Prírodné antibiotikum tymián 2012-09-23

 

Tymián alebo dúška tymiánová je prenikavo voňajúca bylina, ktorá sa už 4000 rokov používa ako korenina v kuchyni i ako liečivé prírodné antibiotikum. V Mahrebe sa dodnes z neho pripravuje odvar zmiešaný s olivovým olejom, ktorý sa využíva na čistenie rán.

 

 

Tymián dodával silu a odvahu


Tymián (lat. Thymus vulgaris) patrí medzi rastliny z čeľade hluchavkovité. Jeho názov pochádza z gréckeho slova thymos, čo znamená odvaha, sila, mužnosť, prípadne dymovú obetu, fajčenie, či ľudskú dušu.

Starovekí Egypťania používali silicu tymiánu na balzamovanie svojich zosnulých. V Aténach ho pestovali Gréci, ktorí tvrdili, že tymián im dodáva silu a osvieženie. Zároveň tymián využívali ako obetnú bylinu do kadidiel, ktoré nepretržite horeli na oltároch chrámov. Rímski vojaci si z neho pripravovali kúpeľ preto, aby nadobudli odvahu a získali silu. Významný rímsky básnik Vergílius píše o tymiáne ako „o prostriedku predlžujúcom trvanlivosť mäsa.“ V stredoveku sa pripravovali z tymiánu veľmi lahodné omáčky, do jednotlivých pokrmov sa pridával podrvený spolu so soľou. Zároveň ho v tomto období považovali ľudia za magickú rastlinu, pridávali ju do kadidiel a pripravovali z neho posilňujúce a povzbudzujúce nápoje. Dokonca verili, že zaženie nočné mory a pomôže ľuďom uvidieť a spoznať škriatkov. V tomto období nosili tymián na svojich zvrškoch vysoko postavené ženy, ktoré ním obdarovávali rytierov, ktorí tiahli na križiacke výpravy.


V 18.storočí bola v dúške tymiánovej objavená dôležitá zložka a to tymol, ktorá spočiatku nahrádzala aj gáfor.


Tymián rastie voľne pri cestách, na lúkach alebo na okrajoch lesov. Našich končinách ho pestujeme v interiéri v kvetináči alebo ako jednu z rastliniek bylinkovej záhrady. Môže byť súčasťou živého plota, ktorý pri pravidelnom strihaní 2xročne vytvorí kompaktný súvislý porast. Pri exteriérovom pestovaní vysádzame nové rastlinky raz za 4 – 5 rokov.

 

Pestovanie tymiánu



Krajinou pôvodu tymiánu je Stredomorie, územie až po Taliansko. Pestuje sa v Španielsku, Albánsku, FrancúzskuGrécku.


V našich podmienkach ho pestujeme prevažne zo semien, ktoré vysádzame do pareniska v priebehu marca – apríla. Semená tymiánu umiestňujeme na povrch pôdy, len zľahka ich pritlačíme, lebo klíčia na svetle. Na záhon ho premiestňujeme v máji. Tymián obľubuje kypré piesočnaté alebo kamenisté pôdy. Vo výživnej pôde stráca svoju korenistú chuť. Nikdy ho nehnojíme. Tymián umiestňujeme na miesta s dostatočným slnečným žiarením, ktoré sú zároveň chránené pred vetrom. Polievame ho striedmo, ale nenechávame pôdu rastlinke úplne vyprahnúť. Na zálievku tymiánu je najvhodnejšia odstáta voda izbovej teploty, ktorú nalievame do misky pod kvetináč. Kvitne od mája do septembra bielymi, ružovým alebo slabo fialovými kvietkami. Voľne rastúci tymián má tendenciu drevnatieť a má redšie vetvičky, čo sa u šľachtenej odrody tymiánu nestáva.


Tymián obsahuje tymol (3,5%), cymol, karvakrol, a-pinén, linalol, borneol, cineol, 10% trieslovín, organické kyseliny a ďalšie látky. Nedrevnaté vetvičky tymiánu zbierame počas suchých dní, najlepšie okolo poludnia. Jeho najvhodnejšie vetvičky na zber a následné uskladnenie sú tesne pred jeho kvitnutím. Na to, aby nám vetvičky tymiánu nedrevnateli je najlepšie vykonávanie ich častého zberu. V prípade, že nechceme tymián oberať, odporúčame ho po odkvitnutí kvetov zrezať asi v jednej tretine rastlinky. Tymián tak zosilnie a zhustne. Ide o trvalú bylinu, presadzujem ho podľa potreby. V interiéri ho prezimúvame na svetle, mierne zalievame a udržiavame teplotu okolo 15°C. V prípade jeho pestovania na záhone ho na zimu prikryjeme vetvičkami ihličín. Tymián sušíme pri normálnej teplote vo zväzkoch, aby nevyprchala z neho silica.

 

Tymián – penicilín chudobných

 

Tymián je jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík, má výrazné dezinfekčné antiseptické účinky. Pôsobí proti pliesňam, baktériam a črevným parazitom. V najnovších výskumoch vedci z Izraela zistili, že nálev z tymiánu zastavuje rast Helicobaktera pyroli. Používa sa pri liečbe horných dýchacích ciest spojených s nedostatočnou sekréciou, pri čiernom kašli, angíne, bronchitíde a astme. Zároveň sa používa pri reumatizme, cukrovke a liečbe chudokrvnosti a pod. Z tymiánu pripravujeme čaj, tinktúru, nálev, kloktadlo a obklady.


Najčastejšie používaný je čaj z tymiánu, ktorý pripravíme tak, že do 150 ml vriacej vody pridáme 2 lyžičky sušeného tymiánu, zmes necháme vylúhovať 5 minút a potom scedíme. Pijeme ho 2xdenne, najlepšie čo najteplejší. Deťom podávame tymián, ale len vo veľmi malých dávkach. Pri vyrážkach uhrovitej pleti pripravíme zápar na obklady, tak že do 1 litra vriacej vody pridáme hrsť tymiánu, po vylúhovaní scedíme a pleť umývame niekoľkokrát denne.


Vo farmaceutickom priemysle sa pridáva do ústnych vôd, kloktadiel a zubných pást. Domácu ústnu vodu pripravíme tak, že do  150 ml horúcej vody pridáme 2 lyžičky tymiánu, ktoré necháme lúhovať 10 minút. Po vychladnutí nálev zcedíme a používame 2xdenne na kloktanie.

Údajne spanie na vankúši naplnenom tymiánom zmierni depresiu a ukľudní nielen telo, ale i dušu.

Vhodná denná dávka tymiánu je 10g. Predávkovanie tymolom môže spôsobiť zvracanie, prudké bolesti hlavy, poruchy štítnej žľazy a pod. Neodporúča sa jeho užívanie pre tehotné a kojace ženy.

 

Tymián nepostrádateľný v kuchyni

 

Tymián je typickou koreninou pre stredomorskú, ale i francúzsku, španielsku a mexickú kuchyňu. Uľahčuje trávenie, preto ho pridávame do ťažšie stráviteľných jedál ako sú napr. strukoviny, pečené mäso, údeniny ale i mastné jedlá. Tymiánom dochucujeme hlavne hydinu, zverinu a ryby. Zmesou korenín bazalky, oreganu a tymiánu dochucujeme pizzu. Takisto je súčasťou provesválskeho korenia a známeho francúzskeho likéru. Jeho pôvodná receptúra pochádza z benediktínskeho opátstva Fécamp na rieke Seine.

 

Tymián pridávame kedykoľvek do varenia, sušenú rastlinku pridávame na začiatku varenia, pretože vtedy uvoľní do pripravovaného pokrmu vonné silice.


Uskladňujeme ho v chladničke v mikroténovom sáčku alebo v dobre uzavretej plastovej nádobe, kde vydrží čerstvý až týždeň.

 


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať