Valeriánka poľná - zelenina na vzostupe 2012-11-04

Valeriánka poľná (Valerianella locusta) je drobná jednoročná alebo zimná rastlina. Byľ je 10 - 45 cm vysoká, vidlicovito delená, ryhovaná. Listy sú jednoduché, celokrajné, tvoriace pri zemi listovú ružicu. Vo vyšších poschodiach sú úzko podlhovasté až čiarkovito kopijovité. Niekedy majú v dolnej časti 1 - 2 páry zubov. Kvety sú drobné, nenápadne belavo alebo modro sfarbené. Tvorí husté, okvetné a viazanicovité vidlany. Valeriánka je odolná voči mrazu. Domovinou je oblasť okolo Stredozemného mora, odkiaľ sa rozšíril takmer po celej Európe, na Kaukaz, do Prednej Ázie, severnej Afriky aj do severnej Ameriky. V prírode rastie valeriánka na poliach, pri cestách, v záhradách, na medziach aj v priekopách. Pre konzumáciu boli vyšľachtené záhradné odrody, ktoré sú chutnejšie. Najčastejšie pestovanou záhradnou odrodou je Deutscher. Jedná sa o nenáročnú listovú zeleninu, ktorá sa pestuje pre oválne listy tvoriace prízemnú ružicu. Vyžaduje ľahšie hlinité, dostatočne vlhké pôdy. Dobre prezimuje. Valeriánka poľná je známa aj pod alternatívnym názvom valeriánka poľná. V ľudovom názvosloví je možné sa stretnúť s pomenovaním divoká rasca, poľný šalát, jarný šalát, šalát, perúna či teruna.

Pestovanie

Záhradné kultivary valeriánky poľnej sú nenáročné rastliny ako na klimatické, tak aj na pôdne podmienky. Lepšie však rastie v ľahších hlinitých pôdach s dostatočnou vlhkosťou. Vyhovujú mu skôr kyslé a zásadité pH pôdy. Valeriánke môžete dopriať plného slnka. Semienka sa vysievajú v riadkoch vzdialených od seba asi 15 cm. Výsev je možné vykonávať viackrát do roka. Jarný výsev prebieha vo februári až marci. Ďalší výsev je vhodné vykonať v júli až v auguste. Zabezpečíte si tak prísun valeriánky v jesennom zbere. Pre prezimovanie sa valeriánka vysieva začiatkom septembra, žať sa potom môže až do marca, kedy začne vybiehať do kvetu. Vysievať semená v teplejších mesiacoch (apríl - jún) nie je účelné, pretože rastliny by mali tendenciu skoro vybiehať do kvetov.



Liečivé účinky a využitie

Valeriánka poľná je pestovaná ako šalátová zelenina. Má mierne horkastú chuť, ktorá niekomu pripomína oriešky. Vďaka tejto zvláštnej chuti si u nás zatiaľ nenašiel veľa priaznivcov, čo je veľká škoda. Táto šalátová zelenina obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov. Listy obsahujú 1,5 x viac vitamínu C ako citróny, v hojnom množstve sa vyskytuje provitamín A, vitamín E, kyselina listová, rutín a vitamíny skupiny B. Valeriánka by nemala chýbať v jedálničku ľudí so srdcovými problémami, náchylnosťou k angíne pectoris a srdcovému infarktu, pretože obsahuje veľké množstvo horčíka, ktorý bráni nadmernému prílevu draslíka do buniek (napr. do srdcového svalu). Nezanedbateľnou úlohu hrajú tiež stopové prvky železa obsiahnuté v listoch. Železo je súčasťou červených krviniek, ktoré dopravujú bunkám životne dôležitý kyslík. Železom dobre zásobený organizmus lepšie odoláva baktériám, vírusom a plesniam. Jeho nedostatok sa prejavuje únavou, malátnosťou a nesústredením. Konzumácia valeriánky pomáhá zvyšovať odolnosť proti stresu, má upokojujúci vplyv na nervovú sústavu a celkovo posilňuje duševnú vitalitu. Je vhodná pri redukčných diétach a pre svoj vysoký obsah kyseliny listovej je priaznivým doplnkom stravy v tehotenstve. Jeho konzumácia sa odporúča aj pri chorobách obličiek. Valeriánka sa konzumuje takmer výhradne čerstvá. Lístky sa iba umyjú v studenej vode, zvädnuté alebo žlté lístky sa odstránia. Aby ste sa zbavili všetkej zeminy, odrežte korienky. V chladničke je možné listy uchovávať až 3 dni. Navlhčenú úrodu vložte aj s korienkami do misky, prikryte ho navlhčeným papierom a misku pretiahnite potravinovou fóliou. Takto úroda nestratí svoju chuť a vôňu. Ak budete ochucovať šalát z valeriány dressingom, prelejte ho až tesne pred podávaním, aby šalát nepoľahol a nepúšťal zbytočne šťavu. Tepelne sa valeriánka upravuje rovnako ako čerstvý špenát.

Pripravte si niečo pod zub

Vynikajúci je šalát z valeriány so slaninou a toastom.
Pre 4 porcie budete potrebovať: 

  • 200 g tenkých plátkov anglickej slaniny
  • 1 lyžica oleja
  • 2 lyžice jemného vínneho octu
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie
  • štipka cukru
  • 3 lyžice orechového oleja
  • 2 plátky toastového chleba
  • 1 lyžica masla
  • 200 g valeriány 

Pripravenú slaninu nakrájajte na jemné rezance, opečieme na rozohriatom oleji a vyberieme z panvice. Vyškvarený tuk rozrieďte vínnym octom a tekutinu zlejte do misky. Pridajte citrónovú šťavu, soľ, korenie, cukor a 2 lyžice vody. Všetko dobre zamiešajte. Potom pridajte orechový olej. Toastový chlieb zbavte kôrky a nakrájajte na kocky. Opečte ho na rozohriatom masle. Valeriánku očistite a umyte v mise s vodou. Umyté listy zalejte zálievkou, posypte slaninou a opečeným chlebom. 

Dobrú chuť!

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať