Ázijská huba shii-take 2013-11-04

Shii-take (Lentinus edodes), slovensky húževnatec jedlý, je drevokazná huba pochádzajúca z Číny.

 

Názov shii-take (shiitake, shitake, šitake) sa dá voľne preložiť ako huba z dubu. Ako už jej názov napovedá, táto huba rastie na listnatých stromoch s tvrdým drevom, najmä na dube a buku. V našich zemepisných šírkach je voľne nenájdeme, možno ju ale pestovať v domácich podmienkach. 

 

Hoci u nás nie je húževnatec ešte príliš známy, celosvetovo sa jedná o druhú najviac pestovanú hubu hneď po šampiňónoch. Svoje využitie nájde v príprave bezmäsitých a mäsitých hlavných jedál, polievok a omáčok.

 

 

Shii-take v kuchyni

 

Túto zaujímavú hubu si obľúbili najmä Japonci, preto sa s ňou stretávame predovšetkým v japonskej a ázijskej kuchyni. Veľmi dobre ju však môžeme použiť aj k ochuteniu tradičných jedál alebo z nej pripraviť hlavný chod.

 

Hlavné jedlo pripravené z huby šitakeJej výrazná chuť a aróma sa ľahko prenáša na ostatné ingrediencie. Obzvlášť výborne sa hodí k rybiemu, kuraciemu a zajačiemu mäsu. Často sa používa vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni.

 

Hubu samotnú možno použiť ako korenie vo forme prášku alebo použiť čerstvé alebo sušené plodnice. Sušené huby je potrebné pred prípravou nechať nasať vodu. Z čerstvých sa používajú iba klobúky, tuhá noha sa odkrajuje. Vďaka výraznej chuti nie je potrebné jedlá koreniť. 

 

Húževnatec môžeme upraviť aj ako klasické huby - urobiť z nich praženicu, podusiť ich (neodporúča sa tieto huby príliš podlievať), vysmažiť ich s rascou alebo obaliť. Výborná je tiež v zmesi s čerstvou zeleninou rýchlo opraženou na panvici. Ako príloha k jedlám obsahujúcim šitake sa všeobecne väčšinou hodí ryža. 

 

Ak radi grilujete a chceli by ste skúsiť niečo nové, huba šitake je jednou z možností. Grilované klobúčiky húb možno potierať zmesou oleja, cesnaku a soli, pre pikantnejšiu chuť môžeme pridať aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy. 

 

Shii-take môže byť súčasťou diétnej stravy, Sama o sebe totiž huba neobsahuje takmer žiadne kalórie, zato však zasýti a dodá telu množstvo potrebných vitamínov a minerálov.

 

 

Kedy môže húževnatec pomôcť

 

V Ázii je táto huba známa a používaná ako liek už takmer 2000 rokov. Vďaka účinkom dostala pomenovania ako "elixír života" alebo "huba dlhovekosti".

 

Húževnatec posiluje imunitu, má výrazné antibakteriálne a antivírové účinky (dokáže zastaviť prechladnutie alebo chrípku v počiatočných štádiách), pomáha znižovať tlak a hladinu cholesterolu v krvi. 

 

Shii-take pomáha regulovať hladinu cukru v krvi u cukrovkárov a hladinu prebytočných hormónov, pôsobí proti arterioskleróze a všeobecne pri chorobách srdca a ciev. 

 

Pomôže aj pri kožných chorobách, ako je akné, ekzémy a afty. V niektorých prípadoch sa osvedčila aj pri liečbe mykóz a kvasinkových ochorení. 

 

Veľká pozornosť je venovaná protirakovinovému pôsobeniu huby shii-take. Funguje nielen ako prevencia proti nádorovému rozširovaniu, ale taktiež je skúmaný aj jej účinok na už vzniknuté nádory. V Japonsku sa stal bežnou súčasťou liečby rakoviny žalúdka a začína sa testovať jeho pôsobenie pri pacientoch, ktorí sú po operácii rakoviny prsníka. 

 

Tip Jeho protirakovinové pôsobenie je známe už zo starých herbárov. Nositeľkou protirakovinového účinku je látka nazývaná lentinan, ktorá je obsiahnutá v plodniciach tejto huby. 

 

 

Pestovanie huby šitake 

 

Huba shii-takeHuba pochádza zo subtropických pralesov Ázie, vyžaduje teda teplo a vysokú relatívnu vzdušnú vlhkosť. 

 

K domácemu pestovaniu môžeme použiť drevo z listnatých stromov (najlepšie dub, buk alebo breza) asi dva mesiace po zrezaní stromu alebo nakrátko narezanú slamu. 

 

Do dreva sa potom vyvŕtajú otvory a do nich sa následne vloží výsadba. Ak používate slamu, výsadbu len jemne zatlačte. Potom slamu alebo drevo s výsadbou vložíme do igelitového vreca pre udržanie vlhkosti (urobíme v ňom niekoľko otvorov pre prísun vzduchu) a umiestnime v bežnej izbovej teplote okolo 20 stupňov. 

 

Pri tvorbe plodníc je neskôr lepšie znížiť teplotu pod 18 stupňov a umožniť aspoň malý prstup svetla. Vysádzať shii-take môžeme celoročne, plodnice budete zberať najmenej tri, niekedy až šesť rokov. 

 

Hubu shii-take si môžete objednať aj v našom e-shope!

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať