Čerstvá pažítka v kvetináči 2013-06-22

Pažítka pobrežná (lat. Allium schoenoprasum) je rastlinou z čeľade amarylkovitých (lat. Amaryllidaceae). Ako už samotný latinský názov pažítky "Allium" napovedá, je blízkou príbuznou cesnaku aj cibule. Pažítka je známa tiež pod ľudovým názvom šnytlík. Pažítka je veľmi odolná rastlina, ktorá vo voľnej prírode rastie v Európe, v Ázii, Severnej Amerike, na Sibíri aj na Kamčatke. Na pažítku možno naraziť aj na území Česka. Prirodzenými lokalitami výskytu pažítky u nás sú vysokohorské pramenisko v Krkonošiach a v Hrubom Jeseníku. Pažítka rastie aj v nížinách, pozdĺž riek Labe, Vltavy, Berounky aj Sázavy. Za pažítkou dnes už nemusíte nikam chodiť, bez problémov si ju vypestujete doma v kvetináči. Nie je to vôbec zložité.

 

 


Pažítka na záhradke


Pažítku je možné pestovať v črepníku aj na záhradke

 

Stačí kvetináč so zeminou a balíček semienok ... Ale akých?

Čo treba pažítka pravá - jemná odrody Pražská? Táto odroda pažítky je vysoko výnosná, vhodná aj na rýchlenie. Jednotlivé listy trubičkovitého tvaru sú dlhšie a silnejšie, sýto zelenej farby. Pražskej pažítke sa najlepšie darí vo vyhrievaných, ľahších pôdach s dostatočným množstvom živín. 

Lahodná je aj pažítka odrody Bohemia, ktorá je vhodná na rýchlenie, poľné pestovanie aj vhodné na pestovanie v nádobách. Listy sú stredne dlhé s väčším priemerom. Pažítku odrody Bohemia možno bez problémov zberať niekoľkokrát do roka. Na záhone nemá problém s prečkaním zimy, znesie aj silné mrazy. Ani pestovanie v nádobe v interiéri pažítke nevadí. Vyžaduje však svetlé, slnečné stanovisko s dostatočným prísunom vzduchu. 

Pažítka cesnaková (lat. Allium tuberosum) svojou chuťou naozaj pripomína cesnak. Keďže sa táto odroda pažítky najčastejšie pestuje v juhovýchodnej Ázii, je známa tiež ako pažítka čínska. Vďaka svojej aromatickej chuti pripomínajúcej cesnak sa táto pažítka pridáva do omáčok všetkých druhov. Pažítka cesnaková dorastá do výšky cca 25 - 30 cm. Darí sa jej v humóznej zemine s dostatkom živín na slnečnom alebo polotienistom stanovisku.

 


Pažítka cesnaková


 Pažítka cesnaková svojou chuťou pripomína cesnak

 

Pestovanie pažítky v kvetináči doma!

Pestovanie pažítky nie je vôbec zložité, preto ju na okne pripravenú na okamžitému použitiu môžete mať aj vy. Pestovanie byliniek v kvetináči sa líši od pestovania na záhradke, pretože v interiéri rastú bylinky v úplne iných podmienkach. Na okenný parapet dopadá oveľa menej slnečných lúčov než na záhradku. Bylinky pestované v kvetináči si musia vystačiť s veľmi obmedzeným množstvom zeminy. Starostlivosť o všetky bylinky aj v interiéri, pažítku nevynímajúc preto vyžaduje zvýšenú starostlivosť a dodržanie základných pravidiel. 

Pažítku pestovanú v kvetináči je nutné častejšie zalievať, pretože substrát v malom kvetináči veľmi rýchlo vysychá. Zároveň je potrebné strážiť, aby nedošlo k preliatiu rastlín.

 

Tip: Pažítku v kvetináči zalievajte častejšie malými dávkami vody.

 

Pažítka je rastlinou, ktorá na záhradke miluje slnečné alebo polotienisté stanovisko, preto aj v interiéri potrebuje pre zdravý rast dostatok svetla. Najvhodnejšie je pestovať pažítku priamo na okennom parapete na slnečnej strane budovy. Na okne orientovanom na sever sa bylinkám moc dariť nebude. Nedostatok svetla vedie k tomu, že bylinky sa vyťahujú, sú slabé a nažltlé. 

Pažítka pestovaná v bytoch si časom zvykne na špecifické podmienky. Aklimatizáciu jej však veľmi sťažujú neustále zmeny, s ktorými sa musí vyrovnávať. Nepremiestňujte pažítku v kvetináči príliš často na iné stanovisko. Pažítke neprospievajú ani zmeny teplôt spôsobené náhlym otvorením okna či prievanom.

 

Tip: Doprajte pažítke pokojnú aklimatizáciu na vnútorné prostredie.

 

Výsev pažítky do kvetináča

Pažítka sa pestuje v kvetináči naplnenom zeminou s vysokým obsahom živín. Pôda by mala byť skôr ľahšia, kyprá. Najlepšie podmienky pre výsev pažítky sú v jarných mesiacoch (marec až apríl). Pri pestovaní v interiéri sa však môže vysievať takmer po celý rok. Semená pažítky sa vysievajú po viac kusoch do jednej vyhĺbenej jamky. Do kvetináča vysejte pažítku v niekoľkých "hniezdach". Po výseve substrát zalejte a postavte ho na svetlé stanovisko. Po niekoľkých dňoch začnú klíčiť prvé semienka. Substrát udržujte neustále mierne vlhký, aby mladé rastlinky nevyschli. Pažítka veľmi skoro zosilnie a bude možné vykonať prvý postupný zber. Po zastrihnutí nechajte pažítku znovu vyrásť. Tento postup je možné opakovať mnohokrát po sebe. Pažítka je vytrvalou rastlinou, ale po nejakej dobe začne viditeľne slabnúť a strácať svoju arómu. Riešením je výsev novej pažítky.

 

Pažítka v kvetináči

Pažítka pestovaná v kvetináči potrebuje častejšiu zálievku a dostatok vody.

 

Tip: Pažítku strihajte nožnicami, aby sa nepokrčili jednotlivé stonky.

 

 

 

 

 

 

Vitamíny ukryté v pažítke

Pažítka obsahuje veľké množstvo vitamínu C a B2. Pre ľudský organizmus je dôležitý tiež vápnik a draslík obsiahnutý v pažítke. Cibuľová aróma pažítky povzbudzuje chuť k jedlu a zlepšuje trávenie. Ľuďom dodržujúcim diétu ju môže veľmi spríjemniť, pretože pokrmy ochutí aj bez prídavku soli a ďalšieho korenia. Pažítka sa najčastejšie konzumuje v surovom stave, tepelnou úpravou by stratila veľké množstvo cenných látok. Pažítkou možno posypať chleba s maslom, dajú sa s ňou ozdobiť polievky, omáčky aj ďalšie jedlá. Vo vaječných jedlách je často náhradou za cibuľu.

 

Tip: Tepelná úprava pažítky by mala byť čo najkratšia.


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať