Ako skladovať ovocie a zeleninu 2013-11-20

Jednotlivé plodiny majú rôzne požiadavky na skladovanie. Niektoré vydržia len krátko, ako drobné ovocie alebo niektorá zelenina, iné zase pri správnom skladovaní veľmi dlho.


Nie všetky plody môžeme skladovať v chladničke, pretože neznesú nízke teploty, a niektoré druhy zeleniny a ovocia by nemali byť skladované spoločne, pretože látky, ktoré uvoľňujúpôsobia na životnosť ostatných plodín negatívne. Naopak rovnakého pôsobenia môžeme v niektorých situáciách aj využiť.

 

 

 

Kde a v čom skladovať

 

Pre uchovanie väčšiny plodín je ideálna hlbšia pivnica s teplotou 4 - 10 stupňov a dobrým odvetrávaním. Vlhkosť v takýchto pivniciach by sa mala pohybovať okolo 80 - 95%, závisí to však na konkrétnom druhu skladovanej plodiny. Vlhkosť napomáha udržaniu pevnosti a zabraňuje vysychaniu plodov, zároveň ale vytvára priaznivé prostredie pre plesne.


Plody by mali byť skladované voľne, napríklad v prepravkách alebo na drevených policiach. Nikdy nevrstvíme plody na seba, nemohli by tak odchádzať produkty dýchania a rýchlo by sa šírila každá infekcia. Jednotlivé prepravky je možné postaviť na seba, ak medzi nimi zostáva priestor na odvetrávanie.

 

Určité druhy zeleniny, hlavne zemiaky, vyžadujú na uchovanie pôvodných vlastností tmu alebo šero. V opačnom prípade sa v nich hromadia škodlivé látky. Preto by pivnica vždy mal byť tmavá.


Ako obal sú pre vodnaté plody nevhodné kartónové škatule, papierové vrecká alebo iné nasiakavé materiály. Odoberajú totiž plodom vodu a tie rýchlo zosychajú.


Niektoré plodiny môžeme po obmedzenú dobu skladovať aj pri izbovej teplote alebo v chladničke.


Pri všetkých spôsoboch skladovania je dôležitá pravidelná kontrola zdravia plodov. Ak nájdeme nejaký namäknutý alebo napadnutý plesňou, okamžite ho odstránime - zabránime tak napadnutiu iných plodov.

 

Pre uchovanie ovocia je rozhodujúca už samotná úroda - uskladniť možno iba plody nepotlčené, zdravé a pevné. Pred uložením plody neumývame, znížil by sa tým čas ich skladovateľnosti.

 

Plody jablone

 

Skladovanie ovocia

 

Jadroviny

 

Jablká a hrušky patria v našich krajoch k najčastejšie uskladňovanému ovociu. Jablká je najlepšie uskladňovať v pivnici pri teplote 3 - 10 stupňov. Hrušky vyžadujú pre dlhé skladovanie teplotu výrazne nižšiu - asi 0-3 stupne. Preto ich môžeme skladovať aj v chladničke. Pre uskladnenie vyberáme plody tesne pred dosiahnutím konzumnej zrelosti, majú totiž schopnosť dozrievať aj po odtrhnutí, tzv. klimakterické dýchanie.


Jablká pri dozrievaní uvoľňujú značné množstvo etylénu, tzv. hormónu zrenia. Je to plynná látka, ktorá núti dozrievať aj ostatné ovocie a zeleninu v dosahu, preto nikdy neskladujte jablká spolu s ďalšími plodinami.

 

tipTohto javu možno využiť, pokiaľ doma máte ovocie, ktoré potrebuje dozrieť - dajte ich spolu s jablkom do papierového vrecka a uložte pri izbovej teplote. Po dvoch alebo troch dňoch ovocie dozreje. Pre väčšiu účinnosť môžete jablko rozpoliť.

 

Jablká pri skladovaní umiestňujeme stopkou hore, hrušky naopak dole. Tým zabezpečíme optimálny tok živín v plode.

 

Tropické a subtropické ovocie

 

V zime často krátkodobo skladujeme pomaranče a iné citrusové plody. Pred uložením ich neumývame, zmyli by sme tak ich ochrannú vrstvu. V izbovej teplote vydržia len niekoľko málo dní, ak ich chceme uložiť dlhšie, môžeme použiť chladničku.


Tropické ovocie väčšinou neznáša skladovanie v chladničke, napríklad banány neznesú teplotu pod 12 stupňov - mení sa ich chuť aj konzistencia. Tieto druhy ovocia ale väčšinou nájdeme v obchodoch skôr nezrelé, pretože sa tak uľahčuje ich transport. V tomto prípade práve môžeme použiť trik s jablkom, ktorý bol popísaný vyššie.

 

Drobné ovocie

 

Jahody, maliny, čučoriedky, čerešne a iné drobné ovocie sú veľmi obľúbené, bohužiaľ ale majú veľmi krátku životnosť. V najlepšom prípade ich udržíme v chladničke tri štyri dni, u lesných plodov ich to ale len jeden deň. Samozrejmosťou ich skladovanie suchých, neumytých plodov v dobrej kondícii. Ak sa chcete z tohto ovocia tešiť dlhšiu dobu, nezostáva bohužiaľ nič iné ako ich zamraziť alebo zavariť.

 

Zelenina

 

Skladovanie zeleniny

 

Väčšina zeleniny, okrem plodovej, sa väčšinou dobre skladuje pri teplote okolo bodu mrazu a vysokej vzdušnej vlhkosti.


Koreňová zelenina vydrží najdlhšie pri teplote asi 0,5 stupňov a RVV 85 - 95%. Rovnaká vzdušná vlhkosť vyhovuje aj hlúbovej a listovej zelenine, ktorá znáša teplotné rozmedzie od -1 do +1 stupňa, a zelenému hrášku aj fazuli, ktoré vyžadujú vyššiu teplotu - asi 4 stupne.


Cesnak a cibuľu skladujeme pri teplote 0 - 2 stupne a nižšie RVV - do 75%.


Plodovú zeleninu, medzi ktorú radíme aj tekvicovité plody, uchovávame maximálne dva týždne v teplotách medzi 4 - 10-timi stupňami a RVV 85 - 90%. Podobné podmienky platia aj pri skladovaní zemiakov.

 

Páčil sa Vám článok? Podporte nás v tvorbe ďalších jeho zdieľaním!

 


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať