Pikantná žerucha k celoročnému pestovaniu 2013-06-28

Žerucha záhradná (lat. Lepidum) je rastlinou z čeľade kapustovité (lat. Brassicaceae). Bežne sa pestuje žerucha siata (lat. Lepidum sativum) a žerucha záhradná (lat. Lepidum sativum var. Capitata). Žerucha pochádza z Blízkeho východu, konkrétne z Iraku. Zmienky o ich priaznivých účinkoch na zdravie pochádzajú ešte z čias pred naším letopočtom. Od tej doby sa stále tešia veľkej obľube a pre svoje nenáročné pestovanie sa hojne rozšírila. Bez problémov si ju môžete vypestovať aj vy, máte na výber z niekoľkých odrôd. Druhy žeruchy: žerucha záhradná, žerucha dánska a žerucha siata.

 

V nasledujúcom článku si prečítate, ktorá odroda žeruchy je najčastejšie pestovanou, kedy je pestovanie žeruchy najprínosnejšie, ako pestovať žeruchu v kvetináči aj na miske s vatou. Zistíte, že žerucha je významným zdrojom vitamínov a minerálov. Prekvapením možno bude fakt, že naklíčené semená obsahujú až o 500% viac vitamínov a ďalších priaznivých látok ako samotné rastliny.

 

žerucha dánskaŽerucha Dánska - najčastejšie pestovaná odroda

Najčastejšie pestovanou odrodou žeruchy je žerucha záhradná. Túto odrodu žeruchy je možné pestovať celoročne v kvetináčoch so substrátom aj v miskách s buničitou vatou. K výsevu na záhon nie je príliš vhodná, pretože sa zberá už vo veľkosti cca 4 - 6 cm. V skutočnosti však žerucha môže dorásť až do výšky 20 - 60 cm. Kvety, ktorých sa bežný pestovateľ nedočká, sú usporiadané v strapcoch a majú bielu alebo červenkastú farbu. Plodom žeruchy je šešula.

 

Logo

Bežný pestovateľ žeruchu nikdy neuvidí kvitnúť,pretože ju zožne oveľa skôr ...

 

 

 

 

 

Najprínosnejšie je pestovať žeruchu v zime a skoro na jar

Aj keď sa žerucha môže bez problémov pestovať počas celého roka, najvyšší úžitok má pre pestovateľov v zime a skoro na jar, keď ešte nerastú ostatné druhy ovocia a zeleniny. Jemne pikantná chuť žeruchy pripomínajúca reďkovku bude cenným obohatením jedálnička v tejto dobe. Žerucha sa väčšinou konzumuje v čerstvom stave, pridáva sa do rôznych nátierok, ochucujú sa s ňou šaláty a nadrobno posekanú ju možno nasypať na chleba s maslom. Žeruchu možno pridať aj do polievok, tepelnou úpravou však stráca veľké množstvo vitamínov.

 

Logo

Žerucha je najlepšia v čerstvom stave, tepelnou úpravou stráca vitamíny.

 

 

Pestovanie žeruchy

Pestovanie žeruchy je úplne jednoduché a zvládne ho úplne každý, dokonca aj ten, ktorý nemá vlastnú záhradku. Žerucha sa najčastejšie pestuje v kvetináčoch či kvetináčoch s hlinou, alternatívou je miska s buničitou vatou či s papierovými vreckovkami. Ideálne pre pestovanie je aj miniset pre rastlinné klíčky, do ktorého stačí len vysypať priložené semienka a zaliať. Výhodou pestovania na vate a v minisete je to, že sa malé rastlinky nedostávajú do kontaktu so zeminou a nezašpinia sa od nej. Semienka sa husto rozprestrú na povrch substrátu alebo vaty a dostatočne sa zalejú. Pozor, na vate nesmú semienka plávať. Semienka začnú veľmi skoro klíčiť a rásť. Počas tejto doby nesmie substrát ani vata nikdy úplne vyschnúť. Pre lepšie udržanie vlhkosti výsevné zariadenie prikryte potravinovou fóliou alebo mikroténovým sáčkom. Žerucha záhradná sa musí zalievať každý deň. Preschnutá žerucha by prestala rásť a navyše by zhorkla. Pri dobrej starostlivosti je možné žeruchu začať zberať už cca za týždeň. Minimálna výška pre zber je okolo 4 cm. Väčšie rastlinky (cca do 10 cm) je možné odstrihnúť vyššie a umožniť im tak znovu dorásť. Z jednej rastlinky tak môžete lahodnú žeruchu zožať aj 3x. Pre svoj rast potrebuje žerucha dostatočne svetlé stanovisko a teplotu okolo 20 ° C.

 

žerucha

Pre predĺženie úrody vysievajte žeruchu v cca týždňových intervaloch.

 

Semená žeruchy na klíčenie

Semená žeruchy záhradnej sú vhodné aj k naklíčeniu. Naklíčené semienka sú vhodné do šalátov, nátierok aj na chleba, rovnako ako vypestovaná žerucha. Obsahujú veľa vitamínov a minerálnych látok, ktoré je možné získať už za 2 - 3 dni. Semená pestované pre klíčky nepotrebujú k svojmu vývoju veľa svetla. Naklíčené semená žeruchy obsahujú dokonca o 500% viac vitamínov ako vyrastené rastliny.

 

Semienka žeruchy

Pre klíčenie používajte vždy chemicky neošetrené semená v bio kvalite.

 

Priaznivé účinky žeruchy

Žerucha obsahuje veľa látok priaznivých pre ľudský organizmus. Žerucha je zdrojom vitamínu C, B1 aj beta karoténu. Tieto vitamíny sú dôležité pre podporu imunity a pomáhajú telu zbavovať sa toxínov. Z minerálnych látok obsahuje žerucha najmä draslík, železo, horčík a vápnik. Látky obsiahnuté v žeruche sú prospešné pre obličky a močové cesty. Jej konzumácia sa teda odporúča osobám trpiacim častými zápalmi močového mechúra a obličiek. Žerucha podporuje aj produkciu tráviacich štiav, ktoré povzbudzujú činnosť žlčníka a pečene. Ak teda pridáte žeruchu do tučnejších a horšie stráviteľných jedál, uľahčíte si trávenie a vyhnete sa pocitu ťažkosti po jedle. Priaznivé účinky žeruchy sa využívajú aj pri liečbe prechladnutia, kašľa a chorôb dýchacích ciest.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať