Medovka je elixírom života 2012-10-19

 

Kláštorná pani medovka

 

Medovka lekárska (lat. Melissa officinalis) je liečivá trváca medonosná bylinka, ktorú švajčiarsky lekár Paracelsus volal „potešenie srdca“ alebo „elixír života“. Veril, že práve medovka môže ozdraviť organizmus človeka a prinavrátiť mu stratené sily. Grécke pomenovanie pre medovku v doslovnom preklade znamená včelí list, melissa znamená včela a phyllon list. V našich končinách sa pre ňu udomácnilo pomenovanie lemonka, včelník, včelanka, melisa, dúbravník, marulkacitrónová zelina.

 

Rastlinku medovky poznali už starovekí Gréci, ktorí ju zasvätili bohyni Diane. Zároveň ju používali ako všeliek, na bolesť hrdla ale i na nevoľnosti a uštipnutie hmyzom. Podľa nich vetvička medovky v úli alebo jej pestovanie v okolí priláka včely a nikdy z neho neodídu. Ľudia v 13.storočí verili, že pravidelné pitie medovkového čaju im zabezpečí dlhovekosť. Princ Llewelyn z Glamorganu sa vraj vďaka medovke dožil krásnych 108 rokov. Hildegarda z Bingenu napísala, že „binsuga (včelník) potešuje srdce a má v sebe moc 15 bylín. Od konca stredoveku bola medovka nazývaná aj matočina, lebo slúžila ako liek v ženskom lekárstve. V roku 1611 bol karmelitánkami vynájdený známy prostriedok kláštornej medicíny „kláštorná pani“. Šlo o destilát s prídavkom medovky, resp. medovkový protikŕčový alkoholový destilát.

 

 

Medovka je súčasťou bylinkovej záhrady

 

Medovka je liečivá bylina, ktorá dorastá do výšky 30cm – 1m. Ide o trvalku, ktorá má zelené vrúbkované protistojné listy s výraznými žilkami, po rozotretí majú sviežu citrónovú vôňu.

 

Rastlinku medovky pestujem zo semien alebo z trsov 2-3 ročných rastlín. Semená medovky vysievame do pareniska do vzájomnej vzdialenosti 3cm v priebehu marca, vyklíčia do 25-28 dní. Trsy získavame z dospelých rastlín skoro na jar predtým, než rastlina začne pučať, prípadne na jeseň do polovice septembra. Medovkové trsy hneď zasadíme do pôdy do hĺbky cca 10-12cm, aby nezoschli a rýchlejšie sa rozrástli. Na pestovanie medovky si pripravíme piesčitohlinitú alebo piesčitú pôdu bohatú na živiny. Je vhodné jej pestovanie na záhone, ale i v črepníkoch. Korene medovky rastú do hĺbky 20-30cm, preto je dobré zvoliť vhodnú veľkosť črepníka. Medovka má rada slnečné miesta, ale darí sa jej aj v polotieni. Záhon volíme po strukovinách alebo okopaninách. Medovka má intenzívnejšiu vôňu, ak je vystavená priamemu slnku. Dostatočne silné rastlinky veľkosti 5-6cm umiestňujeme na záhon do sponu 60x40cm. Keď rastlinka medovky dosiahne zhruba 12-15cm zrežeme ju na niekoľko centimetrov, aby sa rozkonárila. V priebehu vegetačného obdobia medovku hnojíme raz za 2týždneplytko okopávame, zbavujeme buriny a v období sucha zalievame. Kvety medovky rastú v praslenoch, sú bielej až bledomodrej farby.Kvitnú v priebehu júla- augusta. Vytvára plody, ktoré nazývame tvrdky. Z chorôb rastlinku postihuje medovková škvrnitosť, ktorá sa prejavuje v rokoch bohatých na dážď tmavými škvrnami na listoch.

 

Medovku zbierame ručne vňaťlisty medovky tesne pred kvitnutím rastliny v júni – auguste, prípadne v septembri. Úroda v prvom roku býva malá, ale v nasledujúcich rokoch môžeme zbierať 2-3 úrody ročne.Zber medovky vykonávame za suchého slnečného počasia, lebo vo vlhkom a chladnom počasí sa listy a vňať zaparia a bylinná zmes stráca na vôni a kvalite. Pre dobré sušenie je potrebné zabezpečiť v miestnosti prievan. Pri veľmi pomalom sušení zmes hnedne a znehodnocuje sa. Kvalitne usušená rastlinka medovky má zelenú farbu s nádychom sivej, je charakteristická štipľavou chuťoucitrónovou arómou. Usušenú bylinu skladujeme na suchom mieste maximálne 1rok.

 

V našich poveternostných podmienkach môže v zime zmrznúť, preto je vhodné pred zimou rastlinky prikryť čečinou alebo netkanou textíliou. Čím je rastlinka staršia, tým sa jej mrazuvzdornosť znižuje. Na jednom mieste je možné pestovať medovku  8 až 10 rokov. Jej podobné a príbuzné rastlinu sú včelník moldavský alebo kocúrik obyčajný.

 

 

Medovka ako korenina

 

Medovka sa najčastejšie používa na dochucovanie jedál, dodáva im zvláštnu chuť. V zásade ju pridávame do hotových pokrmov, lebo varením by stratila svoju arómu. Je súčasťou rôznym mäsových marinád (napr. na prípravu jahňacieho mäsa), jedál z rýb, vajec, polievok všetkých druhov a zeleninových šalátov a štiav. Obohacujeme ňou hubové jedlá bylinkové tvarohy a jogurty.

 

Rastlinku medovky uskladňujeme tak, že ju mrazíme alebo nakladáme do oleja alebo octu.

 

Medovkou k pokoju a pohode

 

Medovka obsahuje 0,05-0,33% silice, citral, citronelal, geraniol, aldehydy, horčiny, slizové látky, kyselinu kávovú, enzýmy a 4-5% trieslovín.

 

Medovka má antibakteriálne a antivírusové účinky. Prípravky z medovky sa používajú pri ochoreniach žalúdočno-črevných nespôsobených organickými chorobami, pri neurotických poruchách zaspávania, pri migréne, pri nervovo podmienených srdcových ťažkostiach a posilňujúci prostriedok pri nádche a prechladnutí. Pomáha aj s menštruačnými kŕčami, v klimaktériu vďaka svojim spazmolytickým vlastnostiam. Vo fytoterapii sa používa ako prostriedok proti depresii, melanchólii, na liečbu nespavosti a herpesupri nadmernom strese a prepracovanosti. Celkovo medovka povzbudzuje myseľ a zároveň posilní telo a dušu.

 

Najčastejšie z nej pripravujem čajzápar. Denná dávka čaju je 4g. Pripravujeme ho tak, že 2 -4 čajové lyžičky medovky zalejeme 250ml vriacej vody, prikryté ich necháme 5 minút lúhovať a potom zmes scedíme. Pijeme viackrát denne, pri žalúdočných ťažkostiach pred jedlom a po jedle jednu šálku. 

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať