Kyslý ako šťaveľ 2013-11-19

Štiavy patria do čeľade rdesnovitých (Polygonaceae), rodu Rumex. Tento rod zahŕňa okolo 200 druhov rastlín, ktoré sa vyskytujú na celom svete, predovšetkým na severnej pologuli.


U nás patrí k najrozšírenejším šťaveľ kyslý (Rumex acetosa, syn. Acetosa pratensis), niekedy známy aj ako šťaveľ obyčajný, kyseláč lúčny alebo šťavel. Ďalším obvyklým zástupcom tohto rodu je šťaveľ kučeravý (Rumex crispus). Obaja sa vyskytujú najmä na pastvinách a lúkach s vlhkejšou pôdou.


Deti štiavy často trhajú a ochutnávajú. Niet divu, jeho kyslá chuť je totiž naozaj príjemná a osviežujúca. Vďaka tomu môže nájsť miesto ako zaujímavé korenie alebo zelenina aj vo Vašej kuchyni.

 

Štaveľ a mäsoŠtiavy v kuchyni

 

Do jedla vyberáme najlepšie mladé, svetlozelené listy. Najvhodnejšie sú čerstvé jarné lístky. Použiteľné sa však dajú nájsť aj v lete. Vyhýbame sa starým hrubým listom s červenými škvrnami.


Štiav sa hodí do slaných jedál, ktoré chceme spestriť, napríklad namiesto citróna. Väčšinou používame listy nadrobno nasekané. Hodí sa do šalátov, polievok a omáčok, k hydinovému alebo rybiemu mäsu.


Ak pri úprave vajíčok pridáme šťaveľ, zvýrazní sa farba žĺtka a ozvláštni chuť bielka. Výborne chutí aj ryba dochutená šťavelom, veľmi známy je napríklad losos na šťaveli, ktorým sa pýši francúzska kuchyňa.

 

tip

Šťaveľ obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, ktorá je inak obsiahnutá takmer v každej listovej zelenine a ovocí, v šťaveli však vo väčšom množstve. Preto denne nejedzte viac ako 50, maximálne 100 g jeho listov. Kyselina môže byť neutralizovaná jeho povarením v mlieku, preto býva šťaveľ najčastejšie súčasťou smotanových omáčok a polievok.

 

ŠtaveľŠtaveľová polievka

 

potrebujeme:

  • 1 vajce
  • kúsok masla
  • smotanu na varenie
  • nakrájané listy štaveľu (5 dkg)
  • vopred uvarené kocky zemiakov
  • korenie podľa chuti (soľ, čierne korenie, vegeta, ocot, muškátový kvet)

 

 

 

 

 

Postup:

Pokrájané listy šťaveľa krátko orestujeme na masle. Pridáme koreniny (soľ, korenie, vegetu, muškátový kvet) a vodu. Privedieme k varu a povaríme asi 5 minút, šťaveľ sa nesmie rozvariť. Potom pridáme predvarené zemiaky a necháme ešte 10 minút variť. Do vriacej vody vmiešame vajíčko. Podľa kyslosti šťaveľa môžeme prikyseliť octom. Keď sa polievka prestane variť, vmiešame do nej smotanu. Polievku podávame s čerstvým chlebom.

 

tip

Ak Vám šťaveľ zachutil a chceli by ste si čerstvé lístky dopriať celoročne, môžete si ho vypestovať v kvetináči alebo si ho zavariť do zásoby - pokrájaný šťaveľ podusíme na tuku (opatrne, aby sa nerozvaril - 5 minút stačí) a preložíme do pohárov (vhodné sú nejaké menšie). Poháre uzavrieme a sterilizujeme po dobu 10-tich minút pri teplote 90 stupňov.

 

Štaveľ kučeravý

 

 

nákres Nepredstaviteľná liečivka

 

Zvlášť v stredoveku bol šťaveľ používaný ako liečivá bylina. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C a provitamínu A, železa, draslíka, vápnika a iných prvkov. Je využívaný aj pre získavanie zeleného potravinárskeho farbiva.


Štiav funguje najlepšie čerstvý, sušením zanikajú takmer všetky účinné látky. Jediným spôsobom uchovania je zavarenie do pohárov, pri ktorom zostane zachovaná účinnosť aspoň čiastočne. Väčšiu liečivú silu má šťaveľ kyslý, ak však nezoženieme ten, možno použiť aj šťaveľ kučeravý.


Vďaka železu pomáha konzumácia šťaveľa krvotvorbe a proti anémii. Podporuje trávenie a reguluje vyprázdňovanie čriev - listy a koreň mierne preháňajú.

 

tip

Plody (semená) šťaveľa majú silné protihnačkové pôsobenie, pomáhajú často aj v prípade, keď bežné priemyslové lieky zlyhávajú.

 

 

ŠtaveľPestovanie šťaveľa

 

Šťaveľ väčšinou ľahko nájdete v prírode, ide o bežnú burinu na lúkach alebo poliach. Častejšie býva na vlhších pôdach alebo miestach s nadbytkom dusíka.


Rastlinu spoznáme ľahko - býva vysoká 30 - 100 cm. Šťaveľ kučeravý má navyše okraje listov zvlnené.


Ak si nie sme istí, stačí malý kúsok ochutnať - ak je kyslý, ide o správnu rastlinu, ak nie, radšej sústo vypľujeme.

 

Zbierame mladé svieže listy, starším a červenkastým sa vyhneme.


Ak by ste radi mali šťaveľ bližšie ako na lúke, nie je nijak ťažké si ho vypestovať. Stačí v lete nazbierať semená z odkvitnutých rastlín, tie nechať vysušiť a zasiať.

Semená majú veľmi vysokú klíčivosť (okolo 80%) a môžete si ich nazbierať aj do zásoby - vydržia klíčivé totiž aj niekoľko desiatok rokov!


Štiavu sa bude dariť prakticky kdekoľvek, kde nie je pôda úplne vyprahnutá, môžete si ho pestovať aj v kvetináči za oknom.

 

 

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať