Tekvice na záhrade 2012-11-03

Tekvica, ktorej správny názov je Tekvica obyčajná(Cucurbita pepo), je jednoročná popínavá rastlina z čeľade tekvicovitých "Cucurbitaceae". K nám do Európy bola dovezená v 15. storočí pri príležitosti dobývania Ameriky Krištofom Kolumbom. Je cenená pre svoje bobuľovité plody rozličných tvarov, veľkostí aj zafarbenia. Pre severoamerických Indiánov patrila medzi posvätné rastliny. Najskôr začali zbierať jej olejnaté semená a neskôr zistili, že má aj sladkú dužinu. Nazývali ju "askutasquash", to sa dá preložiť ako "jesť rovno bez varenia".

Druhy tekvíc: Rozoznávame veľa druhov tekvíc. Delia sa na letné a zimné. Do letných patria cukety a patizóny, do zimných tekvica muškátová, tekvica Uchiki Kuri, tekvica Goliáš a ďalšie.

Cuketa (Cucurbita pepo)

Cuketa vznikla až šľachtením v Taliansku. Je kríčkovitého vzrastu a kvitne tmavo žltými veľkými kvetmi. Plody sú väčšinou zelenej farby, niekedy aj žltozelené a žlté s hladkým povrchom a tvarom pripomínajúcim veľkú uhorku. Najchutnejšie sú plody mladé do 25cm. Šikovné gazdinky ich pripravia na veľa spôsobov, vždy sa tepelne upravujú a výborné sú napríklad ako obdoba zemiaku. Majú vysoký obsah draslíka, minerálnych látok a najma karoténu.Tekvica maslová Butternut (tiež nazývaná muškátová), je jednou z menších tekvíc hruškovitého tvaru, má málo semienok a veľa dužiny. Jej šupka je jemná, preto sa pri tepelnej úprave nemusí lúpať. Nájde si tiež uplatnenie za surova, pretože aj tak má výbornú jemne orieškovú chuť.Tekvica Uchiki Kuri (červené Hokkaido), je snáď najpopulárnejšou tekvicou. Chuťou snáď ešte predčí tekvicu muškátovou a je bohatým zdrojom vitamínov. Japonci ju pestovali na ostrove Hokkaido, odtiaľ jej názov, ale môžeme sa stretnúť aj s názvom gaštanová tekvica. Má nízky obsah sodíka a vysoký obsah draslíka. Okrem obsahu prospešných látok na seba dokáže viazať toxíny, ktoré vyplavuje z tela von. Táto tekvica sa veľmi hodí na pečenie. Hodí sa aj ako náhradka zemiakov.

Spôsob pestovania: Kvalitnú tekvicu si vypestujeme na stredne ťažkých pôdach, dobre zásobených živinami. Znesie priame organické hnojenie. Tekvice nám vyrastú aj na komposte, ktorý nám môže zatieniť a pokryť. Sadeničky je možné predpestovať jednoducho aj doma v obývačke alebo v polovici mája, kedy už nehrozí mráz, vysejeme semienka priamo do zeme do hĺbky 3-5cm. Vzdialenosť rastliniek od seba by mala byť aspoň 1 meter. Ak budú sadenice na slnečnom stanovisku a budeme ich hojne zalievať, dočkáme sa bujného porastu. Tekvica je schopná sa plaziť, toho možno využiť a dať k nej oporu. Je to výhodné tam, kde máme menej miesta, tekvice porastú do výšky po opore. Pestovanie je teda jednoduché, najviac dávame pozor vtedy, keď mladé rastlinky zosilnejú a chránime ich pred slimákmi, ktorí by si na nich radi pochutili. Keď ich budeme aj pravidelne odplevelovať, zaručene sa dočkáme krásne sfarbených plodov.

Uskladnenie: Ak nemá tekvica porušenú šupku a má dobre zaschnutú stopku vydrží nám naozaj dlho. Uchová sa ľahko, keď ju najprv necháme pomaly zatiahnuť asi 14 dní pri izbovej teplote na suchom mieste a až potom ju premiestnime do chladnejšieho priestoru, kde je približne 15 stupňov, opäť na suché miesto. Vydrží nám až do jari, tekvica hokkaido vydrží až šesť mesiacov, špagetová tekvica až jeden rok. Tekvica, ktorú necháme v teple dôjsť, sú navyše sladšie, pretože časť škrobov sa premení na cukry. Uskladnenú tekvicu pravidelne kontrolujeme.

Tekvicové semienka: Tekvicové semienka nám poslúžia pre krásu aj pre zdravie. Pri ich pojedaní sa netreba obmedzovať, obsahujú veľa prospešných látok, najmä esenciálne mastné kyseliny Omega 3 a 6, zinok, horčík, železo, fosfor a draslík, vitamín E. Pri pravidelnejšom pojedaní ovplyvnia náš imunitný systém pozitívnym smerom. Blahodárne pôsobí na kvalitu vlasov a nechtov, pomáhajú pri chorobách štítnej žľazy a prostaty a dokonca stimulujú vyplavovanie hormónu serotonínu, takže prispievajú k našej dobrej nálade. Zaujímavosťou je, že tekvicové semienka obsahujú aj zložku, ktorá usmrcuje pásomnice a škrkavky aj iné ďalšie vnútorné parazity. Nášmu zažívaniu tekvicové semienka urobia určite dobre. Semienka z tekvice olejnej (Cucurbita pepo, varieta oleifera) namočíme na jeden deň do osolenej vody a potom scedíme a necháme odkvapkať a uschnúť, takto sa dajú hneď jesť. Semienka z iných tekvíc pražíme v rúre 4-5 hodín, až ich tvrdá šupka skrehne. Môžeme posoliť a potom už si len pochutnávať.

Blíži sa Halloween: Tento sviatok, ktorý sa oslavuje predovšetkým v anglicky hovoriacich krajinách, pripadá na 31. októbra, aj u nás si ale získava svoje miesto. Je to deň plný osláv a je zábavný predovšetkým pre deti. Tie sa obliekajú do strašidelných kostýmov a chodia s koledou a porekadlom Trick or treat (koledu alebo Vám niečo urobím). Tekvica k Halloweenu patrí. Vyrezané s veselými alebo strašidelnými tvárami a zapálenou sviečkou dotvára tú pravú atmosféru a v sychravom jesennom počasí nás iste poteší.

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať