Pestovanie listovej čakanky 2012-11-04

Čakanka listová (Cichorium endivia) je dvojročnou zeleninou patriacou do čeľade astrovité. Nejedná sa teda o známu modro kvitnúcu čakanku obyčajnú (Cichorium intybus) s modrými kvetmi rastúcimi okolo ciest. Listová čakanka bola ako chutná zelenina objavená v Bruseli už v roku 1846, keď si tamojší záhradník botanickej záhrady všimol, že z koreňov čakanky, založených v rašeline pre výrobu kávoviny, vyrastajú pevné a chutné puky. Od tej doby sa čakanka neustále šľachtí a je známych veľa odrôd, niektoré dokonca s červenkastými listami. V súčasnej dobe sa za najväčších pestovateľov čakankových pukov považuje Belgicko a Francúzsko. V Česku zatiaľ nie je pestovanie čakanky moc rozšírené. A čo sú to vlastne tie puky? Jedná sa o nahustené a k sebe pevne pritisnuté listy bez zeleného farbiva, ktoré vznikajú vďaka rýchleniu bez prístupu svetla. Získanie pukov listovej čakanky nie je celkom jednoduché, ale skúsenejším pestovateľom sa to iste podarí. Tým, ktorým sa to na prvýkrát nepodarí to snáď vyjde nabudúce, aby tiež mohli vyskúšať mierne horkastú chuť pukov listovej čakanky.

K najznámejším druhom, okrem listovej čakanky, patrí čakanka kučeravá s jemne kučeravými zelenými listami, čakanka hlávková, tvoriace hlávky a čakanka šalátová červenolistá (radicchio). Táto čakanka má svoj pôvod v Taliansku. Rastlinu tvoria krehké pevné listy tmavočervenej farby s výrazným bielym rebrovaním. Vďaka neustálemu šľachteniu sa možno stretnúť aj s ďalšími kultivarmi. Napríklad s čakankou šalátovou - pukovou odrody Di Bruxelles. Jedná sa o vysoko výnosnú odrodu vyžadujúcu hlinitopiesčité, hlboko spracované pôdy. Z koreňov pripravených pre rýchlenie sa puky získajú za cca 3 týždne.



Pestovanie čakanky listovej

Čakanka sa pestuje v dvoch fázach. Semená čakanky vysievajte priamo na záhon v máji až júni. Výsev v skoršom termíne môže viesť k vybiehaniu do kvetov. Riadky by mali byť od seba vzdialené cca 30 cm. Vzídené rastliny umiestnite na vzdialenosť cca 10 cm, aby mali korene dostatok priestoru pre rast. V príliš riedkych porastoch sa vyvíjajú príliš silné korene, ktoré pri rýchlení vytvárajú nežiaduce rozvetvené puky. V októbri korene vyryjeme. Po zbere je vhodné ich nechať ešte niekoľko dní ležať na záhone, aby vyschli. Chráňte ich však pred prípadným mrazom. Potom Urežte vňať cca 3cm nad koncom koreňov, tak aby ste nepoškodili vegetačný stred. K rýchleniu sú vhodné korene s priemerom okolo 4 cm a dlhé cca 25 - 30 cm. Dostatočne vyvinuté korene uložte na chladné a tmavé miesto. Veľmi dobre ich je možné skladovať v polyetylénových vreciach. V tejto podobe korene skladujte do doby, než sa rozhodnete pre druhú fázu - rýchlenie. Rychlenie možno vykonávať dvoma spôsobmi - klasicky v hline alebo hydroponicky. Pri pestovaní v zemine zahrňte predpestované korene malou vrstvičkou hliny (rašeliny) a nechajte ich v úplnej tme rásť po dobu 5 - 8 týždňov pri teplote 14 - 16 °C. Nové listy, ktoré vyrastú v tme sú biele a nie sú tak horké ako bežné listy. Za jednoduchší postup sa považuje hydroponické pestovanie. Pripravené korene tesne vedľa seba nastavte do vedra. Vedro naplňte cca do 2/3 vodou (korene nesmiete nikdy úplne ponoriť pod vodu - vegetačný vrchol musí zostať suchý). Aby sa obmedzil prísun svetla, zakryte vedro čiernou nepriesvitnou fóliou. Optimálnu teplotou pri tomto spôsobe rýchlenia je cca 18 °C. Pri tejto teplote puky dorastú k žatve počas 3 - 4 týždňov. Vyvinuté puky vyberte a odrežte ich aj s pätkou koreňa, aby sa nerozpadli. Pravidelný prísun pukov do kuchyne si môžete zaistiť postupným zakladaním uskladnených koreňov v priebehu celého zimného obdobia. Pre udržanie vlastností skladujte zozbierané puky v obale z čiernej fólie, aby sa až do spracovania (konzumácia) zamedzilo prísunu svetla. Nezabalené puky by na svetle zozelenali a zhorkli. Krehká štruktúra vyžaduje jemné zaobchádzanie.



Liečivé účinky listovej čakanky

Čakankové puky nie sú tak bohaté na vitamíny ako iné druhy zeleniny, ale za to obsahujú iné, veľmi prospešné látky, ktoré majú na organizmus detoxikačné účinky. Vysoký obsah vlákniny má blahodárny vplyv na zažívanie, zlepšuje priechodnosť čriev a zabraňuje zápche. Konzumáciou čakanky si môžete znížiť hladinu cholesterolu v krvi, pretože čakanka zabraňuje nadmernému ukladaniu tukových zložiek v organizme. Ďalším prínosom konzumácie čakanky je fakt, že tukové zložky sú naviazané a odvedené z tela von už predtým, než sa stihnú uložiť do krvi, čo funguje ako prevencia chorôb kardiovaskulárneho systému (arterioskleróza, vysoký krvný tlak, infarkt, mŕtvica). Do svojho jedálnička by konzumáciu pukov listovej čakanky mali zaradiť ľudia trpiaci nadváhou, cukrovkou či niektorými poruchami metabolizmu. Prírodnou cestou tak odbúrajú nebezpečné tukové látky. Zdravotne významnou vlastnosťou tejto zeleniny je to, že zamedzuje ukladaniu nebezpečných ťažkých kovov v ľudskom tele. Počas trávenia na seba čakanka v tenkom čreve nadviaže ťažké kovy (olovo, ortuť, kadmium) a odvádza ich z tela rovnakým spôsobom ako tukové látky. V čakanke sú obsiahnuté aj látky stimulujúce činnosť žlčníka, pečene a pankreasu. Ak hľadáte zdroj kyseliny listovej a vitamínu B1, siahnite aj po puku listovej čakanky. Pravidelnou, ale umiernenou konzumáciou listovej čakanky môžete svojmu telu len prospieť.

Čo si z pukov listovej čakanky môžete pripraviť?

Puky listovej čakanky sú lahodné v rôznych šalátoch, ale dajú sa upravovať aj tepelne. Rýchlym a jednoduchým pokrmom je zapekaná čakanka po francúzsky.

Na prípravu potrebujete:

    • 4 puky listovej čakanky
    • 4 plátky hydinovej šunky
    • plesňový modrý syr (rokfort, Niva)
    • kozí syr
    • kúsok masla

Surové čakankové puky pozdĺžne rozrežte. Medzi polovičky čakanky vložte plátky nakrájaného syra s ktorým nemusíte šetriť. Puk zabaľte do plátku šunky a prepichnite ho špáradlom, aby sa balík nerozbaloval. Takto pripravené puky vložte do maslom vymasteného pekáča, posypte ho strúhaným syrom a vložte na cca 15 minút do rúry. Na posledných niekoľko minút prepnite rúru na gril, aby sa syr prepiekol dohneda. Pokrm podávajte s čerstvou bagetou.

od semínka po sekačku

o čom sa písalo

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať