Baklažán nie je len zdravou zeleninou 2012-11-10

Baklažán (Solanum) patrí do čeľade ľuľkovité (Solanaceae), ktorá zahŕňa mnoho rodov týchto rastlín, od jednoročných, dvojročných a trvaliek, až po polokríky, kríky a liany. Mimo arktickej oblasti sú ľuľkovité rastliny rozšírené po celom svete, najmä v subtropických a tropických oblastiach. Do rodu baklažánu spadá na 1500 druhov, z ktorých mnohé sú jedovaté. Na území SR sú to napríklad blen čierny (Hyosciamus niger), ľuľkovec zlomocný (Atropa bella donna), durman obyčajný (Datura stramonium). Hoci sú jedovaté, nezaslúžia si úplné zatratenie, lebo aj ony majú svoje uplatnenie. Príkladom môže byť ľuľkovec zlomocný z ktorého listov a koreňov sa získava atropín, ktorý slúži na výrobu atropínu - kvapiek používaných v očnom lekárstve pre rozšírenie očí pri vyšetrení. Medzi známe druhy s jedlými plodmi patrí napríklad zemiak obyčajný (Solanum tuberosum), paradajka jedlá (Solanum lycopersicum L.) alebo baklažán (Solanum melongena L.). Z menej známych a pestovaných druhov je to napríklad rajčenka repová (Solanum betaceum) a pepino (Solanum muricatum).

Rajčenka je možno známejšia pod pojmom Tamarilo, inak sa nazýva aj stromová alebo francúzska paradajka. Je menej známa, ale napriek tomu sa dostáva do popredia záujmu niektorých pestovateľov. Jedná sa o vždyzelený stromček vysoký 3-4 metre pochádzajúci z Južnej Ameriky. U nás sa pestuje v nádobách ako jednoročná rastlina. Má rada teplé a slnečné stanovisko. Pri pestovaní by teplota nemala klesnúť pod 10 °C, preto ju pred príchodom mrazov prenášame do interiéru. Množia sa výsevom zo semienok. Dobre klíči a mladé rastlinky rastú rýchlo. Rajčenka nám bude robiť radosť v priebehu celého roka, pretože súčasne kvitne a plodí. Kvety s bieloružovou farbou príjemne voňajú a sú usporiadané v hroznovitom kvetenstve. Oranžovočervené plody, 9cm veľké, oválne a zašpicatené bobule sú jedlé. Konzumuje sa bez šupky, tá je horká, a pridávajú sa do omáčok a polievok, do kompótov alebo sa konzumujú s cukrom a smotanou.

Pepino - odroda melónu ktorá sa dá pestovať s oporou alebo v závesných kvetináčoch. Tento poloker má rád teplo a dostatočnú zálievku. Pepino je chúlostivé na mráz. Vhodnými miestami sú balkóny a lodžie, najlepšie orientované na juh. Pri pestovaní sa môžeme dočkať okolo tridsiatich polkilových plodov s vysokým obsahom vitamínu C. Medzi ďalšie druhy rodu baklažánu patrí baklažán krídlatý (Solanum alatum), baklažán ozdobný (Solanum capsicastrum), baklažán jazmínový (Solanum jasminoides), ľuľok čierny (Solanum nigrum), baklažán sladkohorký (Solanum dulcamara) a mnoho ďalších.

 



 

Dobre známy baklažán - baklažán vajcoplodý

Baklažán (Solanum melongena L.) pochádza z južnej Európy, predovšetkým z Balkánu. Tam je tento krásavec považovaný za kráľa zelenín. Môžeme sa stretnúť aj s názvami patlažán, patližán alebo baklažán. Známa je odroda,, Black Beauty ". Nesie lahodné plody s tmavo fialovou lesklou šupkou.

 

Pestovanie

Baklažán má najdlhšie vegetačné obdobie z plodových zelenín. Vyžaduje teplé stanovisko a pôdu s vysokým obsahom humusu. V chladnejších oblastiach ho pestujeme v skleníku alebo fóliových krytoch a záhradných tuneloch. Pri pestovaní na záhonoch je výhodné pôdu pokryť čiernou fóliou, pretože dôjde k jej zahrievaniu. Zároveň nebudeme mať starosti s rozširovaním buriny. Prísady si vypestujeme výsevom semien do kvetináčov alebo misiek umiestnených v skleníku alebo v parenisku. Semená vysievame v polovici marca. Po vzídení rastlinky prepicháme do samostatných črepníkov s priemerom 10 cm alebo na vzdialenosť 8 - 10 cm. Po odznení mrazov v druhej polovici mája ich môžeme zasadiť na trvalé stanovisko v spone cca 40 x 40 cm do jamiek do ktorých môžeme pridať hrsť vyzretého kompostu. Zasadené rastliny dobre zalejeme, kypríme a následne pravidelne zavlažujeme, hlavne v období pri začínajúcom zbere. Aby sme vypestovali kvalitné a silné plody, necháme na rastline 4 najsilnejšie výhonky s maximálne 5 - 7 plodmi, ostatné nasadené plody a kvety vylamujú. Urýchlime tak ich dozrievanie a rast. Keď plod pri poklepaní vydáva dutý zvuk, je pravý okamih na úrodu. Je to ešte pred plnou zrelosťou. Plody budú mať pevnú a chutnú dužinu. Odrezávame ich aj so stopkou.


Konzumácia a prospešné látky v baklažáne

Baklažán je cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok a zároveň je diétny - má nízky obsah kalórií. Obsahuje veľké množstvo karoténu, vitamíny skupiny B, veľa draslíka, železo, horčík, zinok a mangán. Pod jeho šupkou, s ktorou sa konzumuje, sa nachádza rutín, ktorý napomáha spevňovať cievy. Celkovo má antioxidačné účinky, pomáha znižovať hladinu cholesterolu, pôsobí dobre na črevnú mikroflóru, čistí krv, pomáha pri ekzémoch a je prírodným antibiotikom. Pripravuje sa tepelne spracovaný, čím sa zbaví jedovatého solanínu. Najobľúbenejším variantom je baklažán grilovaný, dá sa tiež plniť, smažiť, zapekať aj marinovať.

 



 

Pochutnajte si na baklažánoch po orientálsku ...

Budeme potrebovať 400g mladých baklažánov, soľ, mleté ​​čierne korenie, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, hladkú múku, 40 g tuku, 2 paradajky, 100 g húb, 0,1 l dobrého bieleho vína, 1 lyžičku cukru, nové korenie, bobkový list, citrónovú šťavu, 1 lyžičku solamylu a mäsový vývar.

Baklažány pokrájame na tenké kolieska, osolíme, pridáme mleté ​​čierne korenie a 2 až 3 hodiny necháme odležať. Potom baklažány obalíme v múke, osmažíme na tuku a pridáme nadrobno nasekanú cibuľku s roztlačeným cesnakom a ďalej smažíme. Primiešame sparené a olúpané paradajky a na plátky pokrájané huby. Podlejeme vínom, dosladíme cukrom, okoreníme bobkovým listom a novým korením a pokvapkáme citrónovou šťavou. Zahustíme solamylom, ktorý si rozmiešame vo vode, podlejeme mäsovým vývarom a už len dusíme do mäkka.

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať