Čajom z mäty proti bolestiam hlavy 2012-10-13

 

Mäta pieporná (lat. Mentha piperita) a mäta roľná (lat. Mentha arvensis) sú najznámejšie zástupkyne druhu mäty, ktorých je v súčasnosti známych okolo 600 druhov. Mäta, fefermica, vetrová zelina alebo promincľa ako mäte ľudia hovoria, sa pôvodne vyskytovala v južnej Európe v oblasti Stredomoria. Momentálne ju nájdeme divo rásť vo všetkých oblastiach mierneho pásma. Rastie v zamokrených vlhkých pôdach, v okolí potokov, v plytkých vodách  a na okrajoch ciest.

 

Mäta víta hostí

 

V gréckej mytológii nájdeme zmienku o mäte v báji o Hádesovi, ktorý premenil svoju milenku nymfu na voňavú rastlinku, aby ju tak zachránil pred svojou ženou. Starogrécke ženy si natierali masťou z mäty stuhnuté kosti a kĺby. Rimania ju volali aj zelinkou svätej Márie a používali ju na dochutenie vína a omáčok. Rímsky básnik Ovídius považoval mätu za symbol pohostinnosti, lebo pred stolovaním najprv dvaja dedinčania Baucius a Philemon drhli mätou stoly. Mäta zmiešaná s medom osviežovala dych Rimanov a tlmila zápach po alkohole. Židia sypali mätu na dlážku v synagógach. V roku 1597 Gerard napísal: „Mätu rozsýpali na miestach odpočinku a pokoja, pri hodovaní a slávnostiach.“ V minulosti nosili Japonci voňavé prívesky práve z mäty. V Európe ale i v Indii sa používala mäta na čistenie vzduchu v chrámoch a obydliach. Na Blízkom východe sa dodnes pripravuje zelený čaj s prídavkom mäty na privítanie hostí, podobne ako to bolo v starovekom Grécku.

 

Ako pestovať mätu

 

Mäta patrí do čeľade Hluchavkovité (lat. Lamiaceae). Je to trváca mrazuvzdorná bylina, ktorá dorastá do výšky 30cm až 1m. Na Slovensku je to najznámejšia divo rastúca bylina. Mätu môžeme pestovať v exteriéri aj v interiéri. Rastlinka mäty sa veľmi rýchlo rozrastá, preto je vhodné jej pestovanie v nádobách. Má tmavozelenú ochlpenú stonku, na ktorej vyrastajú tmavozelené listy. Mätové listy majú na zadnej strane žliazky, ktoré vylučujú éterický olej. Ich trením medzi prstami získame mentolovú vôňu, ktorá je korenistá a chladivá zároveň. Podzemná časť rastliny mäty tvorí niekoľko bielych podzemkov, ktorých dĺžka je 5-30cm. Mätu pestujeme na teplých, vlhkých stanovištiach, prevažne v polotieni. Má rada vlhké, dobre priepustné pôdy bohaté na živiny.

Jedine mätu sivú vysievame zo semien. Malé rastlinky vysádzame na záhon do sponu 30 cm. Mäta kvitne fialovými kvietkami, ktoré sú zoskupené v praslenoch a vytvárajú klasy. Plody mäty sú tvrdky.Zbierame listy vňať mäty pred kvitnutím rastlinky v období júla – septembra za suchého počasia, najvhodnejšie je to v čase skoro poobede, keď obsahuje rastlinka najviac silice. Zber je vhodné vykonávať viackrát do roka, keď dorastie do výšky 25-30cm. Mätu kosíme kosákom. Pozbierané lístky mäty sušíme v tenkých vrstvách, pri teplote do 35°C tak, aby nám nezhnedli. Vysušenú mätovú zmes uskladňujeme v papierových alebo látkových vreckách,spotrebujte ich do 2-3 mesiacov od zberu.



Mäta lieči

 

Listy mäty obsahujú 1-3% silice s obsahom 50% mentolu, 4-11% esteru mentolu, 7-25% mentónu, mentonónpiperitón, cyneol a ďalšie. Kombinujeme ju s ďalším i bylinkami ako sú šalvia, yzop a saturejka.

 

Mäta má spazmolytické a antiseptické účinky. Používa sa na liečbu zápalov slizníc ústnej dutiny, na tlmenie zápalov horných dýchacích ciest, pri kožných infekciách, pri ťažkostiach spojených s trávením a meteorizmom. Na žlčník pôsobí žlčotvorne a utišuje bolesti. Uvoľňuje kŕče žalúdka, zastavuje zvracanie a zmierňuje koliky. Mentol vyvoláva reflektívne rozširovanie koronárnych ciev pri stenokardii. Mentol sa pridáva do liečivých mastí, ktorými sa zmierňuje pocit bolesti a prejavy kožných ochorení ako sú svrbenie, pálenie a pod. V ľudovom liečiteľstve sa mäta užíva pri závratoch, nespavosti a epilepsii. Najčastejšie z nej pripravujeme čaj.

 

Mätový čaj pripravíme tak, že 3 lyžičky mäty piepornej zalejeme 150ml horúcej vody. Zmes necháme lúhovať 10minút a potom scedíme. Pijeme ho niekoľkokrát denne, vždy ho pripravujeme čerstvý.

 

Vo fytoterapii sa pripravuje zápar z mäty, ktorý pripravíme tak, že 2čajové lyžičky byliny zalejeme 200ml vriacej vody a necháme lúhovať 20minút. Potom scedíme.

 

Mäta sa uplatní aj v kuchyni

 

Mätu pridávame do omáčok, octu, pripravujeme z nej sirup a pridávame ju aj do čokolády.Zdobíme ňou šaláty, zemiaky, nápoje a punče. Mäta je súčasťou populárneho miešaného nápoja mojito (mochito).



od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať