Brokolica - superzdravá zelenina 2013-06-21

Brokolica (lat. Brassica oleracea var. Botrytis italica) je jedným z mnohých kultivarov kapusty obyčajnej (lat. Brassica oleracea). Kapusta obyčajná a všetky jej kultivary patria do čeľade kapustovitých (lat. Brassicaceae). Brokolica je dvojročnou rastlinou, ale na záhradkách sa ružica zberá už prvý rok. Brokolica je pôvodom zo Stredomoria, odkiaľ sa rozšírila na ďalšie územia. Dnes sa brokolica stáva čoraz populárnejšia a na záhradkách sa objavuje oveľa častejšie ako predtým. Pestovatelia totiž dobre vedia, že brokolica z vlastnej záhradky je plná vitamínov a ďalších priaznivo pôsobiacich látok. Vypestujte si vlastnú brokolicu aj vy. V našej ponuke si vyberiete z niekoľkých odrôd tohto zeleného klenotu.

 

Dostupné odrody brokolice z našej ponuky

  • Brokolica F1 - Marathon je veľmi obľúbenou odrodou. Veľkej ružice, zelenej farby sa zberá na jeseň. Výnosy odrody Marathon sú vysoké, prednosťou je odolnosť proti chorobám a škodcom. Ružice sú vhodné ku kuchynskému aj k priemyselnému spracovaniu. 
  • Brokolica Limba je skorou odrodou tvoriacou stredne veľké ružice zelenej farby. Odroda Limba vytvára veľkú centrálnu ružicu a z bočných výhonkov vyrastajú ďalšie menšie ružičky. Ružice sú určené na priamy konzum aj na priemyselné spracovanie. Vypestovanú brokolicu odrody Limba možno aj krátkodobo skladovať. 
  • Brokolica Miranda (lat. Brassica oleracea convar. Botrytis var. Cymosa) má ružicu fialovej farby. Možno ju pestovať z predpestovanej výsadby aj z priameho výsevu. Odroda brokolica Miranda je určená na priamy konzum aj na mrazenie. 
  • Ďalšími dostupnými odrodami brokolice sú Apolena F1 a Cabbage vegetables F1.

 

 


Brokolica




Pestovanie brokolice

Brokolici sa najlepšie darí v priepustných hlinitopísčitých pôdach s dostatkom vápnika. Brokolica pre svoj zdravý rast potrebuje zabezpečenie dostatočného množstva živín, a to nielen pred výsevom, ale aj počas celej vegetácie. Brokolicu preto pravidelne prihnojujte komplexným hnojivom určeným pre zeleninu napr. NPK, Cererit ... S vysokou spotrebou živín súvisí aj ďalšia zásada pre úspešné pestovanie - brokolica by sa nemala vysádzať na rovnaký záhon viac rokov po sebe.

Keďže je brokolica blízkou príbuznou karfiolu, kapusty, kelu a ostatných kapustovitých rastlín, nie je vhodné ju sadiť na záhon ani po týchto rastlinách. Pôda by mohla mať vyčerpané niektoré dôležité živiny pre rast a navyše by v nej mohli prezimovať škodcovia a choroby kapustovitých rastlín, ktoré by mladé sadeničky napadli. Brokolicu najčastejšie napádajú skočky, ktoré môžu vyklíčené rastlinky zničiť behom pár dní. Prevenciou proti napadnutiu skočkami je pravidelná zálievka (skočky nemajú radi vlhko) a prikrytie klíčiacich rastliniek netkanou textíliu. Rovnako ako ostatné hlúboviny napadajú brokolicu mlynáriky kapustné. Pravidelná zálievka nie je len prevenciou proti skočkám, je nevyhnutným elementom pre zdarný rast brokolice. Vysadené brokolice by nemali nikdy úplne vyschnúť.   

 

Výsev a zber brokolice

Brokolica má pomerne krátku vegetačnú dobu, preto sa môže pestovať viackrát do roka. Brokoliciam sa lepšie darí pri chladnejších podmienkach, preto sa hodí skôr k jarnému a neskoro letnému výsevu. Brokolica vysadená v príliš teplom období má tendenciu rýchlo kvitnúť. Ideálnou teplotou pre pestovanie brokolice je cca 10 - 25 °C. Brokolica sa môže predpestovať alebo sadiť priamo na záhon. Výsev do pestovateľských nádob možno vykonať už v januári a vo februári. Predpestované sadenice sa na záhon vysádzajú v apríli a v máji v spone cca 50 x 40 cm. Na záhony sa brokolica vysievajú od apríla v závislosti na konkrétnom počasí. Pre jesenný zber sa brokolice vysievajú do polovice júla, na záhon by mali byť mladé sadeničky vysadené najneskôr v priebehu augusta. Brokolice znesú mierne jesenné mrazíky, cca do - 5 °C. Brokolice sa zberajú v čase, keď je centrálna ružica plne vyvinutá, najlahodnejšie sú brokolice tesne pred otvorením kvetných pukov. Puky však pred zberom nesmú vykvitnúť. Správne vyvinutú centrálnu ružicu odrežte a hlúbik ponechajte na mieste, v pazuchách listov narastú menšie ružičky, ktoré sú rovnako lahodné.

 


Vysádzanie brokolice




Superzdravá brokolica

Brokolica je bohatým zdrojom vápnika, vlákniny aj beta karoténu. Obsahuje vitamíny C, D, B6, B12, E, kyselinu listovú, draslík, železo, selén aj horčík. Brokolica pôsobí ako účinná prevencia proti nachladnutiu a chrípke, posilňuje cievy, srdce a krvný obeh, pomáha pri krvotvorbe, zlepšuje trávenie a dokonca má priaznivé účinky proti rakovine hrubého čreva a prostaty. Konzumáciou brokolice si možno zlepšiť imunitný systém, zrýchliť metabolizmus, ochrániť sa pred infekčnými chorobami. Ženy môžu pomocou brokolice zmierniť bolesti pri menštruácii. Brokolica pomáha odbúravať nervozitu a poruchy spánku. Ocenia ju aj ľudia držiaci diétu, pretože obsahuje veľké množstvo vody a naopak málo sacharidov.   

 

Tepelná úprava brokolice - Nezničte cenné vitamíny

Nesprávnou tepelnou úpravou brokolice možno zničiť veľké množstvo dôležitých látok. Brokolica by sa nemala prevariť. Ideálna je príprava v pare. Vo vodnom kúpeli sa brokolica varí pri teplote cca 60 - 70 °C po dobu okolo 10 minút. Presná dĺžka varenia závisí od veľkosti jednotlivých ružičiek brokolice (hlavnú ružicu je nutné pred tepelnou úpravou rozkrájať na menšie ružičky). Tuhosť ružičiek sa počas varenia priebežne skúša pomocou ostrého nožíka alebo vidličky. Uvarené ružičky opatrne vyberte z vodného kúpeľa, aby sa nepoškodili. Vodu pred varením nezabudnite mierne osoliť. Osoby trpiace nadúvaním môžu do vody pridať aj trošku feniklu.


 


Ružičky brokolice




Najobľúbenejší pokrm z brokolice - Zapečená brokolica so syrom

 

Ingrediencie:

  • brokolica
  • 10 dkg eidamu v celku
  • 1/4 l mlieka 
  • 1 vajce 
  • korenie podľa chuti (vegeta, podravka či iné) 
  • maslo na vymastenie zapekacej nádoby  

 

Postup prípravy:

Brokolicu uvarte podľa pokynov uvedených vyššie. Nechajte ju vychladnúť a potom ju naskladajte do maslom vymastenej zapekacej nádoby. Vrstvu brokolice posypte trochou nastrúhaného eidamu a korením. Na syrovú vrstvu naskladajte druhú vrstvu brokolice, ktorú opäť zasypte eidamom a korením. Vložte zapekaciu nádobu na chvíľu do vyhriatej rúry, aby sa syr trochu roztiekol, potom nádobu vyberte a brokolicu zalejte mliekom v ktorom rozmiešané vajíčko. Dajte späť do rúry a pečte až do doby, než sa na povrchu nevytvorí zlatistá krusta.  

 

Dobrú chuť! :)

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať