Zelenina do jedálneho lístka diabetika 2013-07-04

Že je zelenina zdravá, to vie snáď každý. Obzvlášť nepostrádateľná je však pre diabetikov. V jedálničku diabetika pripadá na deň 300 - 400 gramov zeleniny. Na rozdiel od väčšiny ostatných potravín sa v konzumácii zeleniny diabetik väčšinou nemusí nijako obmedzovať, množstvo sacharidov je tu totiž naozaj minimálne. Vďaka vláknine však aj menšie množstvo zeleniny zaženie hlad.     

 

V zelenine je obsiahnutých veľa vitamínov a minerálov, veľa vlákniny, ktorá navyše blokuje vstrebávanie sacharidov a v neposlednom rade tiež antioxidanty. Niektoré druhy zeleniny, hlavne listová zelenina, mrkva, cibuľa a cesnak, pomáhajú množstvo cukrov v krvi znižovať. Naopak výnimkou sú strukoviny a kukurica, ktoré majú vyšší obsah sacharidov, a preto by nemali byť konzumované bez zváženia bezpečnej dávky.

 

Logo

Zelenina by mala byť pokiaľ možno čerstvá, ak je nutná tepelná úprava, potom čo najkratšia.

 

Prehľad zeleniny podľa obsahu sacharidov

 

10 g sacharidov je obsiahnutých v:


400 gramoch hlávkového šalátu alebo uhoriek

350 gramoch húb

300 gramoch reďkoviek, špenátu, konzervovaných zelených fazuliek, špargle

250 gramoch karfiolu, paprík, paradajok alebo kyslej kapusty

200 gramoch hlávkovej kapusty alebo kalerábu

180 gramoch čerstvých alebo mrazených zelených fazuliek

150 gramoch kelu

130 gramoch zeleru

120 gramoch mrkvy, červenej repy alebo póru

70 gramoch hrášku

 

jedálniček pre diabetikov

Najviac vlákniny je pritom obsiahnutej v strukovinách. Z hľadiska energetickej hodnoty sú ale strukoviny tiež najhodnotnejšie (30g strukovín zodpovedá približne 100 kcal). Najmenej kalórií je v listovom šaláte a uhorkách.  

Pokiaľ ide o vitamíny, vitamín C je v obrovskom množstve obsiahnutý v chrene (až 170 mg na 100g chrenu), ďalej je ho pomerne dosť v paprike, karfiole a keli.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať