Tipy na bylinky do kuchyne 2013-12-19

Čerstvé bylinky v kuchyni ocení každý kuchár či kuchárka. Majú nádhernú arómu a môžu slúžiť aj ako dekorácia. Ich pestovanie sa totiž nutne neobmedzuje len na pestovanie vonku, mnohým druhom byliniek sa bude dariť aj v kvetináči za oknom.

 

 

V tomto článku sa dočítate o indoor pestovaní bazalky, majoránky, pamajoránu, mäty a tymiánu.

 

 

 

 

tip

Pozor, bylinky zo supermarketov majú len krátku životnosť - prechovávajú sa totiž v chladiacich boxoch a bez dostatočnej závlahy. Obzvlášť citlivá je na chlad bazalka, obvykle po nákupe nevydrží viac ako dva až štyri týždne.

 

 

Bylinky zo supermarketov sú spotrebný tovar, nie sú určené k ďalšiemu pestovaniu. Sú veľmi vodnaté a rýchlo vyrastené do potrebnej veľkosti, preto dlho nevydržia a navyše mávajú len slabú chuť. Niektoré odolnejšie druhy (mäta, levanduľa, tymián) sa nám môže podariť zachrániť presadením do záhona alebo nového kvetináča a správnou starostlivosťou.

 

Vyrastené bylinky aj sadenice môžeme zohnať v záhradníctve. Tie bývajú odolnejšie a prispôsobené našim podmienkam. Máte ich doma rýchlo a pohotovo, ak ich však pestujete vo vnútri bytu, nemusí sa vždy podariť dostatočne rýchlo aklimatizovať a rovnako zahynú. Tiež môžu obsahovať zvyšky hnojív, preto je lepšie presadiť ich do čistej zeminy pre výsev alebo do špeciálnej zmesi pre bylinky, počkať aspoň dva týždne a až potom začať bylinku používať.

 

Pestovanie doma zo semienka je najzdĺhavejší spôsob, prináša však dobré výsledky. Rastlinky sú odmalička navyknuté na podmienky svojho stanoviska, navyše máte kontrolu nad používanými hnojivami.

 

Aké bylinky vybrať:

 

Na pestovanie v domácnosti sa dobre hodí pažítka, bazalka, mäta, pamajorán (oregano), tymián, rozmarín, estragón, petržlen alebo šalvia. Väčšina byliniek vyžaduje čo najviac svetla (južné alebo západné okno alebo umelé osvetlenie).

 

Pri pestovaní v byte je trochu ťažšie poskytnúť bylinkám presne to, čo potrebujú. Väčšinou sa jedná o dostatok svetla a primeranú zálievku. Zvlášť v zimných mesiacoch je niekedy ťažké poskytnúť rastlinám dosť slnka, preto môže byť riešením dodatočné osvetlenie v podobe pestovateľských žiariviek. Pri nedostatku svetla sa rastliny ťahajú, bylinky navyše strácajú arómu a chuť.

 

tip

Všetkým v domácnosti pestovaným bylinkám urobí v lete len dobre, ak ich umiestnime von na okno, balkón alebo záhradu.

 

Bazalka v kuchyni

 

 

Bazalka

 

Táto bylinka patrí k najčastejšie pestovaným v byte. Je veľmi užitočná pri varení a dokáže jemne prevoňať vzduch. Väčšinou sa jedná o jednoročnú rastlinu, existujú však druhy, ktoré sú pri správnej starostlivosti vytrvalé.

 

Pestovanie bazalky:

 

Pre pestovanie v kvetináči alebo hrantíku vyberáme nižšie, kompaktne rastúce odrody. Semienka vysievame na povrch substrátu pre výsev, ktorý po celú dobu klíčenia udržujeme vlhký. Rastlinky s niekoľkými pravými listami presadíme do zeminy pre pestovanie byliniek. Bazalka vyžaduje slnečné stanovisko. Zalievame mierne, hnojíme len organickými hnojivami. Je veľmi citlivá na chlad a prievan, vyberáme jej teda teplé miesto.

 

tip

Semená bazalky klíčia iba na svetle, preto ich neprekrývajte zeminou!

 

 

Použitie bazalky:

 

Bazalka je hojne využívaná v talianskej kuchyni pri príprave pizze a cestovín. Výborne sa hodí k pokrmom s paradajkami, k mäsu, rybám a grilovaniu. Možno ju použiť na ochutenie polievok a vegetariánskych jedál. Skvele chutí v kombinácii s paradajkami a mozzarelou.
 
Bazalka, rovnako ako ostatné bylinky, má aj významné liečivé účinky. Používa sa pri liečbe nechutenstva, podporuje totiž činnosť žalúdka a chuť k jedlu. Pôsobí protizápalovo, protikŕčovo, pomáha pri nadúvaní, nespavosti a migréne.

 

 

Majoránka

 

Majoránka rastie pomaly, s trochou trpezlivosti je z nej ale aj veľmi krásna izbová rastlina. Vysievame ju na povrch ľahko stlačeného substrátu a prekryjeme semená tenkou vrstvičkou zeminy. Rastúcu majoránku zostrihávame asi 3 cm od zeme, čím podporíme vetvenie a zabránime tvorbe kvetov - majoránka totiž stráca s rozvojom kvetov svoju arómu. Zálievka by nemala byť príliš veľká, táto bylina preferuje skôr suchšiu zeminu.

 

Použitie majoránky:

 

Majoránku môžeme používať čerstvú aj sušenú na ochutenie polievok, mäsa, pečene, vaječných a zeleninových šalátov. Výborne sa dopĺňa s tymiánom.


Ako liečivá rastlina má pozitívny vplyv najmä na tráviacu a vylučovací sústavu (podporuje trávenie a tvorbu žlče, upokojuje zažívanie, pôsobí proti nadúvaniu, hnačkám, kolike), podporuje tvorbu moču, potu a materského mlieka. Dokáže tíšiť migrény a potlačiť nespavosť, dezinfikuje pri vnútornom (kloktadlo) aj vonkajšom použití (obklady, kúpele - ekzémy, zápaly, podpora hojenia rán), pri inhalácii lieči nádchu, nachladnutie a astmu.

 

nízke kultivary

 

 

Pamajorán (oregano)

 

Oregano patrí k bylinkám, ktoré možno za oknom pestovať pomerne ľahko. Existuje veľa odrôd, pre pestovanie na okennom parapete vyberáme nízke a kompaktné - nebudú tak tieniť a zavadzať vo výhľade.

 

Pestovanie pamajoránu:

 

Oregano dobre porastie všade, kde je dostatok svetla a tepla. Rozmnožovať ho môžeme buď semenami alebo vrcholovými odrezkami, čo je rýchlejšie. Vyžaduje ľahšiu pôdu, ktorá nezadržiava príliš vody (substrát môžeme upraviť pridaním piesku alebo perlitu). Cez leto mu doprajte pobyt na balkóne či záhradke.

 

Použitie pamajoránu:

 

Oregano je najdôležitejším korením pri príprave pizze, často sa pridáva aj do špagiet a iných talianskych jedál. Výborne dochutí aj niektoré šaláty a tučné mäsité jedlá, pri ktorých navyše podporí aj trávenie.


Už z názvu "pamajorán" vyplýva, že navodzuje dobrú náladu. Preto je oregano používané aj ako mierne antidepresívum. Ďalej má dezinfekčné účinky, ktorých môžeme využiť pri kloktaní alebo v obkladoch, a schopnosti tíšiť kŕče.

 

Mäta

 

Mäta je nielen výrazným korením, ale aj liečivou bylinkou. V letných horúčavách osvieži, v zime naopak pomáha liečiť prechladnutie alebo kašeľ. Pestuje sa veľmi ľahko a rýchlo rastie.

 

Pestovanie mäty:

 

Najrýchlejšie je pestovanie z vrcholových odrezkov, ktoré necháme zakoreniť vo vode alebo rovno vo vlhkom substráte. Týmto jediným spôsobom možno rozmnožovať mätu piepornú (ide o hybrid, nemožno ju teda rozmnožovať semenami). Avšak existuje množstvo iných výborných druhov mäty, ktoré porastú aj zo semien.


Mäta vyžaduje hojnú zálievku a rozptýlené svetlo, druhy s tmavšími listami znesú aj polotieň.

 

tip

Nevysádzajte mätu s ďalšími bylinkami - rozrastá sa podzemnými podzemkami a môže ostatné rastliny utláčať.

 

Použitie mäty:

 

Každý si vie predstaviť mätu v ovocných šalátoch, čaji, sladkých jedlách a dezertoch. Môže sa však stať aj zaujímavým korením k mäsu - často sa s týmto spôsobom úpravy stretneme v arabskej kuchyni.


Ako liečivá rastlina môže byť mäta použitá pri kašli a nachladnutí, chrípke, bolestiach brucha a zápaloch. Známy je jej pozitívny vplyv na trávenie a chuť do jedla.

 

Tymián

 

 

Tymián

 

Výborná bylinka do mäsitých a rybích pokrmov. Navyše je aj krásna na pohľad a nenáročná na pestovanie.

 

Pestovanie tymianu:

 

Tymián pestujeme najčastejšie zo semien. Pozor, rovnako ako bazalka aj tymián klíči iba na svetle, preto semená vysievame na povrch substrátu. Tymián nemá rád chlad a prievan, umiestnime ho preto na teplé slnečné stanovisko. Pôda by opäť mala byť skôr ľahká, nie príliš bohatá na živiny a nemala by zadržiavať veľa vody (zaistíme pridaním piesku či perlitu). Zalievame opatrne, aby nedošlo k premokreniu koreňov.

 

Použitie tymianu:

 

Tymián nájdeme v mnohých koreniacich zmesiach k rybám a mäsu, nepostrádateľný je pri úprave diviny a baraniny. Výborne ochutí tiež omáčky a polievky, prípadne strukoviny (zároveň uľahčuje ich trávenie).


Tymián má antidepresívne, upokojujúce účinky, dokáže dodať dychu príjemnú vôňu. Hlavne je ale známy svojím antibakteriálnym pôsobením - používa sa ako prírodné antibiotikum pri liečbe prechladnutia a chorôb tráviaceho ústrojenstva. Je účinný pri rôznych ochoreniach dýchacích ciest, kašli, bronchitíde, astme.

 

tip

Čerstvé bylinky v kuchyni ocení každý kuchár, navyše sú aj krásne na pohľad a osviežujú vzduch. Náš e-shop ponúka nepreberné množstvo druhov a kultivarov koreninových rastlín, vyberte si tiež!

 

 

 


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať