Prírodné antibiotikum - Kapucínka 2013-06-17

Kapucínka (lat. Tropaeolum) je jediným rodom z čeľade kapucínkovité (lat. Tropaeolaceae). Kapucínka sa v našich podmienkach pestuje ako jednoročná, pretože jej prezimovanie by bolo veľmi ťažké vzhľadom k jej plazivému rastu. Kapucínka pochádza zo severných tropických oblastí v Južnej Amerike. Časom sa rozšírila do Európy, Austrálie, zvyšku Ameriky, do Afriky aj do Ázie. Kapucínka v priaznivých podmienkach veľmi rýchlo zdivočela a začala sa množiť bez ľudského zásahu, preto je oblasť jej výskytu tak rozsiahla. Teraz si môžete kapucínku vypestovať aj na vlastnej záhradke.

 

Kapucínka

Kapucínky sú väčšinou plazivé rastliny, ich byle môžu dorásť do dĺžky až 5 m Okolitých porastov a opôr sa kapucínky prichytávajú pomocou až 20 cm dlhých stopiek listov. Listy vyrastajú striedavo, sú jednoduchého tvaru. Kvety kapucínky sú obojpohlavné, súmerné. Kvety vyrastajú jednotlivo na dlhých stopkách. Môžu byť jednoduché alebo plné. Kvety sú najčastejšie zložené z piatich okvetných lístkov, ktoré majú najčastejšie žltú, oranžovú, červenú a fialovú farbu. Z opelených kvetov sa vyvinie trojdielna tobolka obsahujúca semená.



listy a plody kapucínky




Odrody kapucínky

Na trhu sú dostupné rôzne odrody kapucínky. Jednou z nich je aj kapucínka nízka (lat. Tropaeolum Nanu) s mahagónovo červenými kvetmi. Jedná sa o rýchlo rastúce letničky, ktoré sú vhodné pre záhonové výsadby, možno ju však zasadiť aj do okenných debničiek. Pre svoj ​​rast vyžaduje slnečné stanovisko a priepustnú chudobnejšiu pôdu. Ďalším nádherným kultivarom kapucínky nízkej je Empress of India s červenými kvetmi. Kapucínka väčšia (lat. Tropaeolum majus) s jednoduchými kvetmi má taktiež rada slnečné stanovisko. Táto kapucínka sa na záhradkách veľmi často pestuje ako okrasná rastlina. Mimo to je tiež jedlá a liečivá. Jej listy aj kvety možno pridať do šalátov, puky sa dajú nakladať ako kapary. Mnohí záhradkári si kapucínku radi zasadia na svoje záhony, pretože odpudzuje vošky. Kapucínka väčšia je k dostaniu ako nízka alebo ako popínavá rastlina. Lahôdkou v ponuke je popínavá kapucínka väčšia s plnými kvetmi v rôznych farbách.

 


kvetoucí lichořeřišnice




Pestovanie kapucínky

Kapucínkam sa bude najlepšie dariť na slnečnom a teplom stanovisku. Znesie však aj mierne zatienenie. Semená vysievajte začiatkom mája priamo na vonkajšie stanovisko, prípadne si mladé rastlinky môžete predpestovať. Pri predpestovaní si dávajte pozor, aby mladé rastlinky nezamrzli, kapucínky sú veľmi citlivé na mráz. Výsev semien do pestovateľského zariadenia sa uskutočňuje vo februári a na vonkajšie stanovisko prídu mladé kapucínky po odznení prízemných mrazov koncom mája. Ideálne je vysádzať kapucínky do dobre priepustnej, hlinitopiesočnatej pôdy s nižším obsahom dusíka. Kapucínky nie je nutné nijako zvlášť hnojiť, vystačia si s živinami obsiahnutými v pôde. Zálievku prispôsobte konkrétnym požiadavkám rastliny. Rastliny umiestnené na slnku a v kvetináči budú potrebovať viac vody, než rastliny vysadené na záhone. Substrát vždy nechajte mierne vyschnúť a až potom pristúpte k zálievke. Veľa vody môže rastlinám uškodiť, trpia častejšie chorobami, hnijú a zle kvitnú. Umiestnite ich na stanovisko chránené pred silným vetrom, aby sa popínavá časť nezničila.  

 

Liečivé účinky kapucínky

Liečivé účinky kapucínky nie sú príliš známe, čo je škoda, pretože sú obdivuhodné. Kapucínka je silným prírodným antibiotikom, ktoré pôsobia proti všetkým baktériám z kmeňa Stapyhlococcus, ktoré často spôsobujú zápalové ochorenia močových ciest a obličiek. Kapucínkou sa dá bojovať aj proti salmonelóze a streptokokom. Ako prevenciu alebo tiež pre skrátenie liečby a doliečenie je možné kapucínku užívať pri zápaloch dýchacích ciest. Priaznivé účinky kapucínky boli preukázané aj pri nadmernom padaní vlasov a pri problémoch s lupinami. Čerstvá šťava z listov má dezinfekčný účinok. Nasekané kapucínky pridané do kúpeľa môžu pomôcť upraviť menštruačný cyklus. Z kapucínky sa vyrábajú aj kvapky.



kvet kapucínky




Najskôr okrasa a potom pochúťka

Kapucínka sa dá takmer celá zjesť. V čerstvom stave môžete konzumovať listy, kvety aj semená. Listy a kvety sa najčastejšie pridávajú do šalátu. Dodajú mu zvláštne korenistú príchuť pripomínajúcu žeruchu. Semená kapucínky môžete konzumovať priamo po zbere, nie je potrebné ich nejako upravovať. Môžu sa pridať do šalátov a do nátierok. Kapucínku možno usušiť pre neskoršie použitie vo forme čaju alebo nakladať do liehu pre prípravu tinktúry. Príprava nálevu z kapucínky je veľmi jednoduchá. Stačí zaliať vrchovatú lyžičku sušených alebo dve lyžičky čerstvých listov kapucínky horúcou vodou a nechať cca 10 minút vylúhovať. Po scedení je odvar pripravený k požitiu.

 

Niečo pod zub

Tvarohová nátierka s kapucínkou je tipom pre rýchle a zdravé raňajky alebo večeru. Nakrájané listy kapucínky zamiešajte do mierne osoleného tvarohu alebo do lučiny. Nátierku namažte na pečivo a ozdobte kvetmi kapucínky.

 


lichořeřišnice na talíři




od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať