Ako na rýchlenie - pestujte rýchlejšie ! 2013-06-22

Rýchlenie rastlín je spôsob pestovania, ktorým sa skráti doba od zasiatia semien po vykvitnutie rastliny alebo po jej úrodu. Najčastejšie sa využíva pre pestovanie zeleniny mimo bežnú vegetačnú dobu (pestovanie v skleníkoch, pareniskách alebo fóliovníkoch), avšak využíva sa aj pre načasovanie kvitnutia okrasných rastlín. Medzi najčastejšie rýchlené kvety patria tulipány, narcisy, hyacinty a ďalšie záhradnicky atraktívne cibuľoviny.

Dobrým príkladom rýchlenia drevín je rezanie vetvičiek čerešne (tzv. barboriek), ktoré vo váze do Vianoc krásne vykvitnú. Rýchlenie rastlín nie je zložité, ale je k nemu potreba istá dávka trpezlivosti a starostlivosti. Princíp rýchlenia spočíva predovšetkým vo vyššej teplote, pri ktorej sa rastliny pestujú. Niektoré druhy sú okrem teploty citlivé aj na dĺžku slnečného svitu, rýchlenie takýchto rastlín je preto zložitejšie.

 

Rozkvitnuté tulipány navodia jarnú atmosféru a vyženú zimu

Najlepším spôsobom, ako navodiť jarnú atmosféru, sú rozkvitnuté kvetináče. Rýchlenie cibuľovín nie je vec zložitá, ale treba sa na ňu pripraviť s dostatočným predstihom. Pre rýchlenie sa hodí celá rada cibuľovín. Vhodné sú bledule, scily, modrice, hľuznaté krókusy, hyacinty, tulipány a narcisy.

 


Rýchlené tulipány




Cibuľky určené na rýchlenie sa vysádzajú do kvetináčov už v septembri. Pri sadbe sa umiestňujú tak, aby im vyčnievali špičky. Nutná je ľahká pôda s prídavkom piesku, rašeliny, popr. perlitu. Pre rýchlenie sú vhodné výhradne okrúhle cibuľky, väčšie a na pohľad nepoškodené. U tulipánov a narcisov s veľkosťou aspoň 3 cm, u hyacintov 5 cm. Len u týchto väčších cibuliek je predpoklad, že majú dostatočné množstvo zásobných látok a na jar vykvitnú do krásy. Cibuľky je najlepšie vysádzať v skupinách po 3 až 5, pretože takto vyzerajú počas kvitnutia najlepšie. Iba hyacinty vysádzame zvlášť.

 

Veľmi efektný spôsob je osadzovanie truhlíkov niekoľkými druhmi cibuľovín súčasne.

 

Nádoby je dobré umiestniť do pareniska alebo do skleníka (zapustené do pôdy) a tu nechať cibuľky zakoreniť. Po niekoľkých mesiacoch sa začína s premiestňovaním do priestorov s vyššou teplotou. V decembri je možné začať premiestňovať drobné cibuľoviny ako sú snežienky a scily, v januári hyacinty a modrice, vo februári tulipány a na začiatku marca narcisy.

 

Pozor na teplotu pestovania

Nádoby s rastlinami nie je dobré vystavovať ihneď izbovej teplote, rastliny sa najprv musia otužiť. Najskôr sa rastliny umiestňujú do nevykurovanej miestnosti alebo do chodby, v ktorej sa teplota pohybuje medzi 10 až 12 °C. Zhruba po dvoch týždňoch je ich možné premiestniť do priestorov s teplotou 16 až 18 °C.

K vykvitnutiu rastlín dôjde za 3 až 6 týždňov od vybratia zo skleníka. Doba závisí na druhu rastliny a tiež na konkrétnych podmienkach prostredia. U pučiacich rastlín treba dbať na dostatočnú zálievku. Po odkvitnutí umiestnime cibuľky späť do pôdy, ale aj v tomto prípade je dôležité dbať na postupné otužovanie (tj postupné znižovanie teploty). Pre rýchlenie možno cibuľky používať opakovane, nie však dva roky po sebe.



Šalát - rýchlený


 

Vlastné zelenina ľahko a rýchlo (enie)

Na rýchlenie je vhodná predovšetkým zelenina s kratším vegetačným cyklom. Najčastejšie takto pestovanou zeleninou je hlávkový šalát, ale vhodné sú aj kaleráb, paradajky, karfiol, papriky, šalátové uhorky či baklažán. Veľmi vhodnou a nenáročnou rastlinou je reďkovka. Pre rýchlenie zeleniny prednostne využívame špeciálne vyšľachtené odrody, v súčasnosti sú ľahko dostupné prakticky v každom záhradníctve. 

Ak máme k dispozícii parenisko, možno sa do zahradničení pustiť už v druhej polovici marca. Výsadba semien sa robí najlepšie do truhlíka, či inej nižšej nádoby. Kvetináče nie sú v tejto fáze príliš vhodné, horšie sa s nimi manipuluje a sú zbytočne hlboké. Substrát musí byť ľahký a vzdušný. Je možné ho vytvoriť premiešaním vyzretého, preosiateho kompostu s rašelinou, popr. perlitom. 

Zakúpiť možno aj špeciálne zmesi s označením "pre výsev". Zeminu vložíme do nádob, jemne utlačíme a zarovnáme. Semená sa potom vysádzajú buď po celej ploche alebo do riadkov. Pred výsadbou je vhodné osivo namočiť do vody, čím dôjde k jeho napučaniu a podporí sa tak klíčenie. Pred výsadbou do substrátu necháme však osivo oschnúť. 

Po umiestnení do substrátu zavlažujememe odstátou vodou, najlepšie pomocou rozprašovača, ktorý nespôsobí splavenie semien dohromady. Zavlažovanie niekoľkokrát opakujeme. Potom zľahka prikryjeme zeminou a zakryjeme krytom. Naďalej dbáme na pravidelnú zálievku. Ak osivo vyschne, s veľkou pravdepodobnosťou už nevyklíči. Ideálna teplota pre klíčenie je 18 až 25 °C. Dôležité je tiež dbať na pravidelné odstraňovanie vrchného krytu pareniska, čím sa reguluje teplota a vzdušná vlhkosť. Zamedzuje sa takto rozvoju plesní.

 

Pri rýchlenie používajte k zálievke skôr rozprašovač. Je šetrnejší.

 

Ďalšou fázou je prepichovanie

Prepichovanie rastlín do kvetináčov sa uskutočňuje v okamihu, keď majú dobre vyvinuté maternicovej lístky. Substrát je možné použiť rovnaký ako pri výseve, alebo sú k dispozícii zmesi označené názvom "k dopestovaniu výsevu". Okrem klasických kvetináčov je vhodné využiť rašelinový zakoreňovač alebo poslúžia aj tégliky od jogurtov, ktorým vytvoríme na dne dierku pre odtok prebytočnej vody. Využitie špeciálnych rašelinových zakoreňovačov je výhodné najmä z toho dôvodu, že pri následnom vysádzaní do pôdy už nedôjde k narušeniu koreňového systému rastliny a nádobka sa v pôde samovoľne rozloží. Počas prepichovania je vhodné rastlinkám mierne skrátiť korienok, čím dôjde k lepšiemu rozvoju koreňového systému.  

 

Svetlo je dôležité hlavne na začiatku

U mladých sadeničiek dbáme na dostatočný prísun svetla, nevystavujeme ich však priamemu slnku, mohlo by dôjsť k ich popáleniu. V prípade nedostatku svetla dochádza k nadmernému predlžovaniu a rastliny sú krehkejšie. Počas pestovania je dôležité udržiavať vhodnú teplotu.

Konkrétne šalát potrebuje pre rast teplotu minimálne 14 až 18 ° C vo dne a 12 až 14 ° C v noci. Niektoré druhy zeleniny sú však na teplotu chúlostivejšie (šalátové uhorky, paradajky). Tieto druhy potrebujú teplotu cez deň minimálne 20 ° C a v noci najmenej 12 ° C. S teplotou v parenisku alebo v skleníku nie je dobré to preháňať - teploty nad 30 ° C brzdia intenzitu fotosyntézy a tým dochádza k zastaveniu rastu rastliny. Dobré nie je ani prílišné kolísanie teplôt medzi dňom a nocou, aj to brzdí rast rastlín.

 

Aké rastliny najčastejšie rýchlime?

  • koreňovú zeleninu
  • papriky
  • šalát
  • ruže, gladioly, ľalie

 

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať