Bazalka – voňavá korenina a účinný liek 2012-09-16

 

Bazalka je obľúbená voňavá a liečivá korenina, ktorá sa bežne pestuje a využíva v našich domácnostiach. Používame ju v kuchyni na dochucovanie jedál, na prípravu svetoznámeho talianskeho pesto, ale i ako liečivo na uvoľnenie všetkých druhov kŕčov.

 

Kráľovská bazalka

 

Bazalka pravá (lat. Ocimum basilicum) je  jednoročná dekoratívna rastlinka so špecifickou vôňou, ktorá dorastá do výšky 30-60cm. Ľudovo jej hovoríme basilika alebo bazalienka. Samotné slovo bazalka pochádza z gréckeho slova basileus, čo v preklade znamená kráľ.

 

Pôvodne pochádzala z Indie a ľudia ju poznajú už od staroveku. Prvé zmienky o bazalke nájdeme v sanskritskej literatúre a Hippokratových spisoch. Pestovala sa aj v južnej Ázii, Perzii a Afrike. Vence z pravej z bazalky boli nájdené v starovekých hrobkách faraónov. Údajne bazalka vyrástla okolo Ježišovho hrobu po jeho zmŕtvychvstaní, preto z nej niektoré ortodoxné cirkvi pripravujú posvätné vody a kvetináče s ňou umiestňujú k oltárom. Ľudia využívali najmä jej liečivé účinky na posilnenie žalúdka, zvýšenie chuti do jedla, pri žalúdočných infekciách, nadúvaní, na zmiernenie kašľu, na upokojenie nervov a ako prostriedok pri uštipnutí hadmi a škorpiónmi. Mnohé národy považovali bazalku za posvätnú, predstavovala pre nich symbol lásky a ochrany a zároveň odprevádzala zomrelé duše na cestu do raja. Na Haiti je bazalka zasvätená bohyni lásky Erzulii.

 

Do Európy sa bazalka rozšírila neskôr, až v 16.storočí. Jej používanie spopularizovala francúzska a talianska kuchyňa. V talianskej kuchyni platí zásada, že kde idú paradajky, tam ide bazalka. V súčasnosti poznáme viacero druhov, ktoré sa od seba odlišujú tvarom, veľkosťou a farbou listov a kvetov. Je priam stvorená na pestovanie v interiéri, kde je jej pestovanie v poslednej dobe v našich končinách veľmi rozšírené.

 

Pestovanie bazalky

 

Bazalka je jednoročná teplomilná a svetlomilná rastlinka kríčkovitého vzhľadu. Pestujeme ju zo semien, ktoré vysievame do pareniska v priebehu marca – apríla. Semená môžeme vysievať 2x do roka – na jar a na jeseň. Semená vyklíčia v priebehu 8-14dní. Neznáša mrazy, preto predpestované rastlinky bazalky pri jarnom výseve vysádzame priamo na záhon až v priebehu mája – júna do vzájomnej vzdialenosti 30cm. Medzitým môžeme malé rastlinky umiestniť na medzistanovište, napr. do jogurtových kelímkov. Bazalka má rada výživné piesočnaté pôdy, slnečné a teplé stanovištia (nie však priame slnko) a dostatok vlahy. Sadíme ju do väčších kvetináčov. Rastlinku bazalky polievame v dopoludňajších alebo popoludňajších hodinách, nikdy nie večer. Počas veľmi teplých dní môžeme jej listy rosiť. Stanovište chránime pred vetrom. Najintenzívnejšiu chuť a arómu majú listy bazalky tesne pred kvitnutím. Vňať bazalky je najchutnejšia v júli. Rastlinke pomôže, keď jej zrežeme vrchol, viac sa rozkonári a je hustejšia. Listy orezávame počas júla – septembra v poobedňajších hodinách. Mladé lístky bazalky otrhávame kedykoľvek. Jej staršie listy majú ostrejšiu chuť. Na sušenie zbierame rastlinku bazalky počas kvitnutia a po jej usušení ju pomrvíme. Kvitne bielymi až červenkastými kvietkami. Po odkvitnutí je vhodné krík bazalky zrezať na veľkosť 5-7cm a rastlinka opäť obrastie. Úrodu môžeme zbierať aj trikrát do roka. Bazalka vytvára hnedé plody, ktoré sa nazývajú tvrdky. Rastliny sušíme pri teplote 35-40 ̊C. Pri  uskladnení bazalky dbáme o tom, aby bola uložená na tmavom miestev uzatvorenej  a vzduchotesnej nádobe.

 

Bazalka v kuchyni

 

Používa sa ako korenina na dochutenie a na výzdobu hotových jedál a šalátov. Zaujímavosťou je, že bazalka tepelnou úpravou nestráca liečivé látky. Do varených jedál ju pridávame tesne pred dovarením. Jej užívanie je rozšírené v talianskej kuchyni na prípravu známeho bazalkového pesto. Bazalka vynikne pri príprave cestovín, makarónov, ale i kuracieho mäsa. Vôňa bazalky sa výborne dopĺňa s cesnakom. Vynikajúco chutí šalát pripravený z rajčiakov, pokvapkaných olejom a ochutených práve bazalkou. Je súčasťou bylinkových octov. Veľmi dobre obohacuje jedlá z tekvice, fazule a húb.

 

 

Bazalka – účinný liek

 

Bazalka pomáha na uvoľnenie kŕčov rôzneho pôvodu, pôsobí pri nadúvaní a tým, že dráždi žalúdočne šťavy vyvoláva chuť do jedla. Blahodárne pôsobí pri bronchitídach,kašli, tuberkulóze a pri ochoreniach ústnej dutiny. Mierne zvyšuje hodnoty krvného tlaku a zlepšuje srdcovú činnosť pri ochoreniach myokardu. Bazalka podporuje tvorbu materského mlieka. Pôsobí liečivo na hnisavé a zle hojace sa rany.  Ak človek trpí častejšie kŕčami, mal by piť preventívne denne šálku čaju z bazalky. Pri zápaloch uší u detí pripravíme z listov bazalky čerstvú šťavu, ktorú kvapkáme do ušiek. Rozdrvené vysušené lístky  vložené do nosa pomáhajú pri nádche. Pri príprave čajov ju kombinujeme s mätou, feniklom, rascou alebo rumančekom.

 

Odvar z bazalky

Pripravujeme z nej odvar a to tak, že 1 polievkovú lyžicu sušenej bazalky pridáme do 300ml vody a povaríme zhruba 10minút. Následne necháme lúhovať 30minút. Takto pripravený odvar sa užíva 3xdenne po 100ml, vždy po jedle. Pijeme ho hlavne pri horúčke a pri ochoreniach močového ústrojenstva.

 

Bazalka – súčasť kozmetických prípravkov

 

Rastlinku bazalky využíva aj kozmetický a voňavkársky priemysel. Je súčasťou mydiel, kozmetiky na ošetrenie tela ale i súčasťou parfémov. Čerstvé listy bazalky si môžeme pridať aj do domáceho kúpeľa.

 

 

Bazalka je korenie s trpkou vôňou pripomínajúcou klinčeky a pikantnou chuťou vďaka obsahu éterických olejov, trieslovín a horkých látok. Jej silice môžeme využiť aj v aromaterapii. Je jednou zo zložiek kari korenia.

 

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať