koreň žne na konci jesene, najlepšie pred príchodom prízemných mrazíkov. Z výsevu vykonaného v auguste sa úroda čierneho koreňa žne na jar ďalšieho roku. Ak sú korene príliš malé, môže sa so zberom počkať. Zozbieraný čierny koreň je najlepšie uskladniť do vlhkého piesku alebo zahrabať do pareniska, pretože po zbere má tendenciu veľmi rýchlo vysychať. Pri správnych podmienkach skladovania (vysoká vzdušná vlhkosť) môžete čierny koreň uchovávať až do neskorej jari. Pred zimným skladovaním je vhodné korene zviazať do zväzkov a zabaliť do fólie, čo je ďalší zo spôsobov, ako ochrániť korene pred vysychaním.

 

Vitamíny a minerály obsiahnuté v čiernom koreni a jeho priaznivé účinkycerny koren

Čierny koreň je potravinou vhodnou pre diabetikov a uplatní sa aj v jedálničku ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, pretože 100 g má len 14 kalórií. Čierny koreň obsahuje veľké množstvo vody, sacharidov, vlákniny, bielkovín, tukov a inulínu. Je zdrojom vitamínu A, B1, C a E. Zo stopových prvkov sú v čiernom koreni zastúpené horčík, železo, vápnik, draslík, sodík a fosfor. Dôležitou látkou pre ľudský organizmus je alantoín, ktorý podporuje liečbu rán a zlepšuje trávenie. Čierny koreň býva súčasťou redukčných diét, užíva sa pri nechutenstve. Po črevnej chrípke čierny koreň pomáha pri obnove tráviacich procesov. Čierny koreň má priaznivé účinky pri liečbe dny, reumatických ochorení, ako sedatívum pôsobí na nervovú sústavu.

 

 

Použitie čierneho koreňa v kuchyni

Pred použitím je nutné čierny koreň starostlivo umyť a zbaviť ho čierneho povrchu. Po oškrabaní vyteká z čierneho koreňa biely latex, preto sa odporúča najskôr ho 20 - 25 minút uvariť a až potom ho olúpať. Ak čierny koreň nechcete variť, stačí ho spariť horúcou vodou a účinok bude rovnaký - zbavíte sa lepkavého latexu. Aby čierny koreň nezhnedol skôr ako sa bude podávať, je dobré ho namočiť do kyslého kúpela - osvedčila sa citrónová šťava. V prípade, že máte ešte aj listy čierneho koreňa, môžete ich pripraviť obdobne ako špenát. Čierny koreň možno konzumovať v surovom stave pridaný do šalátov napríklad s jablkom, mrkvou a s jogurtom. Častejšie je jeho tepelné spracovanie. Pripravuje sa podobným spôsobom ako špargľa alebo karfiol, možno ho smažiť ako rezeň. Použiteľný je aj pri rôznych úpravách mäsa a rýb.

 


černý kořen




Niečo pod zub - čierny koreň a la créme

Ingrediencie na 4 porcie:

  • 0, 5 kg čierneho koreňa
  • 1 polievková lyžica octu alebo vody
  • 3 dl smotany na šľahanie
  • 15 g masla
  • soľ
  • mleté ​​biele korenie

 
Príprava:

Čierny koreň najskôr zbavte šupky a nakrájajte ho na cca 2 cm veľké kúsky. Aby čierny koreň neztmavol, namočte nakrájané kúsky v acidofilné vode. Do hrnca dajte variť smotanu spolu s kúskami čierneho koreňa, zmes priveďte do varu a nechajte na miernom ohni variť cca 8 - 10 minút do zmäknutia. Uvarené kúsky čierneho koreňa opatrne vyberte z hrnca a smotanu nechajte ďalej variť až do krému. Do krémovej omáčky rozmiešajte maslo a dochuťte soľou a mletým bielym korením. Omáčkou prelejte uvarené korene. Táto omáčka je vhodná ako príloha k mäsu, varenej šunke ...

Dobrú chuť :)

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať