Mangold na záhrade 2012-11-10

Mangold (Beta vulgaris subsp. Cicli) je dvojročná cudzopasná rastlina. V prvom roku zo zeme vyrastá ružica veľkých vzpriamených listov podlhovastého tvaru. Listové stopky sú dužinaté, krehké a šťavnaté. Farba čepele listovej stopky môže byť svetlo až tmavo zelená, červená alebo fialová v závislosti na odrode. V druhom roku z ružice vyrastá viac ako meter vysoká stonka s kvetmi a neskôr s veľkým množstvom semien. Mangold je blízkym príbuzným repy. Sú známe dva typy mangoldu - mangold listový (Beta vulgaris var. Vulgaris) a mangold stopkový, známy aj pod názvom špargľový (Beta vulgaris var. Flavescens). Mangold listový vytvára veľa listov s úzkymi dlhými stopkami a hladkými alebo kučeravými listovými čepeľami. Mangold stopkový má mohutné, pozdĺžne ryhované, široké stopky s hrúbkou 30 mm a viac. Listové čepele sú silne rebrovité. Domovinou mangoldu je oblasť stredomoria. Vďaka starým Rimanom sa pestovanie tejto rastliny rozšírilo do strednej a severnej Európy. V stredoveku sa mangold dostal cez Malú Áziu až na Ďaleký východ. Od 17. storočia je mangold známy aj v Číne.

Na trhu nie je dostupných veľa odrôd mangoldu. Najčastejšie sa pestuje odroda Luccus. Táto listová odroda sa vyznačuje robustným vzrastom a kučeravými žltozelenými listami s bielymi stonkami. Je vhodný pre pestovanie v bežných záhradných pôdach bohatých na živiny. Ďalej je možné pestovať zelený stopkový mangold odrody Large ribbed dark green alebo odrodu Rhubarb Chard s červenými stonkami.

 

Pestovanie mangoldu

Mangoldu sa najlepšie darí v dostatočne vlhkých, hlbokých a výživných pôdach. Sadia sa v prvej či druhej fáze pestovania. Na teplotu nie je náročný, najviac mu vyhovuje teplota v rozmedzí 15 - 18 °C. Dobre však znáša aj nižšie teploty a pestovanie vo vyšších polohách. Mangold sa vysieva podľa toho, v ktorom období ho chcete žať. Pre jarný zber sa semená vysievajú priamo na záhon v apríli a máji, pre jesenný a jarný zber v druhej polovici leta. Schopné prezimovať sú však aj rastliny z jarného výsevu. Semená vysievajte cca 5 cm od seba, do hĺbky okolo 3 cm. Po vzídení rastlinky vyjednoťte tak, aby pri lístkovom type boli v spone 30 x 20 cm a pri stopkového typu v spone 50 x 30 cm. Počas leta záhon udržujte bez burín, pravidelne ho kyprite a zalievajte, neprelievajte. Mangold utvorí veľké množstvo listov, ktoré môžete začať konzumovať. Listy pre konzumáciu sa podľa potreby postupne otrhávajú alebo orezávajú. Z metra štvorcového takto môžete počas sezóny zožať dva až tri kilogramy zelenej hmoty. Na menej vyhnojených miestach môžete mangold počas leta prihnojiť dusíkatými hnojivami. Na jeseň zbavte vybrané rastliny listov, nechajte len vegetačný vrchol (srdiečko). Takto upravené sadenice založte do pareniska, skleníka či do fóliovníka, kde budú chránené pred mrazom. V apríli sa vám za to rastlina odvďačí výbornými krehkými listami. Mangold dokáže prezimovať aj na pôvodnom stanovisku, musíte ho však zakryť lístím, slamou alebo netkanou textíliou. Aby listy nezačali hniť, nesmiete ich zakryť úplne. Mangoldu sa dobre darí v blízkosti cibule, šalátu alebo kríčkovej fazule. Môžete ho pestovať aj vedľa šalvie, tymianu, mäty, kôpru či cesnaku. Nevysádzajte ho na stanovisko po repe a ostatných koreňových zeleninách.




 

Choroby a škodcovia na mangolde

Mangold nie je príliš náchylný na choroby a napadnutia škodcami. Najčastejšie vyskytujúcimi sa škodcami sú vošky. Postihnuté rastliny spoznáte podľa silne skrútených alebo zdeformovaných listov. Najmä na spodnej strane listov bude viditeľný malý hmyz - vošky. Prvou pomocou je postrek mydlovou vodou. Ak tento postrek nepomôže, pristúpte k chemickému postreku napr. prípravkom proti savému a žravému hmyzu Karate Zeon. Rastlinu je potrebné postriekať celú, pretože mravce roznášajú vošky ďaleko od miesta pôvodného výskytu. Škvrny a nepravidelné čiary na listoch môžu byť známkou pôsobenia larvy kvetárky repnej. Prevenciou môže byť prikrytie rastlín netkanou textíliou na začiatku sezóny, čím zabránite nakladeniu vajíčok. Poškodené listy ihneď odstráňte, pri rozsiahlejšom napadnutí rastlinu postriekajte prostriedkom proti savému a žravému hmyzu. Ďalším škodcom sú slimáci, ktorí si na listoch mangoldu veľmi radi pochutnávajú. Bojujte proti nim napr. prípravkami Ferramol, Mesurol či granulami Vanish. Biele fľaky na listoch a predčasné vybiehanie do kvetov býva spôsobené nedostatkom vlahy v horúcich dňoch. Nevhodné je však aj zalievanie nadmernými dávkami vody či zasadením mladých rastlín do trvale premočenej pôdy - rastliny zhnijú. Hnijúce korene potom nemožno nijako zachrániť.

 

Liečivé účinky mangoldu

Mangold nie je v našich záhradkách príliš často pestovanou rastlinou, čo je škoda, pretože má veľa liečivých účinkov. Mangold je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorého množstvo však môže klesnúť neodborným spracovaním. Ďalej obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, B9, B12) a vitamíny A. Z minerálnych látok sa v mangolde nachádza vápnik, draslík, horčík, fosfor a železo. Prítomnosť železa pomáha pri prečisťovaní krvi, konzumácia sa preto odporúča pri chudokrvnosti. Pretože je mangold príbuzný s repou, obsahuje aj prvok betaín, ktorý spoločne s ďalšími zložkami účinkuje proti kôrnateniu ciev, aktivuje činnosť pečene a bráni ich tukovej degradácii. Konzumácia mangoldu podporuje tvorbu a vylučovanie tráviacich štiav, a preto je veľmi účinný v prevencii nádorových ochorení. Má mierne preháňací účinok. Čiastočne posilňuje aj nervový systém. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je vhodné ho zaradiť do jedálnička pri redukčných diétach. Aj keď je mangold veľmi zdravý, konzumujte ho s mierou.




 

Využitie mangoldu v kuchyni

Mangoldové listy sa pripravujú podobne ako špenát, úprava listovej stopky najviac pripomína prípravu špargle. Listy môžete podávať v surovom stave alebo ich dusiť, variť, zapekať či smažiť. Chuťovo ladí so syrmi a jemnou omáčkou. Mladé listy sa výborne hodia na prípravu šalátov. Najlepšie sú listy dosahujúce dĺžky cca 25 cm. V tejto dobe sú listy krehké a majú jemnú chuť. Vyzreté listy mangoldu sú tuhé a chuťovo výraznejšie (nahorklé), čo ich predurčuje skôr k tepelnému spracovaniu. Mangoldovými listami pripravenými na spôsob špenátu môžete naplniť zemiakové knedle či palacinky. Mangold sa často zapeká so syrom a zemiakmi. Podusený mangold výborne dopĺňa grilované pokrmy vrátane rýb. Stopky mangoldu majú ľahko orechovú chuť. Výborné chutia s bešamelovou omáčkou. Možno ich povariť v osolenej vode a podávať na spôsob špargle so syrom či so zapečenou šunkou. Mangoldolvé listy veľmi rýchlo vädnú, preto ho neskladujte moc dlho. V chladničke môžu listy vydržať v plátovom sáčku až 5 dní, ale stráca pritom veľké množstvo vitamínov a minerálov. Pre konzumáciu nepožívajte nažltlé a škodcami napadnuté listy.


Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať