Pestujeme bylinky: Koriander do kuchyne 2012-11-17

Koriander je bylinka z Biblie

Koriander siaty (lat. Coriandrum sativum) je známy z Biblie z knihy Exodus, kde sa porovnával s mannou. Je súčasťou arabských rozprávok a nachádza sa na egyptských papyrusoch datovaných 5000 rokov pred Kristom. Egypťania ho používali aj ako obetnú rastlinu, preto bol nájdený ako súčasť pohrebnej výbavy. V staroveku ho Rimania spolu s rascou a octom používali na konzervovanie mäsa. V stredoveku bol jednou zo zložiek nápoja lásky a ľudia ho používali aj ako prírodné afrodiziakum. Číňania verili v jeho účinky, ktoré podľa nich zabezpečovali ľuďom nesmrteľnosť. Vo svojej Knihe o bylinách ju opísal Adam Lonitzer takto: „Koriandru sa darí v záhradách a niekedy aj voľne mimo nich. Bylina nepríjemne zapácha, semená sú úplne guľaté a príjemne voňajú, sú lekárnickou mannou.“ V stredoveku bol považovaný za hrejivú, ale i chladivú bylinu. Podľa ľudových tradícií, ktoré sa po dnes zachovali vnášal koriander do príbytkov pokoj, bezpečie a ochranu. Žutím jeho semien ľudia zaháňali bolesti hlavy a tehotné ženy ho užívali, aby mali múdre a šikovné deti. Dokonca ho konzumovali aj peruánski indiáni a to tak často, že potom voňali celí ako koriander.


 

 

Pôvodným domovom koriandra je severná Afrika a Predná Ázia. V Stredomorí ho nájdeme ako voľne rastúcu bylinu, u nás je skôr súčasťou bylinkovej záhrady. V súčasnosti koriander  pestujú najmä v Egypte a Maroku.

 

Medzi ľuďmi je známy jeho ľudový názov koriander, v češtine to je koriandr. Jeho latinský názov Coriandrum je odvodený zo slova koris, čo znamená ploštica a slova annon, čo je v preklade anýz.

 

Ako pestujeme koriander

 

Koriander siaty (lat. Coriandrum sativum) je jednoročná bylina dorastajúca do výšky 60cm – 1m. Patrí do čeľade mrkvovité (lat. Apiaceae).svetlozelenú okrúhlu a rozvetvenú stonku, na ktorej vyrastajú listy. Jeho spodné listy sú stopkaté a jemne vrúbkované. Vrchné listy koriandra sú jasnozelené, jemne delené a nitkovité. Voňajú tak ako vrchné listy, ale chuťou pripomínajú petržlen. Rastlina koriandra obľubuje slnečné miesta a hlinito-piesočnatú pôdu so zásobami vápnika a fosforu. Pestujeme ho zo semien, ktoré vysievame priamo na záhon v priebehu marca-apríla do sponu 30x10cm. Semená sú malé, béžové guľovitého tvaru silne aromatické. Klíčia zhruba 25dní. Počas vegetačného obdobia rastliny ju dostatočne polievame a dávame pozor, aby sme ju neprehnojili dusíkatými hnojivami.  Koriander môžeme posadiť do okolia anízu, ktorý vraj vplýva na jeho rast a urýchli ho. Najlepšie je pestovanie koriandra na jednom stanovišti počas viacerých rokov. Koriander je vhodný aj na pestovanie v interiéri. Kvitne bielymi alebo ružovými kvetmi  v auguste - septembri. Plod je guľovitá dvojnažka.


 

 

Zbierame jeho mladé listy priebežne; podľa potreby. Keď semená koriandra dozrú, pokosíme ho alebo vytrháme; najlepšie vtedy, keď je už celá rastlinka suchá v mesiacoch august a september. Pozbieranú rastlinku zviažeme do snopov, aby semená samovoľne vypadli. Počas jesene vykopávame jeho koreň.Semená koriandra sušíme vcelku alebo ich nakladáme do octu.Listy mrazíme do ľadových kociek, aby si zachovali svoju čerstvosť.

 

Koriander je typickým kuchynským korením

 

Koriander je zelerovitá bylina. Všetky časti rastlinky majú ostrú vôňu. Sušené koriandrové semená sušením nadobúdajú sladkastokorenistú vôňu. Pomleté semená sú jednou zo zložiek známeho kari korenia.


Semená koriandra používame na prípravu paradajkových omáčok, na dochutenie jablkového koláča, ďalších sladkostí a džemov. Zároveň ním dochucujeme polievky, omáčky a zeleninové jedlá. Koriander môže byť aj súčasťou vonných zmesí. Nazbierané čerstvé listy koriandra pridávame do šalátov, duseného mäsa a do omáčok. Používame ho aj na nakladanie húb, cvikly a kyslej kapusty. Koreň koriandra môžeme použiť ako varenú zeleninu.


 


Koriander je základom pre orientálnu kuchyňu. Je súčasťou rôznych cukríkov a ďalších produktov určených pre fajčiarov na osvieženie dychu. V severských štátoch je koriander súčasťou ginu. V našich končinách je známy najmä zo zmesi určenej na dochutenie perníkov, kde tvorí zmes spolu s feniklom, badyánom, klinčekmi a škoricou.

 

Koriander zlepšuje trávenie


Koriander povzbudzuje chuť do jedla, zlepšuje trávenie a pôsobí ako mierne sedatívum. Užívame ho pri funkčných ochoreniach tráviaceho traktu, pri gastridíte meteorizme. Pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu. Jeho silicu pridávame do mastí určených na liečbu reumatických ochorení. Je súčasťou čajovej zmesi na podporu tvorby mlieka.


Usušenú koriandrovú zmes užívame vo forme záparu, ktorý pripravíme tak, že 1-2čajové lyžičky zmesi zalejeme 250ml vriacej vody a necháme lúhovať celú hodinu. Potom zápar scedíme a užívame 3xdenne po 180ml pred jedlom. Môžu ho užívať aj deti, dávkovanie pre mladšie deti vo veku do 5 rokov cca 20-40ml, deti od 5 rokov v množstve 60ml. 

 

Rastlina koriandra obsahuje éterický olej (0,2-1%), geraniol, geranylacetát, borneol, α-pinén, triesloviny, bielkoviny, vitamín C a ďalšie. Koriander pridávame do čajových zmesí s rascou a feniklom, aby  sa znásobil antispastický účinok.


 


Tip

Rastlina koriandra je nenáročná bylinka na pestovanie, obľubuje slnečné miesta v ľahkej priepustnej a úrodnej pôde. Pri správnom pestovaní sa nám odvďačí veľkou úrodou. Pestujeme ju zo semien, kvitne bielymi kvietkami a plodom je dvojnažka. Všetky časti rastlinky majú ostrú vôňu. Koriander siaty používame nielen v kuchyni, ale aj v prírodnej medicíne. Má antispastický účinok a bráni množeniu baktérií. Pomáha pri tráviacich ťažkostiach, kŕčoch žalúdka a čriev, pri nechutenstve a ako prírodné liečivo črevných parazitov.

 

Mamičky pozor! Ak má vaše dieťa nepríjemnú hnačku, pripravte odvar práve z koriandra,ktorý pripravíme tak, že 1čajovú lyžičku semienok zalejeme 200ml vriacej vody a necháme lúhovať cca 5min. Po scedení podávame pred jedlom 3xdenne.


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať