Pestujeme bylinky: Nenáročný fenikel 2012-11-12

 

Fenikel obyčajný (lat. Foeniculum vulgare) je známy už odpradávna vďaka svojej ušľachtilej aróme a liečivým účinkom. Už stredovekí mnísi ho považovali za zeleninu a korenie zároveň. Stal sa súčasťou šalátov, polievok, omáčok, jedál z rýb a dokonca likérov.

 

Bol veľmi cenným už pre Rimanov, bol súčasťou jedla pripraveného pre gladiátorov, pretože verili, že zvýši ich silu a odvahu. Rimania ho pravidelne užívali na udržanie zdravia. Ženy verili, že pomocou neho predchádzajú obezite. Zmienku o fenikle nájdeme aj v antickom diele Dioskuridesa, ktorý píše, že sa používa na podporu tvorby materského mlieka, na menštruačné ťažkosti a na liečbu ochorení močovej sústavy. Neskôr ho Anglosasi zaradili medzi 9 rastlín, ktoré uctievali pre ich silu v boji proti zlu. Fenikel opísal vo svojom diele Strabo, ktorý hovorí: „osoží očiam, keď ich postihne klamlivý tieň, a jeho semená, pité s kozím mliekom, uvoľňujú tzv. plynatosť žalúdka a poháňajú rozpúšťanie spomaleného, dlho upchatého trávenia.“ Známa Hildegarda z Bingemu radí rastlinku fenikla medzi svoje najobľúbenejšie bylinky. Podľa nej fenikel poteší ľudí, rozdáva príjemné teplo, podporuje trávenie, potláča zápach z úst a zlepšuje zrak. Naši predkovia kládli zrnká feniklu aj do kľúčových dierok, údajne mal chrániť celé obydlie pred zlými duchmi. Medzi ľuďmi je rozšírené aj jeho pomenovanie ako vlašský kôpor, fenigeľ, úkrop a v Čechách je to fenykl.

 

Pôvodne fenikel pochádza z juhozápadnej Ázie. Vďaka obchodným karavánam sa jeho druhým domovom stalo Stredomorie. V súčasnosti je rozšírený vo všetkých oblastiach mierneho pásma, kde rastie aj voľne pozdĺž poľných ciest a na rumoviskách. Pestujú ho najmä Francúzi, Taliani a Japonci. Fenikel obyčajný sa môže stať aj súčasťou vašej bylinkovej záhrady.

 

Nenáročné pestovanie fenikla

 

Fenikel obyčajný (lat. Foeniculum vulgare) je trváca bylina, ktorá dorastá do výšky až 2 m. Patrí do čeľade mrkvovitých (Apiaceae). Semená vysievame priamo na záhon v priebehu apríla-mája. Pozor, nevysádzame ho v blízkosti kôpru, pretože môže dôjsť ku kríženiu pri opeľovaní. Bylinka koriander zasa znižuje jeho úrodnosť. Rastlinku feniklu nepestujeme v interiéri.  Fenikel má modrozelenú holú a lesklú stonku. Jeho dolné listy majú stopky a horné listy sú sediace, strihané a nitkové. Sú jemne, delené a majú citrónovozelenú farbu. Fenikel má rád teplé slnečné stanovištia, pôdu vlhkú, dobre priepustnú, hlinitú s obsahom vápnika. Kvitne v lete a jeho plody dozrievajú na jeseň. Vytvára krásne žlté okolíky. Plodom feniklu je dvojnažka.

 

Nadzemnú časť rastliny zbierame pred dozretím plodov, teda v priebehu augusta – septembra, tak, aby sa zabránilo predčasnému vypadnutiu semien. Okolíky zbierame ráno za rosy. Zozbierané rastliny viažeme do snopov, necháme ich dozrieť a potom vymlátime. Dozreté plody feniklu majú zelenohnedú farbu, sladko slabo štipľavo chutia. Celá rastlinka krásne, podmanivo vonia a vyzerá veľmi pekne na záhone. Rozmnožuje sa aj samovýsevom a počas jesene delením. Dužinaté cibuľky feniklu vykopávame na jeseň. Na zimu rastlinky prekrývame, aby boli chránené pred chladom, mrazom a hlodavcami.


 

Fenikel ako liek

 

Vďaka svojmu obsahu sa fenikel používa v prírodnej medicíne ako liek proti rôznym ochoreniam. Obsahuje 4-6% silice, ktorá obsahuje tieto ďalšie látky: β-pinén, kamfén, α-pinén, mircén, α-felandrén, fenchón, anetol, kyselinu anízovú, metylchvikol, limonén, dipentén a ďalšie.

 

Fenikel má protizápalové a dezinfekčné účinky. Využívame ho v rámci terapie počas ochorenia horných dýchacích ciest, pri bronchitídach, pri kašli podporuje vykašliavanie, odstraňuje kŕče, pôsobí na zlepšenie trávenia, podporuje pohyb čriev a žalúdka,  plynatosť, podávame ho pri žlčníkových a obličkových kameňoch, zvyšuje laktáciu upravuje menštruačný cyklus. Zmierňuje toxické účinky alkoholu.

 

Listy a plody feniklu používame aj v kuchyni

 

Celá rastlina feniklu je jedlá. Listy feniklu používame na dochutenie omáčok a plniek, pri príprave rýb šalátov. Jeho semená pridávame takisto do omáčok, rýb a šalátov do cesta pri pečení chleba. Zdužinatenú bázu stonky fenikla sladkého krájame na plátky alebo strúhame na obložené chlebíčky. Môžeme ho pripraviť aj ako varenú zeleninu. Traduje sa, že pridaním feniklu do akéhokoľvek likéru alebo pálenky sa zvýši u pánov ich žiadostivosť.

 

Semená feniklu môžeme aj sušiť, listy pridávame do oleja alebo octu, prípadne mrazíme. Semená uskladňujeme v uzavretej pred svetlom chránenej nádobe počas 6 mesiacov.

 



 

 

Záparom z plodov feniklu na dobré trávenie



Fenikel veľmi často kombinujeme v čajových zmesiach s anízom a rascou, ale je vhodnou

bylinkou na kombinovanie aj s inými liečivými rastlinkami. Do čajových zmesí pridávame rastlinku feniklu rozdrvenú, aby sa lepšie vylúhoval.




 

Veľmi známa je príprava záparu pre kojencov. Pripravíme ho tak, že jednu rozdrvenú lyžičku plodov zalejeme 200ml vriacej vody a necháme lúhovať 20minút. Potom scedíme a podávame každú hodinu, keď dieťa nespí v množstve 1-2 kávové lyžičky.

 

Pre dospelých pripravujeme zápar z 2 polievkových lyžíc rozdrvených plodov, ktoré zalejeme do 600ml vriacej vody. Necháme vylúhovať 1hodinu a po precedení používame aj 6xdenne v množstve 1 dcl 15minút pred jedlom a 30 minút po jedle.

 

Očnú vodu z obsahom feniklu pripravujeme nasledujúcim spôsobom: Zmiešame rovnaký diel drveného feniklu, kvetu nechtíka a vňate očianky a zaparíme horúcou vodou. Po vylúhovaní precedíme cez plátno a používame na očné výplachy.

 

V kozmetike používame listy feniklu na naparovanie pleti alebo na prípravu kúpeľa. Naopak semená používame na prípravu očných obkladov a pre osvieženie dychu ich môžeme žuť.


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať