Ako pestovať šampiňóny na balkóne 2013-07-03

Šampiňón je huba, ktorá patrí do čeľade pečiarkovité. Skladá sa z hlúbiku a klobúku, ktorý má zospodu lupene. V priemere je vysoký 4 - 12 cm. Šampiňón má bielu alebo ružovkastú farbu. Príjemne vonia a má zaujímavú chuť. Vyskytuje sa v miernom pásme, predovšetkým na lúkach, v priekopách alebo kompostoch. Je to jedlá huba, ktorá má široké využitie v kuchyni.

 

 

 

 

Pestovanie šampiňónov krok po kroku


1.) Nákup pestovateľskej sady: Túto sadu je možné kúpiť v špecializovanom záhradníctve alebo na našom e-shope. Súprava má dve varianty buď biele šampiňóny alebo hnedé. Balenie by sa malo skladovať v chlade, kde je teplota okolo 10 stupňov. Pestovateľská sada obsahuje: substrát (fermentovaný a osadený hnoj) a kryciu zeminu. 

2.) Keď sme priniesli sadu domov: orežeme igelit na kocke tak, aby nám po obvode ostal okraj 3cm. Potom nakypríme substrát napr. vidličkou do hĺbky asi 2cm. Po nakyprení zakryjeme kocku krycou zeminou. Kocku uskladňujeme asi týždeň v teplote okolo 25 stupňov. 

3.) Medzičas: Na povrchu sa objavuje biela pleseň. Je nutné prehrabať celú zeminu. Vôbec by nevadilo, keby sa časť substrátu dostala do zeminy. Zeminu potom upravíme a urovnáme. Opäť skladujeme pri teplote 25 stupňov. 

4.) Nastane teplotná zmena: Asi po piatich dňoch od prohrabání zeminy dáme substrát do chladnejšej miestnosti, kde sa pohybuje teplota okolo 15 stupňov. Po týždni sa objavia prvé drobné hubky. Necháme ich ešte trošku povyrásť a potom ich začneme zalievať. Mala by sa dodržiavať zálievka, odpad vody, ale aj vetranie. 

5.) Úroda: Zrelé šampiňóny neodrezávame, iba vykrucujeme. Šampiňóny zberáme vo vlnách. Prvá a druhá vlna býva najsilnejšia. Po každom zbere polievame zeminu vo veľkom množstve, aby nám nevyschla. 

6.) Koniec plodenia: Je možné substrát vysypať na záhradku a čakať, či náhodou nevyrastú šampiňóny aj na záhrade, ale je to len pokus, nie je to pravidlom. Ak nemáte záhradu, tak môžete do substrátu zasadiť napr. paradajky, uhorky alebo papriky.

 

Logo

Dôležité je vetrať a strážiť substrát pred nežiaducimi škodcami!

 

šampiňóny

 

 

Recept na zapečené šampiňóny plnené nivou

 

Potrebujeme: šampiňóny, nivu a anglickú slaninu 

Postup: Šampiňóny opláchneme a odstránime nožičky. Dovnútra klobúčika nakvapkáme olivový olej a naplníme nivou. Potom šampiňóny obalíme do slaninky a dáme na plech. Pečieme asi 30 minút na 200 ° C. 

 

Dobrú chuť :-)

Zapekané šampiňóny

 

 

Logo

Šampiňóny sú vhodné pri redukčných diétach, pretože sú chudobné na energiu;-)

 


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať