Provensálske korenie 2013-07-01

Provensálske korenie je zdravým dochucovadlom slaných pokrmov ako sú ryby, rôzne druhy mäsa, dusená zelenina a šaláty. Jeho chuť najviac vynikne v kombinácii s olivovým olejom. 

Meno tohto korenia pochádza z Francúzska, z oblasti Provance. Pripravuje sa v mnohých variantách, základom však väčšinou zostáva majoránka, bazalka, tymian, rozmarín a levanduľa. Často je pridávaný aj pamajorán (oregano), saturejka, ligurček, trebuľka, šalvia alebo estragón. Jeho chuť môže ešte viac ozvláštniť pridanie feniklu alebo dokonca mäty. 

Poďme sa teda pozrieť na niekoľko osvedčených receptúr provensálskeho korenia ...

 

Ako vyrobiť provensálske korenie

Výroba tohto korenia nie je vôbec náročná. Stačia nasušené a rozdrvené bylinky, ktoré zmiešame v správnom pomere. Najlepšie je, keď môžete použiť vlastnoručne vypestované bylinky, ktorých máte istotu "bio" kvality. LevanduľaTaktiež bývajú podstatne viac aromatickejšie ako kupované zmesi, ktoré ležia na pultoch obchodov už nejakú dobu. 

Provensálske korenie z vlastnoručne vypestovaných byliniek je aj veľmi milý darček pre každú ženu. V plátenom vrecúšku s popisom a vetvičkou byliniek urobí skvelý dojem.

 

Logo

Ak nemáte záhradu, je možné bylinky pestovať aj v kvetináčoch za oknami. Sú nenáročné na vlahu a živiny, vyzerajú veľmi pekne a navyše krásne prevoňajú vzduch v miestnosti.

 

Klasická zmes, ktorá sa najčastejšie predáva v obchodoch, sa skladá z tymiánu, majoránky alebo pamajoránu, saturejky, rozmarínu a levanule. Všetky prísady musia byť rozdrvené na približne rovnakú hrúbku.

 

Budeme potrebovať:


  • 4 lyžice tymiánu
  • 3 lyžice majoránky alebo pamajoránu
  • 1 lyžicu rozmarínu
  • 1 lyžicu saturejky
  • 0,5 - 1 lyžicu levanduľe (podľa chuti, možno ju vynechať)

 

Všetky ingrediencie dokonale premiesime a je hotovo. Korenie je najlepšie skladovať v tme, v utesnených sklenených nádobách, aby nevyprchala aróma.   

 

Ak máte radi nové chute a experimenty, odporúčame vyskúšať aj iné varianty zloženia provensálskeho korenia.

 

FenykelFeniklové provensálske korenie:


  • 3 lyžice majoránky
  • 3 lyžice tymiánu
  • 3 lyžice saturejky
  • 1 lyžica rozmarínu
  • 1 lyžica bazalky
  • 1/2 lyžice šalvie
  • 1/2 lyžice fenikla (semená)


 

 

 

 

Fenikel má veľmi výraznú chuť, preto s korením zaobchádzajte opatrnejšie. Veľmi dobre sa hodí do rybích polievok a duseného mäsa.

 

Variácie s pomarančovou kôrou:

 

  • 1 lyžica bazalky
  • 1 lyžica majoránky
  • 1 lyžica saturejky
  • 1 lyžica tymiánu
  • 2 lyžičky pomarančovej kôry
  • 1 lyžička vavrínu (bobkový list)
  • 1 lyžička feniklu
  • 2 lyžičky levandule
  • štipka bieleho korenia 

 

Pomarančová kôra a korenie dodávajú zmesi exotickejšiu chuť.

 

Provensálske korenie s trebuľkou a mätou:  


  • 4 lyžice tymiánu
  • 3 lyžice majoránky
  • 3 lyžice saturejky
  • 1 lyžica estragónu
  • 1 lyžica bazalky
  • 1 lyžica feniklu (pre zjemnenie chuti môžete aj vynechať)
  • 1 lyžica trebuľky
  • 1 lyžica mäty
  • 1 lyžica levanduľe

 

 Toto korenie sa skvele hodí napríklad na ochutenie kurčaťa.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať