Chutná žerucha za pár dní 2012-11-10

 

Žerucha záhradná (Lepidium sativum) je jednoročná rastlina patriaca do čeľade kapustovitých (Brassicaceae). Žerucha dorastá do výšky 20 - 60 cm. Byľ je priama, v hornej časti vetvená, srienistá. Dolné stonkové listy sú 1x - 2x delené, stredné listy sú menej členené, horné listy sú často čiarkovité. Kvety sú drobné, štvorpočetné, korunné lístky sú biele, usporiadané do strapca. Plody sú lyžicovito neprehnuté, široko eliptické šešulky. Domovinou žeruchy záhradnej je juhozápadná Ázia a severovýchodná Afrika. Do ďalších častí sveta sa rozšírila postupne ako pestovaná zelenina. Na našom území sa vyskytuje od konca 19. storočia. Žerucha záhradná je kultúrnou pestovanou žeruchou siatou.

 

 

Je známych cca 108 zástupcov rodu žeruchy. Sú nimi napríklad žerucha chlumná (Lepidium campestre), žerucha hustokvetá (Lepidium densiflorum), vranožka podvojná (Lepidium didymum), žerucha rôznolistá (Lepidium heterophyllum), žerucha širokolistá (Lepidium latifolium), žerucha prerastená (Lepidium perfoliatum), a žerucha virginská (Lepidium virginicum). Žerucha siata je zameniteľná za žeruchu rumiskovú. Rozlíšiť ich je možné podľa stonky. Žerucha siata má nepáchnucu byľ, kým žerucha rumná má byľ nepríjemne páchnucu.

 

    • Na pestovanie si môžete zaobstarať napríklad žeruchu odrody Krause Kress. Jedná sa o aromatickú odrodu žeruchy, ktorú je možné zberať už po 2 - 3 týždňoch. Vyžaduje piesčitú pôdu bohatú na živiny a veľa vlhkosti.

 

    • K celoročnému pestovaniu v kvetináčoch či miskách sa hodí žerucha dánska s pikantnou chuťou. Pestuje sa na vlhkom podloží alebo na vate. Zberá sa keď dosahuje cca 5 cm výšky.

 

    • Žerucha sprintbio je produktom ekologického poľnohospodárstva. Možno ju vysievať od marca do septembra vonku a celoročne do kvetináčov za oknom. Semená sa po výseve nezakrývajú. Žeruchu možno pestovať aj na klíčky, je k tomu potrebné zaistiť si bio osivo, ktoré nebolo chemicky ošetrené a je určené špeciálne na klíčenie!

 

 

 

 

Pestovanie žeruchy

Vypestovať si vlastnú žeruchu je veľmi jednoduché a zvládne to naozaj každý, bez záhonu, bez balkóna ... Áno, žerucha je veľmi skromná, stačí jej kúsoček miesta na okennej parapete alebo na svetlejšom mieste v byte. Väčšinou sa pestuje pre konzumáciu mladých výhonkov.

 

Jej pestovanie na záhone pre tieto účely nie je moc vhodné. Pestovanie v miske či kvetináči je pohodlnejšie. Žerucha sa môže vysievať v priebehu celého roka. Najväčší prínos však majú výsevy mimo sezónu, kedy je nedostatok iných druhov čerstvej zeleniny.

 

Vďaka zberu žeruchy môžete výpadok aspoň trochu zaplátať. Semienka žeruchy sa vysievajú veľmi husto do truhlíka alebo do misky naplnenej ľahšou hlinou, pieskom alebo pilinami. Vysievať však možno aj na vatu či papierové obrúsky. Najpohodlnejšie je zaobstarať si špeciálny miniset pre rastlinné klíčky, ktorý sa skladá zo znovu použiteľnej mištičky a dvoch porcií semienok žeruchy.

 

Na dno mištičky položte vatu, dobre ju navlhčite a nasypte na ňu nahusto semienka (semienka nesmú v miske plávať). Misku postavte na svetlé miesto či na parapet. Vatu či substrát udržujte neustále vlhký, čo niekedy vyžaduje aj viac zálievok za deň v závislosti na teplote a vlhkosti v byte.

 

Udržať stabilnú vlhkosť pomôže prekrytie výsevu igelitovým sáčkom. Žerucha začne klíčiť už 2 - 3 deň po výseve. Prvý zber sa môže vykonať už za týždeň až dva, podľa podmienok pestovania. Žerucha by mala byť vysoká cca 10 cm, keď sa vykonáva jej zber. V tejto dobe môžete odstrihnúť len jej vršky a rastlinky znova dorastú, takže z jednej dávky semienok môžete žať dvakrát až trikrát.

 

Zberané rastlinky prepláchnite vodou a môžete ich konzumovať. Ak by ste sa rozhodli pestovať ju vonku, môžete ju opakovane vysievať od marca až do jesene. Vysiata semienka nezahŕňajte. Vo vonkajšom prostredí žerucha klíči dlhšie a pomalšie rastie.

 

Nezabudnite ju aj tu pravidelne zalievať, semienka aj mladé rastlinky nesmú nikdy vyschnúť!

 

 

K čomu všetkému je ten malý zázrak z misky dobrý?

Žerucha je naozaj malým zázrakom z misky. Je jednou z mála druhov zeleniny, ktoré si môžete vypestovať aj v čase tuhých mrazov a navyše veľmi jednoducho. Žerucha obsahuje veľké množstvo vitamínu C, čo práve v zime príde náramne vhod. Je zdrojom tiamínu (vitamín B1) a beta karoténu.

 

Tieto látky sú dôležité pre silnú imunitu, sú účinnými antioxidantmi, ktoré telo zbavujú toxínov a bránia degeneratívnym procesom v bunkách a tkanivách. V žeruche sa nachádza aj mnoho minerálov - napr. draslík, železo, horčík a vápnik. Žerucha je cenená ako rastlina prospešná obličkám a močovým cestám, pretože ich zbavuje toxických látok a eliminuje mikroorganizmy spôsobujúce zápaly.

 

Po žeruche môžete siahnuť aj v prípade prechladnutia a chorôb dýchacích ciest. Pomáha liečiť kašeľ a stimuluje imunitný systém. Žerucha podporuje produkciu tráviacich štiav, čím povzbudzuje činnosť žlčníka a pečene - má priaznivé účinky na trávenie.

 

Je preto dobré ju pridávať do tučnejších a ťažších jedál - žerucha uľahčí aj trávenie. Žeruchu môžete použiť pri detoxikačnej kúre. Vďaka prítomnosti draslíka pôsobí močopudne a čistí obličky. Patrí do skupiny bylín a zeleniny čistiacich krv.

 

Ako žeruchu pripravovať?

Žeruchu konzumujte zásadne v čerstvom stave, varením by dostala horkú chuť. Čím sú rastliny staršie, tým majú horúcejšiu a výraznejšiu chuť. Mladé rastlinky žeruchy chutia podobne ako reďkovka. Mladé rastlinky sú výborné na chleba s maslom.

 

Nadrobno nasekanú žeruchu môžete pridávať do rôznych tvarohových, vaječných či syrových nátierok. Chutí v zeleninových šalátoch alebo na varených zemiakoch či v zemiakovej kaši. Fantázii sa medze nekladú.

 


 

 

 

Skúste aj klíčky žeruchy, obsah vitamínov je v nich až o 500% vyšší ako vo vyrastenej rastline ...


Klíčky žeruchy majú vysokú nutričnú hodnotu všetkých potrebných živín (vitamínov, enzýmov a minerálov) a navyše sú ľahko stráviteľné. Konzumácia zdravých BIO klíčkov má regeneračné účinky. Klíčky obsahujú veľa provitamínu A, vitamínov B1, B2, B12, E a K.

 

Z minerálov je to predovšetkým vápnik, horčík, fosfor a železo. Klíčky v sebe obsahujú aj celý rad enzýmov podporujúcich trávenie. Klíčky môžu konzumovať deti od 1 roka u ktorých prispievajú k podpore zdravého rastu.

 

Naklíčené semená obsahujú až o 500% viac vitamínov ako v raste, pravidelná konzumácia vedie k zlepšeniu zažívania a imunity.

 

Pripravenie klíčkov je veľmi jednoduché. Vhodné osivo (klíčky v BIO kvalite bez chemického ošetrenia) namočte do vody na 8 - 10 hodín. Potom vodu zlejte a semená na sitku dobre opláchnite. Semená dôkladne oplachujte aj v ďalších dňoch. Pri klíčení nemusia semená ležať vo vode, ale musia byť stále vlhké.

 

Rozdielom oproti klasickému pestovaniu, je obmedzenie prísunu svetla. Do tretieho či štvrtého dňa by sa mali rozvinúť listy klíčkov, ktoré môžete začať konzumovať. Aby vám naklíčená žerucha viac chutila, môže vás hriať pocit, že naklíčené semená obsahujú až o 500% viac vitamínov ako v raste, pravidelná konzumácia vedie k zlepšeniu zažívania a imunity. Klíčky sú zásaditou potravinou, čo je dobré vyzdvihnúť v dnešnej prekyslenej dobe.

 

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať