Diétny a nenáročný zeler 2013-06-29

Zeler (lat. Apium graveolens) patrí medzi koreňovú zeleninu. Kto si dokáže predstaviť zeleninovú polievku bez zeleru? Ľudstvo ho pestuje a využíva už od staroveku, pôvodne pochádza z Ázie. 

Pestujeme ho z predpestovaných sadeníc. Využívame vňať aj buľvy zeleru. Vňať, rovnako ako semená zeleru, sú súčasťou stredomorskej, balkánskej a anglickej kuchyne. Zeler je jednou zo zložiek grilovacích zmesí a zmesí určených na pečenie.

 

 

 

 

Zeler z bahenných močiarov

Už odpradávna ľudia poznali a používali zeler, hlavne jeho odrodu zeler bahenný (lat. Apium graveolens L. var. Silvestris), ktorý divoko rástol v bahnitých pôdach obsahujúcich soli v oblasti Stredomoria. Ako korenie zeler používali už starí Egypťania aj Rimania. Staroveké národy ho využívali aj ako prírodné afrodiziakum a jeho listy dopĺňali do smútočných kytíc. Zeler spomína aj Homér vo svojom diele Oddysea, kde víťaza ovenčovali práve týmto druhom zeleniny.

Do našich zemepisných šírok prišiel v ranom stredoveku pravdepodobne z Talianska. Prvú zmienku o pestovaní zeleru a používaní jeho koreňov u nás pochádza zo 16.storočia. Na území Česka sa zeler začal pestovať až v 19. storočí. 

 

Vo svojom herbári ho spomína mestský lekár Lonicerus z Frankfurtu nad Mohanom v roku 1564, kde zeler odporúča "na zaháňanie melanchólie, proti bolestiam pečene a sleziny a taktiež k získaniu zdravej farby pokožky."

 

zeler

U zeleru môžeme využiť ako buľvu, tak listy. Zeler je neoddeliteľnou súčasťou zeleninovej polievky a listy sú výborným dochucovadlom.

 

Ako vypestovať zdravý zeler

Zeler je dvojročnou zeleninou, ktorá je veľmi citlivá na chlad. Vysádzame ho preto na záhon až od polovice mája. Jeho skoršia výsadba by mohla spôsobiť vybiehanie kvetu. Za normálnych okolností vykvitne až druhý rok od výsadby. 

Pestujeme ho z priesad, ktoré si predpestujeme v pareniskách. Semená zeleru vysievame koncom februára alebo v priebehu marca. Vypestovanie vhodnej sadenice trvá 75-90 dní. Záhon pravidelne odburiňujeme, primerane zalievame a pravidelne vetráme. Sadenice zeleru s 2-3 pravými lístkami vysádzame na záhon do sponu 25x30cm a to tak, že sa srdiečko nesmie zasypať, teda koreňový kŕčok musí trochu vyčnievať. Umiestňujeme ho do hlinitých alebo hlinito-piesčitých pôd s dostatkom humusu a vlhkosti. Zeler je náročný na minerálny obsah pôdy - musí mať dostatok dusíka, fosforu a draslíka. Preto je vhodné miesto pred výsadbou zeleru dobre prehnojiť kvalitným kompostom alebo NPK hnojivom.

Rastlinka zeleru má rada tienisté záhony, nie suché a slnečné miesta. Zeler je koreňovou zeleninou s dlhým vegetačným obdobím 180 -250 dní. Z chorôb zeler postihuje hubovité ochorenie septoriáza. Sú pre ňu charakteristické žlté až žltohnedé škvrny.

 

Druhy zeleru a ich pestovanie

 

zelerZeler buľvový

Zeler buľvový (lat. Apium graveolens L. var. Rapaceum) patrí medzi dvojročné zeleniny z čeľade zelerové (lat. Apiaceae). V našich podmienkach Pestujeme zeler ako jednoročnú zeleninu. 

Pestujeme ho zo semien, ktoré je vhodné si vopred predpestovať v parenisku. Klíčenie semien trvá 2-3 týždne, vypestovanie sadeníc trvá približne 75-90 dní. Malé sadenice zeleru s 2-3 pravými lístkami umiestňujeme na záhon v priebehu mája do sponu 20x25cm. Pri pestovaní zeleru dbáme na hĺbku výsadby, do pôdy ho umiestňujeme po koreňový kŕčok, nie však hlbšie ako rástol v parenisku. Koreň bulvového zeleru zbierame v priebehu októbra počas suchého počasia. Vňať zeleru orežeme, jeho buľvu očistíme od zeminy, skrátime korenené a uskladníme na hromadu, aby bol zeler chránený pred namrzáním. Takto môžeme korene uskladniť približne 2 - 3 mesiace. Zeler je vhodné uskladniť vo vlhkom prostredí (pri vlhkosti 90 -95%) a pri teplote 0 až + 2 stupňov.

 

 

 

zeler stopkový nie je u nás až tak rozšírenýZeler stopkový

Zeler stopkový (lat. Apium graveolens L. var. Dulce) sa prevažne pestuje v západnej Európe a v Amerike. Má rovnaký pôvod ako zeler. Zeler stopkový má rád teplejšie polohy, nie príliš suché. Sadíme ho do viacerých hlinito-piesčitých pôd, ktorá je výživná a dobre premokrená. 

Semená zeleru sadíme v marci, priamo na záhon ho vysádzame v máji alebo sejeme v polovici apríla a vysádzame začiatkom júna. Rastliny zeleru sadíme na záhon do sponu 50x30cm, na malých plochách môžeme zeler sadiť do sponu 25x25 cm. Počas vegetačného obdobia stopkový zeler kypríme, pravidelne zavlažujeme a prípadne prihnojujeme. Na konci augusta jeho listy zaväzujeme ľahko v dolnej časti rastliny, v hornej časti pevne. Následne počas 10 denného intervalu ho dvakrát ohŕňame. Zhruba o mesiac až 5 týždňov stopkový zeler zbierame odrezaním celej rastliny, prípadne aj s časťou koreňa. Z prvého výsevu vykonávame zber v septembri, u druhého výsevu v októbri až novembri. Potom ich ukladáme ľahko do debien.

 

zeler listovýZeler listový

Zeler listový (lat. Apium graveolens L. var. Secalinum) je zo všetkých foriem zeleru najmenej rozšírený. Najviac je rozšírené jeho pestovanie v Holandsku a Francúzsku, hoci má rovnaké pestovateľské nároky ako zeler. 

Zeler listový vysádzame koncom marca do sponu 40x30cm. Pre jeho rast a vývoj je dôležitý dostatok vlahy a živín v pôde. Listy zeleru listového môžu v priaznivých podmienkach narásť až do výšky 60cm. Jeho buľva býva malá a husto porastená bočnými koreňmi. Neskoro na jeseň sa rastlinky vyryjú. Vňať zeleru listového zrezávame 2-3 cm nad srdiečkami, ktoré však netreba poškodiť. Pri jeho pestovaní z 1 m2 získame 4-5 kg vňate, ktorú môžeme vysušiť a neskôr využiť ako korenie do polievky. Buľvy lístkového zeleru po zbere naložíme do debien do pivnice.

Vňať lístkového zeleru obsahuje Apiol, čo je aromatická silica, vitamín B, karotén a z minerálnych látok fosfor a vápnik.

 

 

 

 

Čo prináša zeler do našej kuchyne?

Buľva zeleru obsahuje 85% vody, 1% bielkovín, 10% sacharidov a 1,5% vlákniny. Je pre neho charakteristický vysoký obsah vitamínov radu B - hlavne vitamín B1, B2, ďalej vitamín PP a vitamín C. Z minerálnych látok obsahuje sodík, draslík, horčík, vápnik a kyselinu fosforečnú. Skúste si urobiť zelerový šalát a uvidíte, ako vás milo prekvapí jeho chuť alebo napríklad vyprážaný zeler, tiež nie je na zahodenie.

 

Logo

Zeler je súčasťou redukčných diét, pretože 100g zeleru obsahuje iba 19 Kcal.

 

Zeler má močopudné a detoxikačné účinky. Je prírodným diuretikom, ktoré podporuje tvorbu moču, vďaka čomu očisťuje aj pohybový aparát, v ktorom rozpúšťa usadeniny. Preto je zeler vhodný na pravidelné užívanie pre ľudí trpiacich reumatizmom alebo artritídou.

Zeler zároveň posilňuje chuť k jedlu aj stimuláciu tvorby žlče, zlepšuje funkciu žalúdka, znižuje hladinu cukru v krvi aj krvný tlak. Vďaka vysokému obsahu vitamínov radu B blahodárne pôsobí na vlasy, nechty aj na kožu. Treba však dávať pozor na to, aby náš jedálniček nebol jednostranný, pretože veľká konzumácia zeleru môže rozvrátiť vnútornú rovnováhu v tele. V ľudovom liečiteľstve sa používa zeler na zvýšenie mužskej potencie.  

 

Čerstvý zeler používame na prípravu šalátov, omáčok, majonéz a štiav. Varený zeler je súčasťou polievok alebo ho môžeme opiecť. Za najzdravší sa považuje v surovej forme.

 

zeler

 

 

Zelerový olej nás osvieži a zbaví únavy

Zelerové semienka môžeme využiť aj na prípravu zelerového oleja, ktorý je určený najmä k aromaterapii. Charakteristická zelerová vôňa slúžila pôvodne rastline ako ochrana pred plesňami a baktériami. Vôňa zelerového oleja vás zbaví únavy, podporí koncentráciu organizmu, čím zabráni únave. Zelerový olej je vhodné aj konzumovať, 3x denne 1-2 kvapky prípadne do pečiva alebo do chleba.

 

Niečo pod zub zo zeleru

 

Zelerové tyčinky

Pre prípravu celerových tyčiniek potrebujeme:

    • 100g zeleru
    • 150g polohrubej múky
    • 150g margarínu
    • 150g syru eidam
    • 150g strúhanky
    • 1 vajce
    • soľ


Postup:

Zeler a eidamský syr si nastrúhame na jemné kúsky. Do zmesi pridáme múku, margarín, strúhanku, soľ a vypracujeme cesto. Potom cesto vyvaľkáme na tenko, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom. Z cesta vyrežeme tyčinky a v rúre upečieme dozlatista. Podávame vychladené .. :)

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať