Pestujeme bylinky: Nenáročná majoránka 2012-11-27

Majorán nesmie chýbať vo vašej kuchyni

 

Majorán záhradný (lat. Majorana hortensis) je bežnou koreninou našej kuchyne, bez neho si už nevieme predstaviť zemiakovú polievku, či zemiakové placky. Vôňa majoránu je silno korenistá a slabo štipľavá, do značnej miery pripomína tymián.

 

Rastlina majoránu pochádza z Prednej Ázie, neskôr sa rozšíril hlave do Stredomoria.  V súčasnosti je rozšírené jeho pestovanie v celej Európe, na Blízkom východe, ale i v ďalekej Amerike. Najväčšími vývozcami majoránu sú naši susedia - Rakúsko, Maďarsko, ďalej Francúzsko a Nemecko.

 

 

Ako koreninu ho poznali už v staroveku; Egypte, Grécku ale i Ríme. V Egypte bol majorán súčasťou procesu balzamovania spolu s inými bylinami. V Grécku a v Ríme ho používali na tvorbu vencov pre novomanželov, pre ktorých slúžil ako symbol lásky a šťastia. Majorán bol aj bylinou zasvätenou bohyne Afrodite. V stredoveku pripravovali z neho nápoj lásky a zároveň ho používali na odstránenie zápachu z tašiek a kabeliek. Práškom z neho získaným sa čistil nábytok. Počas križiackych výprav majorán zaplavil Európu.



Majorán záhradný poznáme aj pod ľudovými názvami ako majoránka, marjanka, majorana, majerčok, letný majorán, majoránkové plevy a dobrá myseľ. V Čechách  je rozšírený jeho názov majoránka alebo ľudovo voněkras.Latinský názov majoránu pochádza zo slova mar, čo v preklade znamená horký. Je súčasťou bylinkových záhrad alebo ho môžeme pestovať v črepníku v interiéri.

 

Ako pestujeme majorán

 

Majorán záhradný (lat. Majorana hortensis) je jednoročná, v niektorých prípadoch dvojročná rastlina kríčkovitého charakteru, ktorá dorastá do výšky 20-40cm. Patrí do čeľade hluchavkovité (lat. Lamiaceae). Majorán pestujeme zo semien, ktoré sadíme do hlinitopiesočnatej pôdy, ktorá obsahuje dostatok vápnika. Rastlinka majoránu má priamu rozkonárenú stonku, na ktorej vyrastajú v hustom rade protistojné listy oválneho tvaru. Celá rastlinka má sivozelenú farbu. Najvhodnejšie je semená majoránu vopred vysadiť do pareniska v priebehu marca-apríla. Sadíme ich nie veľmi hlboko, drobné semienka prekryjeme tenučkou vrstvou zeminy. Malé rastlinky majoránu vyklíčia do 5-6dní, pri dodržaní optimálnej teploty 20°C. Následne malé rastlinky veľkosti 5-8cm vysádzame na záhon v máji, keď už nie je predpoklad výskytu mrazov, do sponu 25x15cm. Vhodnými predplodinami majoránu sú strukoviny, okopaniny alebo hnojená zelenina. Majorán má rád slnečné stanovištia chránené pred severným vetrom. Je veľmi náročný na teplo. Pozor, majorán nehnojíme maštaľným hnojom, v dôsledku čoho vytvára neskôr súkvetia. Počas vegetačného obdobia záhon s majoránom okopávame a pravidelne zalievame. Rastlinka netrpí chorobami a vo veľmi malej miere ju napádajú škodce. Kvitne v priebehu júla a augusta bielymi alebo ružovými kvietkami umiestnenými na konci rozkonárenej stonky. Súkvetie majoránu má 8-12 drobných kvietkov. Jeho plodomštyri svetlohnedé tvrdky, ktoré však vyrastajú len v tých najteplejších oblastiach. Rastlinka majoránu príjemne vonia.



Zbierame vňať majoránu najlepšie v čase kvitnutia; počas slnečného dňa v priebehu doobedia, keď opadne rosa. Orezávame len vrchné časti stonky, ktorá po orezaní veľmi rýchlo opäť dorastá. Zber vňate majoránu môžeme robiť až 3x do roka. Prvý zber robíme začiatkom júladruhý zber počas septembra. Pozbieranú vňať následne zviažeme do zväzkov a sušíme v dobre vetranej miestnosti alebo umelo pri maximálnej teplote 40 °C. Usušenú zmes majoránu uskladňujeme dobre uzavretých nádobách, ktoré umiestňujeme na tmavé a suché miesto.

 

Upokojujúci majorán

 

Liečivé účinky majoránu využívame na upokojenie nervovej sústavy, pri nadmernej záťaži, pri migrenóznych bolestiach hlavy a na navodenie spánku pri nespavosti. Majorán záhradný priaznivo ovplyvňuje trávenie, odstraňuje plyny, pomáha pri hnačkách a pozitívne ovplyvňuje tvorbu materského mlieka. Opatrní by mali byť pri jeho užívaní ľudia s vyšším krvným tlakom. Majorán je vo všeobecnosti nervínum, karminatívum, cholagokum ale i diuretikum.dezinfekčné a protikŕčové účinky. V ľudovom liečiteľstve sa z majoránu pripravuje napr. kloktadlo, ktoré sa používa pri ochoreniach dýchacích ciest a ako prevencia proti nachladnutiu. Zároveň z neho pripravujeme obklady pre zle hojace sa rany mokvajúce vriedky. Sušené listy môžeme využiť aj na vytvorenie aromatických vankúšov.

 

Rastlina majoránu obsahuje 1-3,5% silice, terpény, triesloviny, horčiny, vitamín C, karotén a ďalšie.

 

Pripravujeme z neho majoránkový zápar alebo čaj. Jednu čajovú lyžičku usušenej zmesi alebo čerstvej vňate zalejeme 250ml vriacej vody. Necháme lúhovať 15 minút a potom scedíme. Pijeme zväčša 2x denne.

 

Majorán ako korenina

 

Majorán záhradný je korením zemiakových pokrmov; dochucujeme ním polievky a prívarky zo zemiakov a strukovín, omáčky a mäsové výrobky a mäso napr. divú kačicu, bažanta a jahňacinu. Je charakteristickým korením pre typický guláš. Dlhým varením zmes majoránu stráca vôňu, preto ho do pokrmov pridávame na konci varenia. Majorán je jednou zo zložiek provensálského koreniazmesi bouquet garni. Pri redukčných diétach nahrádza v jedle potrebnú soľ. Chuťovo sa najlepšie skombinuje s dúškou tymiánovou.



Môžeme z majoránu pripraviť aj majoránkový olej. Pripravíme ho tak, že do pol litra olivového oleja pridáme 40g čerstvej nakrájanej majoránky. Fľašu s olejom umiestnime na tmavé miesto a necháme ho stáť 15 dní. Používame ho  ako liečivo na bolestivý chrbta či nôh. Môžeme ho použiť aj pri bolestiach hlavy. V kuchyni ho môžeme pridať do šalátov. 

 

 Tip

 

Majorán záhradný alebo ľudovo nazývaný majoránka je jednoročná aromatická kríčkovitá rastlinka s hustými zelenými listami, ktorá dorastá do výšky 20-40cm. Je aromatický, má silne jemnú korenistú chuť, preto patrí medzi najrozšírenejšie koreniny. Jeho semená sadíme do hlinitopieščitej pôdy na slnečné stanovište. Jeho vegetačné obdobie trvá 125-150 dní. Rastlinka je plstnatá a má sivozelenú farbu. Na konci stonky vytvára súkvetie bielych alebo ružových kvietkov. Zbierame jeho vňať 3x ročne. Listy majoránu majú široké využitie. Používa sa čerstvý, prípadne sušený ako korenina na dochucovanie polievok, omáčok a mäsových pokrmov.


od semínka po sekačku

Košík  

Žiadne produkty

Poštovné 0,00 €
Spolu 0,00 €

Košík Pokladňa

váš účet

Už ste registrovaní? ?

Přihlásiť :

prvá návšteva ? ?

Registrovať