Pažítka - dokonalá bylinka 2013-07-04

Pažítka čiže šnytlík je cibuľovitá rastlina rastúca v trsoch. Zaujímavé je, že patrí do rodu cesnak, preto sa jej tak aj niekedy hovorí. Pažítka je vytrvalá bylinka s úžasnou cibuľovou chuťou, ktorá je tak špecifická, že sa snáď naozaj nedá nahradiť ničím iným! Listy pažítky sú vlastne duté valčeky rastúce až do výšky 30 centimetrov. Naviac nádherne kvitne ružovofialovými kvetmi, takže skvostne skrášli každú záhradu!

Pažítka nám skrátka ozdobí okná aj taniere!  

 

 

 

Ako sa k nám dostala?

Pažítka je rastlinka, ktorá sa vyskytuje hojne po celej Európe, Ázii, severnej Amerike, na Sibíri aj Kamčatke, odkiaľ aj vraj pochádza. Jej využitie spoznali aj obyvatelia starovekého Grécka a Ríma. U nás ju ako planú - pažítku horskú - môžeme nájsť v Krkonošiach a na Hrubom Jeseníku. Pažítku pobrežnú alebo pravú nájdeme v nížinách a pozdĺž brehov riek Labe, Vltavy a Berounky. 

 

Pestovanie pažítky záhradnej

Dalo by sa povedať, že táto bylinka vyrastie všade. Každý záhradník však vie, že má rada veľa slniečka a dostatok vody. Ak pestujete pažítku doma za oknom, platia rovnaké podmienky. Je dobré ju zasadiť do kvalitnej zeminy a za 3 - 5 týždňov môžete očakávať výsledok. Pažítku sa odporúča tiež často strihať, nech nezačne usychať!

Pažítka je vlastne burina, vyrastie takmer všade. Keď ju chcete presadiť, rozdeľte trsy a premiestnite ju.

 

 

Pažítka je plná vitamínov!

Je naozaj zdraviu prospešné pažítku jesť, lebo je to vitamínová bomba a navyše skvele chutí! Táto bylinka obsahuje vitamín C, A, B2, silicu sírovou, minerálne látky (soli vápnika, železa, draslíka). Navyše podporuje chuť do jedla a uľahčuje trávenie! Naše telo po konzumácii 100g tejto vňaťovej zeleniny získa 10mg vitamínu C. 

 

Uskladnenie

Najlepšie je používať bylinku čerstvú, tepelnou úpravou stráca svoju výnimočnú chuť a hlavne cenné vitamíny. Ďalšia možnosť je sušenie alebo zmrazenie a uskladnenie. Neodporúča sa ju však skladovať usušenú dlho, stráca totiž rýchlo svoju jedinečnú aróma. Pretože pažítka odoláva mrazu, môžeme ju ponechať len tak na záhrade aj cez zimu. Na jar sa opäť sama spamätá.

 

pažítka

Pažítka je výborný pomocník v kuchyni. Hlavne pri skrášlení a dochutení rôznych pokrmov!

 

Použitie

Pažítka je vynikajúca len tak na chlieb s maslom, ale používame ju predovšetkým do šalátov, omáčok, vaječných jedál, ale aj na rybu. Čiastočne s ňou môžeme nahradiť aj chuť cibule. Nič sa nemá, ale preháňať. Svoje uplatnenie má aj ako dekorácia jedál. Ozdobené taniere pažítkou patria neodmysliteľne k slovenskej gastronómii! 

 

Čo dodať na záver?

Pažítka je nielen skvelá bylinka, s ktorou dokonale dochutíte takmer každé jedlo, ale slúži aj ako skvelý odpudzovač vošiek. A rada na záver. Hovorí sa, že keď pažítka nerastie a schne, má sa k nej dať kameň!

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať