Pestujeme bylinky: Jablčník (ne)obyčajný 2012-11-14

 

Jablčník obyčajný je známou bylinkou už od nepamäti. Jeho latinský názov Marrubium vulgare pochádza z hebrejského slova marrob, čo znamená horká šťava. Ako marrubium ho nazýval už Plínius, ktorý ho v tej dobe používal na liečbu TBC. Medzi ľuďmi sú rozšírené jeho názvy ako samaritánka, šedivka zelená, vonný klas alebo biela burina. V Čechách je to jablečník obecný. V angličtine sa používa jeho pomenovanie horehound, čo v preklade znamená hebkú, chlpatú rastlinku. Slovenské slovo jablčník bolo zrejme odvodené od toho, že rastlinka vonia ako jablko. Slávny Linne odvodil latinský názov jablčníka od mesta Maria-Urb (nachádza sa v Latiu) pri jazere Fucinus, kde bol, veľmi rozšírený.

 

V starovekom Egypte ho duchovní nazývali okom hviezdy alebo býčou krvou vďaka jeho liečivým účinkom. Pripravovali z neho tzv. olej boha Hora, ktorým jeho sochy počas sviatkov potierali. Takisto olej zapaľovali v chrámoch, keď prosili boha Hora o priazeň. Dioskurides vo svojom diele opisuje účinok jablčníka pri kašli, astme, pri chorobách uší, na rôzne rany, vredy a na otravy. Rimania ho používali ako repelent proti muchám. Počas 9.storočia ho opisuje opát kláštornej medicíny Walahfrid Strabo tak, že „ide o cennú bylinu so silnými účinkami. Horí v ústach a jeho chuť sa veľmi odlišuje od jeho vône. Vonia totiž sladko, chuť má však ostrú. Užívanie jeho horkého nápoja však dokáže zmierniť silné zvieranie v hrudníku.“ V 11.storočí o ňom píše aj Odo Magdunensis ako o osvedčenom prostriedku proti kašľu a astme. Hildegarda z Bingemu neskôr spomína, že rastlina jablčníka obyčajného sa pokladá za hrejivú a vysúšajúcu druhého stupňa, účinkuje aj na "choré vnútornosti." V gregoriánskom období ho používali pri výrobe piva. V minulosti ho na dedine používali dojičky na čistenie nádob na výrobu masla.Bylinkári ho odporúčajú užívať v rámci naturálnej terapie pri astme, kataroch dýchacích ciest a pri problémoch so žlčníkom. Ľudia odpradávna verili, že práve jablčník dokáže prelomiť silu magických kúzel.

 




 

 

Domovinou jablčníka je Stredomorie a je rozšírený v celej strednej Európe. Pestuje sa najmä vo východnej Európe a Maroku. Rastie na trávnatých miestach, okrajoch ciest, pri ohradách, na poliach i v húštinách. Umiestňujeme ho cielene v bylinkovej záhrade a je vhodný aj na pestovanie v interiéri.

 

Ako vypestovať jablčník

 

Jablčník obyčajný (lat. Marrubium vulgare) je trváca bylina s chlpatou štvorhranou stopkou, ktorá dorastá do výšky 65cm -1m.  Patrí do čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae). Vo väčšine prípadov ho sadíme zo semien priamo na záhon v priebehu apríla až mája do 30cm sponu a do hĺby 2cm. Semená sú tmavohnedej farby, majú kvapkovitý tvar a sú lesklé. V parenisku nám semená klíčia dlho, tak 2-3 týždne. Ak chcem klíčenie urýchliť, môžeme semená pred samotným výsevom namočiť do vody, ktorú meníme každých 8 hodín. Rastlinku jablčníka umiestňujeme na slnečné stanovištia, ktoré sú chránené pred vetrom. Darí sa mu vo výživných, mierne suchých pôdach. Stonka jablčníka je biela, plsnatá a rozvetvená. Jeho listy sú protistojné, pílkovité, skoro oválne; na lícnej strane tmavozelené a holé, na rubnej strane výrazne žilnaté a pokryté bielymi chĺpkami. Jablčník kvitne bielymi kvetmi sústredenými do praslenov v priebehu leta v mesiacoch jún - september. Kvitne až v druhom roku pestovania. Má suchý plod so štyrmi tvrdkami. Celá rastlinka jablčníka príjemne vonia a má štipľavohorkú chuť.

 




 

Zbierame jeho vrchné časti na začiatku kvitnutia v priebehu júna - augusta. Vňať spolu s kvetmi odrezávame asi 20cm od vrcholu, očistíme od zdrevnatených častí, viažeme do zväzkov a necháme uschnúť na tienistom mieste pri maximálnej teplote 35 °C. Dobre presušená zmes jablčníka má sivozelenú farbu a prijemne vonia.

 

Jablčníkom zaženiete kašeľ a podporíte žlčník

 

Rastlinka jablčníka obsahuje triesloviny, živicu, éterický olej a horčiny marubín a marubiín, saponíny, slizové látky, vosky, sacharidy a ďalšie.

 

Jablčník má sekrétolytické a spazmolytické účinky, preto sa používa pri chronickej bronchitíde, laryngitíde, tracheitíde, bronchitickej astme, čiernom kašli a spastickej bronchitíde. Má priaznivé účinky pri srdcovej arytmii, pri ochoreniach pečene a sleziny, zápaloch močového ústrojenstva. Rastlinka jablčníka ovplyvňuje činnosť žlčníka a preto sa odporúča jej užívanie  pri cholecystitíde, žlčníkových dyskinézach a žltačke.

 

Bylinkári predpisujú užívanie zmesi jablčníka na zlepšenie chuti do jedla, na úpravu nepravidelnej menštruácie, pri hemaroidoch,  a prečistenie krvi, pri horúčke, pri zápaloch lymfatických uzlín a u detí pri hlístach. Ak pociťujeme prvé príznaky prechladnutia, nadrobno si nasekáme 9 malých lístkov rastlinky a pridáme ich do 15ml medu. Zmes konzumujeme pomaly a údajne nám zaženie bolesť hrdla.

 




 

Vo fytoterapii pripravujeme z neho jablčníkový čaj, odvar a vďaka nemu robíme z neho kúpele. Na prípravu čaju potrebujeme 1čajovú lyžičku zmesi, ktorú zalejeme 200ml vriacej vody. Necháme lúhovať 5-10minút. Pri zažívacích ťažkostiach pijeme jednu šálku pred jedlom. Pri problémoch s kašľom pijeme čaj z jablčníka niekoľkokrát denne. Maximálna dávka je 4,5g.

 

Jablčník kombinujeme v čajových zmesiach s týmito bylinkami ako sú repík, fenykel, mäta, medovka a kostihoj. Na prípravu čajovej zmesi na podporu trávenia používame jablčník s nasledujúcimi bylinkami: vňať repíka, kôra krušiny, plody fenikla, vňať rebríčka a list mäty piepornej.

 

Z rastlinky jablčníka používame aj na výrobu žalúdočného horkého likéru a ako súčasť vín, ktoré povzbudzujú  chuť do jedla. Jablčník je  jednou zo zložiek cukríkov proti kašľu.

 

Vrcholky rastliny používame na prípravu jablčníkového sirupu. Pripravíme ho tak, že 100g suchej vňate zalejeme ¾ litrom studenej vody. Nasledujúci deň studený nálev scedíme, vylisujeme a do pripravenej zmesi pridáme 1/2kg cukru, následne varíme až do zhustnutia zmesi. Takto pripravenú zmes potom podávame 1 čajovú lyžičku 3xdenne.

 



Tip


Jablčník obyčajný (lat. Marrubium vulgare) je teplomilná a svetlomilná rastlina, nenáročná na pestovanie. Záhon s malými rastlinkami počas vegetačného obdobia pravidelne okopávame a zbavujeme buriny. Je dôležité sa vyhnúť kyslým a zamokreným pôdam ako i hnojeniu maštaľným hnojom. Zbierame ju viackrát do roka. Je medonostná, preto je vhodná ako včelárska rastlina. Jablčník je v naturálnej medicíne univerzálnou a rozmanitou liečivou rastlinou.      

od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať